Schildts & Söderströms

Tar Schildts & Söderströms hem Runeberg Junior-priset för fjärde gången?

Dela

Chanserna är goda då böckerna Nattexpressen, Maggan året runt och Vita lögner och höga hinder är nominerade till barnbokspriset Runeberg Junior 2021.

Nattexpressen är Svenskfinlands första adventsbok.
Nattexpressen är Svenskfinlands första adventsbok.

Schildts & Söderströms har fyra nomineringar till priset som delas ut på Runebergsdagen 5 februari 2021.

De nominerade är:

Karin Erlandssons adventsbok Nattexpressen med illustrationer av Peter Bergting

Ellen Strömbergs kapitelbok Maggan året runt med illustrationer av Elin Löf

Peppe Öhmans kapitelbok Vita lögner och höga hinder med illustrationer av Louise Winblad

Boken Värikkäät. Tiukun salaisuus av Vuokko Hurme är också nominerad. Boken ges ut av Schildts & Söderströms finskspråkiga systerförlag Kustantamo S&S.

Totalt är fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga böcker nominerade.

Hopp och gemenskap med bok

Barnboksveteranen Karin Erlandsson vann Runeberg-priset 2018 med Pärlfiskaren.

– Jag tror att jag aldrig varit så stolt som då, så en andra nominering känns bortom min föreställningsförmåga.

Vad vill du att Nattexpressen ger barn, och vuxna?

– Gemenskap. Jag hoppas på högläsning och stunder tillsammans. Och så önskar jag att Nattexpressen förmedlar hopp.

Eurovision är också en tävling

Barnboksdebutanten Ellen Strömberg säger i sin tur att en nominering redan är en vinst och ett bevis på att hon gjort något rätt.

– Hur stolt man än är över sina böcker räknar man ju aldrig med att nån annan ska gilla dem.

Strömberg får flankstöd av illustratören Elin Löf.

– Det är sånt här man läser att händer andra, men aldrig tror ska hända en själv. Illustratören i mig lever länge på det här!

Går det ens att tävla i litteratur, är den eviga frågan?

– Som stort Eurovision-fan som varje år hävdar att det är helt rimligt att tävla i musik måste jag väl svara ja även på denna fråga. Men det är klart att det inte är så lätt att mäta kulturupplevelser annat än högst individuellt, säger Strömberg.

Mamma fick samtal

Författaren Peppe Öhman blev så glad för nomineringen att hon genast måste ringa sin mamma på andra sidan jordklotet.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli nominerad till ett så fint pris.

Valet av vinnaren görs av dagis- och skolbarn, utan magisterexamina i litteraturvetenskap. Hur känns det?

– Jag tycker att vi borde ta barn- och ungdomslitteratur på större allvar och vad är bättre än att lyssna på de som läser böckerna, säger Öhman.

Borgåbarnen väljer

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas ut av Borgå stad och tidningen Östnyland. Priset är 10 000 euro och har delats ut sedan 2017.

Schildts & Söderströms författare Eva Frantz, Karin Erlandsson och Malin Klingenberg och illustratör Joanna Vikström Eklöv (delat med Timo Parvela och Pasi Pitkänen) har vunnit priset tidigare.

Priset tilldelas en finsk- eller svenskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år. Syftet med priset är att främja barnens läslust.

Förvalsjuryn har nominerat åtta böcker och utgående från förvalsjuryns val väljer daghemsgrupper och elever i årskurserna ett och två i Borgå vinnaren.

Juryn bestod av chefredaktör Marko Enberg, rektor emerita Leena Stolzmann och guiden Jenny Törnroos.

Runeberg Junior-priset delas ut på Runebergsdagen 5 februari. Stort grattis till alla nominerade!

Juryns motiveringar

Karin Erlandsson & Peter Bergting: Nattexpressen

Nattexpressen är en berikande läsupplevelse. Det är en fascinerande, spännande och mångfasetterad bok som tar läsare till helt nya dimensioner. Boken ger även läsaren en möjlighet att skapa sig inre bilder. Berättelsens huvudperson Danja letar efter sin mormor som har försvunnit strax innan jul. Läsaren får tillsammans med Danja stiga ombord på Nattexpressen och åka på ett spännande äventyr. Karin Erlandsson skriver om ensamhet, längtan och om att förlora någon och fungerar bra som grund för diskussioner med barn. Peter Bergtings illustrationer i seriestil passar bra till helheten. Nattexpressen kan också användas som en adventskalender, en adventsbok, eftersom den har 24 medryckande kapitel. Nattexpressen är inte bunden till en speciell tid eller plats, men läsaren måste ta tid på sig, eftersom man inte vill släppa taget om boken.

Ellen Strömberg & Elin Löf: Maggan året runt

Maggan året runt är en varm livsskildring av Maggan som skall börja skolan. Den behandlar på ett fint sätt ett barns vardag och innehåller sådana stora funderingar som barn säkert grubblar mycket över. Maggan önskar sig en egen bästa vän, men hur kan man veta att någon är ens bästa vän? Boken består av fyra historier som utspelar sig under de olika årstiderna. Maggan går i skola, firar jul och födelsedag och åker till stugan med morfar. Ellen Strömberg skriver träffsäkert om relationer och generationsöverskridande vänskapsband. Elin Löfs små detaljrika illustrationer berikar berättelserna på ett roligt sätt.

Peppe Öhman: Vita lögner och höga hinder

Peppe Öhman har skrivit en bok som är lätt att läsa, den är empatisk och behandlar vänskap och relationer på ett skickligt sätt. Boken berättar om Maja och hennes rid-hobby. Läsaren får ta del av Majas vardag och stallbesök. I berättelsen skildras det svåra med människorelationer och olikheter. Vardagsbeskrivningarna är fina och realistiska och det är lätt att relatera till dem. Språket i boken är rikt och bra och det används på ett roligt och utvecklande sätt. Bokens illustrationer är gjorda av Louise Winblad.

Vuokko Hurme: Värikkäät. Tiukun salaisuus (Kustantamo S&S)

Värikkäät är en skickligt skriven bok om komplicerad vänskap. I boken för läsaren träffa familjen Värikkäät (på svenska Färggrann) där alla har speciella krafter. Familjens mittersta barn Tiuku har tröttnat på att gömma sina krafter och vill inte längre känna sig utanför. Tiuku vill ha vänner men försätter hon samtidigt hela sin familj i fara? Vänskap är ett tema som berör oss alla. Ibland är man också beredd att även göra dumma saker för att vara populär. Boken inspirerar till läsning. Den beskriver på ett realistiskt sätt barns känslor och handlingar och man kan lätt hitta beröringspunkter i den. Boken är mycket spännande, ibland nästan för spännande. Berättelsen är intressant och färggrann, precis som människorelationer ofta är. Reetta Niemensivus illustrationer ger läsupplevelsen mervärde, Tiukus kraftfärg går som en röd tråd genom illustrationerna och layouten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nattexpressen är Svenskfinlands första adventsbok.
Nattexpressen är Svenskfinlands första adventsbok.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Karin Erlandsson. Foto: Marcus Boman
Karin Erlandsson. Foto: Marcus Boman
Ladda ned bild
Peppe Öhman. Foto: Anna Maria Zunno Noellert
Peppe Öhman. Foto: Anna Maria Zunno Noellert
Ladda ned bild
Elin Löf & Ellen Strömberg. Foto: Kevin Åkerlund
Elin Löf & Ellen Strömberg. Foto: Kevin Åkerlund
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum