SDP EDUSKUNTA

Tarja Filatovin blogimerkintä työelämälaeista ja aktiivimalleista

Jaa

Iso veli valvoo – vaatii raportointia, mutta vähentää työttömän palvelua

Työttömän aktiivisuus on edellytys työllistymiselle ja aktiivinen työvoimapolitiikka on hyvä asia. Aktiivista työnhakua edellyttää jo nykyinen työttömyysturvalainsäädäntö. Ollakseen aktiivinen työtön tarvitsee tukea, omin voimin vain harva selviää. Kaikille samat jäykät velvoitteet eriarvostavat työttömiä, koska heidän valmiutensa ovat erilaisia. Työelämä moninaistuu, myös työvoimapolitiikan pitäisi olla moninaisempaa ja henkilökohtaisempaa.

Aktiivimalli 2 edellyttää neljän työpaikan hakemista kuukausittain. Jos ei täytä velvoitetta porrastettu karenssi vie lopulta viedä työttömyysturvan kokonaan.

Aktiivimalli 1 edellyttää vähintään kolmen päivän työpaikan saamista tai viikon aktiivitoimiin pääsemistä kolmen kuukauden jaksossa tai työttömyysturvaa leikataan.

Perusturvan uudistamisessa on yksi keskeisin tavoite ollut sosiaaliturvan selkeyttäminen. Jatkossa työtön tarvitsee vähintään ”pilleridosetin” tietääkseen, mikä raportti tai mikä ilmoitus on mihinkin päivään mennessä tehtävä. Ja mitä tapahtuu, jos ei onnistu saamaan töitä tai netti ei toimi juuri sinä päivänä, kun pitäisi raportoida.

Hallitus itse vetäytyy vastuusta ja vähentää palvelua. Suurin apu, joka on työnvälitys, ohenee. Hallitus perustelee työnvälityksen heikentämistä, että työtön saa itse valita, mitä työtä hakee.

Hallitus ei vieläkään ymmärrä, että monen työttömän kohdalla ongelmana on, että ei ole sopivaa työtä, mitä hakea. Ei ole työtä, johon uskoo pääsevänsä tai jonne fyysisesti voisi päästä huonojen liikenneyhteyksien vuoksi. Esimerkiksi monen vuorotyöpaikan kohdalla tarvittaisiin auto, mutta pitkään työttömänä ollut on joutunut luopumaan autosta jo kauan sitten.

Jos työtön taas erehtyy provisiopalkkaiseen puhelinmyyntityöhön, hänen työttömyysturvansa voi aktiivisuudesta huolimatta lähteä kokonaan, vaikka tulot jäisivät pariin sataseen.

Osalle työttömistä taas on työtä tarjolla pilvin pimein. Heidän työttömyysjaksonsa ovat lyhyitä, eivätkä he tarvitse kimmokkeeksi sekavia velvoitteita. Heille 4 työpaikan hakeminen on vähän.

Pääosa palveluista tapahtuu sähköisesti ja kun robotti laatii työllistymissuunnitelman, työttömän oma ääni katoaa. Robotti ei työttömän ääntä kuuntele, vaan ohjelmoijan.

Jos robottiyhteistyö ei pelitä, maakunnan työllisyyspalvelujen tulisi tulla apuun ja haettavien työpaikkojen määrää voidaan jopa keventää. Ajatus on hyvä. Mutta hallituksen maakuntamallissa maakuntiin siirtyy 600 miljoonaa euroa. Sama raha kuin TE-hallinnolla on nyt käytössä. Mutta nykyisin rinnalla on ollut kuntien lähes miljardin panokset työllisyyteen. Jatkossa nämä uhkaavat poistua, koska kunnat eivät saa järjestää työvoimapalveluja maakuntamallissa.

Nykyrahalla hallitus on onnistunut tekemään vähän reilulle puolelle työttömistä lain säätämät kolmenkuukauden välein tapahtuvat määräaikaishaastattelut. Niiden positiivinen vaikutus on kiistaton, mutta niistä ollaan ilmeisesti luopumassa.

Lisäksi aktiivimalli 2 uhkaa ruuhkauttaa yritykset auki olevaan työpaikkaan soveltumattomien työttömien pakkopullahakemuksilla. Iso riski on, että nykyisin julkisesti avoinna olevat työpaikat liukuvat piiloon ja rekrytointifirmojen salaisiin kansioihin. Tämä vaikeuttaa entisestään niiden ihmisen työllistymistä, jotka eivät kauniina ja rohkeana osaa hakea piilossa oleva työpaikkoja.

Kannattaisi panostaa selkeään työnvälitykseen ja apuun työnhaussa eikä kaiken maailman ”aktiivimalleihin” jotka ovat kuin orwellilaista uuskieltä. Niiden takana työttömyydestä tulee yhä enemmän työttömän oma asia ja työtön uhkaa jäädä yksin työttömyyden kanssa.

Tänä kesänä musta aurinko paistaa työttömille. Valtaosa suomalaisista on kesälomalla, mutta hallitus aikoo lähettää lausunnolle nuorten työntekijöiden työehtojen heikennys ja irtisanomissuojan heikentämislait. Kummastakaan ei löydy tutkimusta, joka osoittaisi, että ne parantavat työllisyyttä. Päinvastoin nuorten miesten kohdalla määräaikaisuuksien perusteiden lievennys, on johtanut heikompiin työllisyystuloksiin.

Myös aktiivimalli 2 on lähdössä keskellä kesää lausuntokierrokselle, vaikka ykkösmalli selkeät epäoikeudenmukaisuudet ovat korjaamatta. Hallitus noudattaa jääräpäisesti ideologisia tavoitteitaan pompottaa työttömiä ja heikentää työehtoja. Surullista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Räsänen: Hallituksen on harkittava sisäministeriön pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön uudelleen perustamista20.2.2019 14:45:02Tiedote

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen pitää hallituksen tänään julkaisemaa toimenpidepakettia seksuaalirikosten ja ulkomaalaistaustaisten rikollisuuden torjumiseksi kannatettavana. Räsäsen mukaan on tervetullutta, että hallitus on paketissaan esittänyt toimenpiteitä myös laittomasti maassa oleskelevien hyväksikäytön estämiseksi työmarkkinoilla.

SDP: Kymäläinen aktiivimallin kumoamista vaativasta kansalaisaloitteesta: ”Onko hallitus vihdoin valmis siirtymään rankaisusta rohkaisuun?”19.2.2019 16:06:23Tiedote

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa ja yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyt kansalaisaloite käsitellään tänään eduskunnan täysistunnossa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen.

Torsti: Ihalaisen aikaisen Nuorisotakuun vaikutus alkaa näkyä - ja sitä pitää heikennyksien jälkeen vahvistaa19.2.2019 14:04:11Tiedote

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman tiedon mukaan NEET-nuorten eli kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus on vuoden 2018 tilastoissa vähentynyt. Tämä on hyvä uutinen. Tiedostustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen teki aivan oikean johtopäätöksen siinä, että talouden koheneminen on parantanut myös nuorten työllisyyttä. Sen sijaan varhaiskasvatuksesta puhuminen johtaa harhaan: tämän hetken 25-vuotiaiden elämään eivät nykytoimenpiteet varhaiskasvatuksessa vaikuta.

Opposition edustajat: Sotessa eivät hyvät aikeet riitä, voitontavoittelua pitää suitsia – muuten edessä on vielä villimpi länsi19.2.2019 07:57:32Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Krista Kiuru (sd), Arja Juvonen (ps), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Veronica Rehn-Kivi (r) muistuttavat, ettei vastuullinen toiminta hoiva-alan yrityksissä voi olla vain tahdon asia. Mahdollisuus tehdä riittäviä lakikirjauksia ei kuitenkaan ole hallituspuolueille kelvannut.

Ihalainen: Turvaa ja parannuksia vammaisten palveluihin ja työmarkkinoille pääsylle18.2.2019 14:06:09Tiedote

Ei myytävänä -kansalaisaloite vammaisten palvelujen välittömän avun kilpailutuksen lopettamisesta keräsi yli 75 000 kannattajaa. Aloitteen viesti oli selkeä: kilpailuttaminen ei sovi vammaisten palveluihin ja vammaisten palveluja sekä oikeussuojaa on parannettava. Vammaisia on kuultava paremmin heitä koskevissa asioissa. Vammaisten oikeuksien ja ihmisarvoisen elämän puoltajia ei ole liikaa ja vammaiset eivät ole saaneet aina ääntään kuuluville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme