Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tarkastuslautakunta: Helsingissä on edelleen tuhansia asunnottomia

Jaa

Helsingin tarkastuslautakunta käsitteli vuoden 2017 arviointikertomuksessaan muun muassa asunnottomuutta, saattohoitoa, rakennushankkeiden toteutumista sekä hankintojen ohjausta ja valvontaa. Arviointikertomuksessa käsitellään yhteensä 17 aihetta ja esitetään 45 suositusta. - Svenskspråkig pressmeddelande finns i bilagan. - Press release in English is an attachement.

Tarkastuslautakunta totesi, että pitkäaikaisasunnottomuutta on saatu vähennettyä, mutta asunnottomuus kokonaisuutena on kasvanut ja muuttanut muotoaan kymmenen vuoden vertailujaksolla. Erityisesti nuorten ja maahanmuuttajien asunnottomuus on kasvanut. Tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona asuvia piiloasunnottomia on noin kaksi kolmasosaa asunnottomista. Asunnottomien kokonaismäärä Helsingissä on yli 3 500.

Asumisneuvontatoiminnalla on ollut merkittävä häätöjä vähentävä vaikutus. Tarkastuslautakunnan mielestä asumisneuvontatoiminnan riittävyys tulee turvata. Lautakunta havaitsi myös, ettei strategiaohjelman 2013–2016 mukaista toimialojen yhteistä suunnitelmaa asunnottomuuden vähentämiseksi ole laadittu eikä myöskään asumiskuntoutusohjelmaa psykiatria- ja päihdepalveluissa ole tehty.

Saattohoidon osaamista kehitettävä

Saattohoitoa arvioidessaan lautakunta totesi, että saattohoito on laadukasta varsinkin vaativalla erityistasolla (HYKS) ja erityistasolla Suursuon sairaalassa ja kotisairaalassa. Perustason hoidossa osaaminen ja edellytykset kuitenkin vielä vaihtelevat. Kotihoidossa, palvelutaloissa, palveluasumisessa ja laitoksissa hoitajien ja lääkäreiden saattohoidon asiantuntemusta sekä yhteistyötä potilaiden ja omaisten kanssa tulee kehittää.

Rakennushankkeissa ongelmana aikataulujen venyminen

Lautakunta arvioi myös rakennushankkeiden toteutumista. Arvioinnissa havaittiin, että rakennushankkeiden kustannukset ylittävät arvioidun melko harvoin. Aikataulujen venyminen on sen sijaan yleisempää. Kustannuksia ja aikatauluja voitaisiin hallita paremmin panostamalla enemmän suunnitteluvaiheeseen.

Eettiset periaatteet tutuksi hankintakoulutuksissa

Hankintoihin liittyvässä arvioinnissa toteutettiin kysely, jonka perusteella havaittiin ylemmän tason esimiesten olevan alemman tason esimiehiä luottavaisempia siihen, että eettisiä periaatteita noudatetaan hankinnoissa. Esimieskoulutuksissa tulee huomioida sisäinen valvonta yhtenä koulutusaiheena ja liittää eettiset periaatteet osaksi hankintakoulutuksia. Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä sitä, että työntekijöillä on turvallinen ilmapiiri tuoda esiin väärinkäytösepäilyjä.

Arviointikertomus valtuustoon käsittelyyn 20.6.

Tarkastuslautakunta on kuntalain mukaan välittömästi kaupunginvaltuuston alainen toimielin, jonka tehtävänä on arvioida, miten valtuuston asettamat tavoitteet ovat toteutuneet. Tarkastuslautakunta hyväksyi vuoden 2017 arviointikertomuksen 10.4.2018 ja se tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 20.6.2018.

Arviointikertomus 2017 on luettavissa verkossa osoitteessa: www.arviointikertomus.fi.

Lisätiedot: 

Dan Koivulaakso, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, 044 5066613, dan.koivulaakso@gmail.com

Timo Terävä, va.tarkastusjohtaja, 0504357547, timo.terava@hel.fi

Paula Katajamäki
Tiedottaja
0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki ykkönen yhteisöllisyydessä älykaupunkien Cities in Motion -vertailussa – kokonaissijoitus nousi seitsemän sijaa18.5.2018 17:56Tiedote

Tänään julkaistu IESE Business Schoolin toteuttama kansainvälinen Cities in Motion Index (CIMI) sijoitti Helsingin 22. kokonaissijalle 165 kaupungin vertailussa. Helsinki säilytti edellisvuoden ensimmäisen sijansa yhteisöllisyyttä mittaavassa osiossa, jossa toisen ja kolmannen sijan saivat Bern ja Berliini. Helsinki paransi kokonaissijoitustaan seitsemän sijaa viime vuodesta ja yhdeksän sijaa vuodesta 2015, jota indeksissä käytettiin vertailuvuotena.

Helsinki Startup Day – maailman yhteisöllisimmän startup-ekosysteemin uusin tapahtuma18.5.2018 07:55Tiedote

Helsingin startup-kenttä on Startup Genomen selvityksen mukaan maailman yhteisöllisin. Tänä kesänä kasvuyritysyhteisö saa uuden tapahtuman, kaikille avoimen Helsinki Startup Dayn, joka järjestetään Helsingin kaupungintalolla 29. toukokuuta. Tapahtuman toteuttaa kaupungin yrityspalvelu NewCo Helsinki yhteistyössä Finnish Business Angel Networkin (FiBAN) kanssa. Muut kumppanit ovat xEdu, Start North ja Talsinki-projekti. Runsasohjelmaisen tapahtuman ilmoittautumisaika jatkuu 22. toukokuuta asti, ja osallistujia on tällä hetkellä jo yli 500.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme