Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tartunnanjäljityksen painopistettä kohdennetaan Pirkanmaalla

Jaa

Jäljitystyötä suunnataan pitkäkestoisiin altistumisiin. Jatkossa koronalle altistuneista henkilöistä määrätään karanteeniin lähtökohtaisesti vain rokottamattomat samassa taloudessa asuvat tai muut pitkäkestoiset ja tiiviit lähikontaktit. Näissä tilanteissa tartuntariski on merkittävä. Kaikilla yli 12-vuotiailla on ollut mahdollisuus saada rokote koronavirusta vastaan.

Koronaviruksen tartunnanjäljitys on viimeisen puolentoista vuoden ajan ollut isossa roolissa epidemian hallinnassa. Tilanteessa, jossa yhteiskunnan toimintaa on merkittävästi rajoitettu ja ihmisten kontaktit ovat tavanomaista vähäisempiä, tapauksia ilmenee pääasiallisesti paikallisina ryvästyminä. Tällaisessa tilanteessa tehokas tartunnanjäljitys voi rajata tartuntoja ja estää ryppäitten muuttumista laajoiksi epidemioiksi.

Virusta kiertää väestössä nyt yleisesti enemmän, kun ihmiset liikkuvat enemmän ja aiempiin virustyyppeihin verrattuna tarttuvampi deltavirus on muuttunut valtavirukseksi. Epidemiaa ei pystytä perusteellisellakaan tartunnanjäljityksellä merkittävästi rajaamaan.

Jäljitys suunnataan pitkäkestoisiin altistumisiin

Koko epidemian ajan valtaosa koronavirustartunnan saaneista on saanut tartuntansa pitkäkestoisessa kontaktissa. Suurimpana ryhmänä ovat samassa taloudessa tartunnalle altistuneet. Lyhytkestoisemmat tapaamiset kahvilassa, ulkona tai muuten väljässä tilassa johtavat harvemmin tartuntoihin. Koulujen ja päiväkotien merkitys epidemian leviämisen kannalta on aiemmissa selvityksissä todettu vähäiseksi.

Koska karanteeniin asettaminen on aina merkittävää perusoikeuksiin puuttumista, jäljittäminen suunnataan jatkossa pitkäkestoisimpiin ja intensiivisimpiin altistumisiin, kuten esimerkiksi samassa taloudessa asuvien ja seurustelukumppanien välisiin kontakteihin. Niissä tartunnan riski on merkittävä. Riskiryhmillä, ja nyt jo kaikilla muillakin yli 12- vuotiailla, on ollut mahdollisuus suojautua vakavilta tautimuodoilta ottamalla rokotteet. Senkin vuoksi ihmisten perusoikeuksiin puuttuminen täytyy olla perusteltua ja mahdollisimman rajattua.

Sote-yksiköissä jatketaan aiempaan tapaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella tartunnanjäljitys kohdennetaan jatkossa suurimmassa tartuntariskissä oleviin ja merkittävien tartuntaryppäiden hoitoon, eli tilanteisiin, joissa tartunnanjäljityksen on osoitettu toimivan hyvin.

Jatkossa koronalle altistuneista henkilöistä määrätään karanteeniin lähtökohtaisesti vain rokottamattomat samassa taloudessa asuvat tai muut pitkäkestoiset ja tiiviit lähikontaktit. Koulu-, päiväkoti- ja harrastuskontakteja ei määrätä karanteeniin. Samanlaisia linjauksia on käytössä jo muissakin sairaanhoitopiireissä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä tartunnanjäljitystä jatketaan aiempaan tapaan, sillä niissä jäljitys on tehokasta ja tartunnat uhkaavat vakavassa sairastumisen riskissä olevia henkilöitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Jaana Syrjänen
Puh. 050 4107760

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Rokottamattomien koronatartunnan riski on edelleen merkittävä5.10.2021 12:55:52 EEST | Tiedote

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt Taysissa viikon ajan ennallaan. Hoidossa on keskimäärin toistakymmentä potilasta koronataudin takia. Sairaalahoidossa olevista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokottamattomilla on Suomessa 17-kertainen riski sairastua vakavaan koronainfektioon täysin rokotettuihin verrattuna. Tämä on sopusoinnussa aiemmissa tutkimuksissa arvioidun rokotteiden suojatehon kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme