Ammattiliitto Pro

Tarveharkinnasta luopuminen olisi väärä lääke aitoon ongelmaan

Jaa

Työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan poisto on väärä lääke aitoon ongelmaan, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa. Työmarkkinoiden pirstaloitumisen myötä tarveharkinnasta luopuminen ei poistaisi joillain aloilla esiintyvää osaajapulaa. Ratkaisuja erityisasiantuntijoiden rekrytoinnin helpottamiseksi tulisi hakea lupaprosessien ja kotouttamisen tehostamisesta.

Kokoomus on esittänyt työperäisen maahanmuuton vapauttamista tarveharkinnasta työvoimapulan helpottamiseksi. Vaikka esityksen tarkoitusperä on hyvä, ei avaus ole perusteltu työmarkkinoita katsottaessa. Työmarkkinoiden pirstaloitumisen myötä työpaikat syntyvät yhä enenevässä määrin kasvukeskuksiin. Samaan aikaan juuri kasvukeskuksissa asumiskustannusten kasvu uhkaa jo talouskasvua. Lisäksi työttömyysprosentti on koko maassa edelleen korkea, huolimatta avoinna olevien työpaikkojen määrän kasvusta.

Ammattiliitto Pro katsoo, että tietyillä aloilla esiintyvää työvoimapulaa tulisi ensisijaisesti lähteä ratkaisemaan korjaamalla osaamisvajetta, joka aiheuttaa puutteellista tarjontaa työmarkkinoilla, sekä puuttumalla kohoaviin asumiskustannuksiin, jotka osaltaan hidastavat työvoiman liikkuvuutta. 

- Kaikkien työlupien tarveharkinnasta luopumisessa on ilmeinen riski siihen, että voimistamme olemassa olevia ongelmia työmarkkinoilla entisestään, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa. 

- Erityisasiantuntijoiden ja tutkijoiden työperäinen maahanmuutto on jo nyt joustavaa, parannettavaa olisi kuitenkin esimerkiksi työlupakäytännöissä, kotouttamispolitiikassa ja työn ja perheen yhdistämisen tukipalveluissa. Vaikka tarjonta osaajista ei vastaa kysyntää joillain aloilla, ei mistään koko maata koskevasta työvoimapulasta voi vielä todellakaan puhua, Malinen jatkaa. 

- Tässä on nyt kuultu samaan aikaan vaatimuksia palkoista sopimisesta työehtosopimuksista poiketen, irtisanomisen helpottamisesta sekä työperäisen maahanmuuton vapauttamisesta ilman tarveharkintaa. On ilmiselvää, että tästä seuraisi kaksien työmarkkinoiden syntyminen Suomeen. Toiset hyväpalkkaisille asiantuntijoille, ja toiset matalan osaamistason työlle, josta maksettava palkka ei riitä elinkustannusten kattamiselle, Malinen puuskahtaa.

- Tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden tulee olla työmarkkinoiden kehittämisen lähtökohtana, ei työn hinnan polkemisen, Malinen tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jorma Malinen
Puheenjohtaja
Ammattiliitto Pro
050 576 0389

Tietoja julkaisijasta

Ammattiliitto Pro
Ammattiliitto Pro
Selkämerenkuja 1A
00180 HELSINKI

09 172 731http://www.proliitto.fi

Pro yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat, alaan katsomatta.

Pro on suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva ja vastuullinen vaikuttaja.

Pron perustehtävä on parantaa yksityisen sektorin jäsenten ja alalle kouluttautuvien, toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia.

Ammattiliitto Pro on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n suurin yksityisalojen jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ammattiliitto Pro

Kemian työehdoista neuvottelutulos toimihenkilöille7.11.2017 13:38Tiedote

Ammattiliitto Pro ja Kemianteollisuus ry saavuttivat tänään neuvottelutuloksen alan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta. Neuvottelutulos on rakenteeltaan 2+1 vuotta. Sopimus pitää sisällään paikallisesti sopimalla toteutettavat 1,6 prosentin palkankorotukset sekä vuosille 2018 että 2019. Mikäli paikallista ratkaisua ei synny, palkkoja korotetaan kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosenttia liittojen sopimalla tavalla.