Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Uuden lastensairaalan avajaisissa 6.9.2018

Jaa

Hyvät kuulijat,

Lapsen sairaus ja kärsimys koskettavat syvemmältä kuin mikään muu tuntemus.
Lapsen toipuminen taas keventää mieltä enemmän kuin mikään toinen ilosanoma.

Suomalaisten mieliin vuosisadoiksi on painunut Helene Schjerfbeckin maalaus ”Toipilas”, joka kuvaa sairasta lasta kädessään vihreää versova toivon oksa tuoden siten esiin tuon tunnelatautuman molemmat puolet.

Tänään, näissä tiloissa ei voi olla tuntematta, miten toivo versoaa.

Entiset uudet, nyt vanhat lasten sairaalat, Lastenklinikka ja Lastenlinna avattiin tälle alueelle lähes tasan seitsemänkymmentä vuotta sitten. Suomi oli tuolloin hyvin toisenlainen. Sodasta oli selvitty, mutta se oli tapahtunut suurin uhrauksin ja kaikesta oli pulaa. Lapsikuolleisuus oli suurta, terveidenhuolto, ravitsemus ja lääkitys olivat puutteellista. Uudet sairaalat loivat kaiken tämän keskellä perustaa lasten terveydenhuollolle ja lastenlääkärien koulutukselle. Lasten sairaalat toivat toivoa tulevaisuuteen.

Lapsissa on tulevaisuutemme. Suomi on vuosikymmenten saatossa kehittänyt lasten ja heidän vanhempiensa tueksi osin omintakeisiakin ratkaisuja, joista on muualla mallia otettu. Neuvolat, äitiyspakkaus, vanhempainvapaat ja päivähoito ovat luonnollinen, mutta myös välttämätön osa lapsiperheiden elämää.

Hyvää on saatu aikaan; lasten hyvinvointi on meillä maailman kärkiluokkaa. Imeväiskuolleisuus täällä on maailman kolmanneksi pienintä. Suomi on mittausten mukaan maailman parhaita maita olla äiti. Kaikki tämä on vaikuttanut myös siihen, että olemme nousseet maailman vakaimmaksi maaksi.

Sanotaan: missä on tahtoa, siellä on tie. Se että olemme täällä tänään, on monien yksittäisten ihmisten valtaisan tahdon tulos. Uuden lastensairaalan avajaiset ovat vasta alku toiminnalle, mutta samalla päätepiste työlle, jota uuden sairaalan saamiseksi on tehty.

Ennen tätä avajaishetkeä on kulunut vuosia vaikuttamistyöhön, päätöksiin, keräyksiin, viestintään, suunnitteluun ja rakennustöihin. Ennen minua puhunut, lastenlääkäri ja toimialajohtaja Jari Petäjä on ollut hankkeen keskeinen edistäjä HUS:ssa. Uutisointi tilojen huonosta kunnosta ja omat kokemukset sairaalasta vaikuttivat espoolaiseen asianajajaan Tuomas Ahoon. Jotain piti tehdä. Aho ja Petäjä löysivät toisensa. Hyvin pian mukaan tuli myös Anne Berner, joka antoi hankkeelle kasvot ja äänen. Joukko laajeni ja unelma kasvoi. Perustettiin tukiyhdistys ja sovittiin yhteistyöstä HUS:n ja valtion kanssa.

Monilla auttajilla oli omakohtaisia kokemuksia lastensairaalasta. Itsekin potilaana ollut 18-vuotias Anna Rukko keräsi tekemillään koruilla mittavan lahjoituksen sairaalalle. Useille sairaalan puutteelliset tilat olivat tulleet tutuksi, kun oma tai tutun lapsi oli ollut hoidettavana.

Kansalaiskeräyksen tuotto, lähes 39 miljoonaa euroa on valtava summa. Moni antoi aikaansa ja osaamistaan hankkeen käyttöön. Kaikkiaan yli miljoona suomalaista osallistui keräykseen sairaalan rakentamiseksi.

Yksityisen rahan kerääminen lasten sairaalalle aiheutti aluksi paljon keskustelua.
Lastensairaala ei ollut julkisen sektorin arvioissa kaikkien kiireellisin hanke. Mutta kun yksityinen aloite syntyi, se eteni hyvin yhdessä erittäin vahvan julkisen panostuksen kanssa.

Ei pidä kyseenalaistaa julkisen sektorin asemaa hyvinvointimme takaajana, mutta ei ole liioin aihetta kyseenalaistaa yksityistä avunannon tahtoa.

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin syksyllä 1940, että ”maan lastensairaalatarve on entistä kireämpi. Vaasaa pohjoisempana ei ole ainoatakaan lastenlääkäriä”. Uutta lastensairaalaa perusteltiin tuolloin erityisesti lastenlääkärien koulutuksella.

Koulutus ja tutkimus ovat myös nyt keskeinen osa toimintaa. Uusi lastensairaala ei keskity pelkästään sairaudenhoitoon vaan myös asiantuntemuksen, hoitomuotojen ja hoidon kehittämiseen.

Osaava ja motivoitunut henkilökunta on terveydenhuollossa keskeisessä roolissa. Huippuosaaminen syntyy sitoutuneiden ihmisten toimimisessa yhdessä. Uuden lastensairaalan toiminnassa on nimenomaan kyse taitavien ja sitoutuneiden ihmisten yhteistyöstä tärkeän päämäärän eteen.

Hoitohenkilökunta sai paljon hyvää palautetta myös silloin kun vanhojen tilojen toimivuutta on kritisoitu. Annettu hoito on ollut valitsevissa oloissa parasta mahdollista. Te arvoisat hoitotyön ammattilaiset, olette tärkeä toivon tae. Tämän sairaalan syntyvaiheet ovat osoittaneet kuinka laajaa on arvostus ja kiitollisuuden tunne työtänne kohtaan.

Uusi lastensairaala ei ole yksin. Monet sairaalamme hoitavat ja tekevät parhaansa lapsipotilaiden eteen. Uuden lastensairaalan tärkein tehtävä on huolehtia kaikista vaativimman erikoissairaanhoidon saatavuudesta ja laadusta. Uusi lastensairaala on koko Suomen sairaala, se palvelee kaikkia, jotka hoitoa tarvitsevat.
Vaikka hoito olisi kuinka hyvää ja henkilökunta ammattitaitoista, tarvitsevat ja kaipaavat pienet potilaat vanhempiaan. Vanhempien läsnäolo on myös hoidon laatuun vaikuttava asia. Uudessa lastensairaalassa perhe saa olla yhdessä. Vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden. Sairaus ei eristä, vaan yhdistää.

Lapsen kuuleminen näkyy sairaalan sisätiloissa. Kokonaisuus henkii muumi-filosofiaa teemojen mukaan. Sairaalan pohjakerroksista noustaan luontoaiheiden kera meren alta rantaan ja ylöspäin kohti avaruutta – ja kaikkea tätä kerrotaan muumikielellä ja kuvilla.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu” näin on joskus tuuminut muumipappa. Että huonoa seuraisi hyvä, että pienet potilaat heräisivät auringonnousuun. Sitä me kaikki sydämestämme toivomme.

Toivotan sairaalalle kaikkea hyvää tärkeässä tehtävässään. Kiitän vielä kaikkia hankkeeseen osallistuneita sitkeästä tahdostanne ja työstänne yhteisen hyvän eteen. Toivon henkilökunnalle voimia arvokkaassa työssänne.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö vierailee Kuopiossa16.4.2019 14:59:23 EESTTiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 7/2019 16.4.2019 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Kuopiossa lauantaina 27. huhtikuuta 2019. Vierailun aluksi presidentti Niinistö osallistuu kirjailija Sirpa Kähkösen vetämään paneeliin suomalaisesta keskustelukulttuurista Kuopion kaupungintalolla. Puhetta vai ohipuhetta – miten Suomessa keskustellaan? -otsikolla käytävään keskusteluun osallistuvat lisäksi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sekä Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja Aija Pirinen. Tilaisuus alkaa kello 12 ja on avoin yleisölle. Paikkoja on rajoitetusti. Iltapäivällä presidentti osallistuu kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan sekä palkitsee veteraaneja erillisessä kunniamerkkien jakotilaisuudessa Kuopion Musiikkikeskuksessa. Veteraanipäivän pääjuhlaa on vietetty vuodesta 1987 lähtien Lapin sodan päättymisen vuosipäivänä. Presidentti Niinistö vieraili Kuopiossa edellisen kerran maaliskuussa 2017 osana Suomen itsenäisyyden 100-v

President Niinistö besöker Kuopio16.4.2019 14:58:58 EESTTiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 7/2019 16.4.2019 Republikens president Sauli Niinistö besöker Kuopio lördagen den 27 april 2019. President Niinistö inleder besöket med att delta i en paneldiskussion om debattkulturen i Finland. Diskussionen hålls i stadshuset i Kuopio och leds av författaren Sirpa Kähkönen. I diskussionen Puhetta vai ohipuhetta – miten Suomessa keskustellaan? deltar också Jari Jolkkonen, biskop för Kuopio stift, och Aija Pirinen, chefredaktör för Viikkosavo och Kuopion Kaupunkilehti. Paneldiskussionen inleds kl. 12 och är öppen för allmänheten. Antalet platser är begränsat. På eftermiddagen deltar presidenten i den nationella veterandagens riksomfattande huvudfest, och vid ett separat evenemang i Kuopio musikcentrum delar presidenten ut utmärkelser till veteraner. Veterandagens huvudfest har sedan 1987 ordnats på årsdagen för slutet av Lapplandskriget. President Niinistö besökte senast Kuopio i mars 2017 som ett led i den serie landskapsbesök som presiden

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä 10.4.201910.4.2019 14:15:00 EESTTiedote

Arvoisa puhemies, arvoisat Suomen kansan edustajat, Eduskunnan ja kansanedustajien kuuluu katsoa tulevaisuuteen. Omalla työllään varmistaa, että meidän käy edelleen hyvin. Päättyvän nelivuotiskauden varrella olemme silti muistelleet myös mennyttä. Ja ansaitusti niin. Muistovuosi on seurannut toistaan. Täyden äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden myös naisille toteuttaneesta eduskuntauudistuksesta tuli vuonna 2016 kuluneeksi 110 vuotta. Koko seuraavan vuoden vietimme juhlien itsenäisyytemme satavuotista taivalta. Viime vuonna muistimme historiamme synkkää lukua, yhteiskuntaamme heti itsenäistymisen jälkeen repinyttä sisällissotaa. Ja nyt on tasavaltaisen hallitusmuotomme vuoro tulla sadan vuoden ikään. Menneiden rajapyykkien muistamisella on itseisarvonsa. Kansakunnan on tärkeää tuntea oma tarinansa. Se sitoo meidät yhteen. Historia ei toki sellaisenaan toista itseään. Todellista lisäarvoa tarinamme kertaaminen tuo vasta sitten, jos ymmärrämme, miten historiasta saadut opit ohjaavat meitä t

Republikens president Sauli Niinistös tal vid avslutningen av riksdagens valperiod den 10 april 201910.4.2019 14:15:00 EESTTiedote

Ärade talman, ärade representanter för Finlands folk! Riksdagen och riksdagsledamöterna ska blicka framåt. De ska med sitt eget arbete säkerställa att vi även framöver har det bra. Under den fyraårsperiod som nu avslutas har vi emellertid också erinrat oss det förflutna. Och det med rätta. Jubileumsåren har avlöst varandra. År 2016 hade det förflutit 110 år sedan den riksdagsreform där även kvinnors gavs full rösträtt och valbarhet antogs. Året därpå firade vi 100-årsjubileet av vår självständighet. I fjol blickade vi tillbaka på det mörka kapitlet i vår historia, på det inbördeskrig som slet vårt samhälle itu genast efter att nationen hade blivit självständig. Och nu är det republikens regeringsform som står i tur att fira sitt 100-årsjubileum. Det är värdefullt i sig att minnas passerade milstolpar. Det är viktigt att en nation känner till sin historia – det binder oss samman. Historien upprepar sig visserligen inte exakt sådan den varit. Att vi minns vår historia ger oss inget verkl

Speech by President of the Republic of Finland Sauli Niinistö at the closing of the electoral period 2015-2019 on 10 April 201910.4.2019 14:15:00 EESTTiedote

Madam Speaker, Members of Parliament, It is the duty of Parliament and its members to look to the future. To work to ensure future well-being for us all. During this four-year term now coming to an end, we have nevertheless also been remembering the past. And rightfully so. We have celebrated a number of commemorative years. In 2016, we marked 110 years since the parliamentary reform granting also women the full right to vote and stand for election. The following year was spent celebrating our 100-year journey as an independent country. Last year, we remembered a dark chapter of our history, the Civil War which was tearing our society apart immediately after Finland gained independence. And now, the Constitution Act, which defines Finland as a republic, will reach the age of 100 years. Remembering the milestones of the past is of value in itself. It is important for a nation to know its own story. The story, which binds us together. History does by no means repeat itself as such. But t

President Niinistö deltar i arktiskt forum i Ryssland1.4.2019 15:05:54 EESTTiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 6/2019 1.4.2019 Republikens president Sauli Niinistö medverkar den 9 april 2019 vid ett internationellt arktiskt forum i S:t Petersburg. President Niinistö håller ett anförande vid forumets huvudsession. Dessutom har han i samband med forumet ett bilateralt möte med Rysslands president Vladimir Putin. Forumet Arctic: Territory of Dialogue arrangeras nu för femte gången med målet att främja samarbete och hållbar tillväxt i den arktiska regionen. I år är temat för forumet den arktiska regionen som ett hav av möjligheter. President Niinistö har tidigare deltagit i forumet 2017 i Archangelsk och 2013 i Salechard. De arktiska frågorna är aktuella för Finland eftersom landet är ordförande i Arktiska rådet fram till maj 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme