Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Uuden lastensairaalan avajaisissa 6.9.2018

Jaa

Hyvät kuulijat,

Lapsen sairaus ja kärsimys koskettavat syvemmältä kuin mikään muu tuntemus.
Lapsen toipuminen taas keventää mieltä enemmän kuin mikään toinen ilosanoma.

Suomalaisten mieliin vuosisadoiksi on painunut Helene Schjerfbeckin maalaus ”Toipilas”, joka kuvaa sairasta lasta kädessään vihreää versova toivon oksa tuoden siten esiin tuon tunnelatautuman molemmat puolet.

Tänään, näissä tiloissa ei voi olla tuntematta, miten toivo versoaa.

Entiset uudet, nyt vanhat lasten sairaalat, Lastenklinikka ja Lastenlinna avattiin tälle alueelle lähes tasan seitsemänkymmentä vuotta sitten. Suomi oli tuolloin hyvin toisenlainen. Sodasta oli selvitty, mutta se oli tapahtunut suurin uhrauksin ja kaikesta oli pulaa. Lapsikuolleisuus oli suurta, terveidenhuolto, ravitsemus ja lääkitys olivat puutteellista. Uudet sairaalat loivat kaiken tämän keskellä perustaa lasten terveydenhuollolle ja lastenlääkärien koulutukselle. Lasten sairaalat toivat toivoa tulevaisuuteen.

Lapsissa on tulevaisuutemme. Suomi on vuosikymmenten saatossa kehittänyt lasten ja heidän vanhempiensa tueksi osin omintakeisiakin ratkaisuja, joista on muualla mallia otettu. Neuvolat, äitiyspakkaus, vanhempainvapaat ja päivähoito ovat luonnollinen, mutta myös välttämätön osa lapsiperheiden elämää.

Hyvää on saatu aikaan; lasten hyvinvointi on meillä maailman kärkiluokkaa. Imeväiskuolleisuus täällä on maailman kolmanneksi pienintä. Suomi on mittausten mukaan maailman parhaita maita olla äiti. Kaikki tämä on vaikuttanut myös siihen, että olemme nousseet maailman vakaimmaksi maaksi.

Sanotaan: missä on tahtoa, siellä on tie. Se että olemme täällä tänään, on monien yksittäisten ihmisten valtaisan tahdon tulos. Uuden lastensairaalan avajaiset ovat vasta alku toiminnalle, mutta samalla päätepiste työlle, jota uuden sairaalan saamiseksi on tehty.

Ennen tätä avajaishetkeä on kulunut vuosia vaikuttamistyöhön, päätöksiin, keräyksiin, viestintään, suunnitteluun ja rakennustöihin. Ennen minua puhunut, lastenlääkäri ja toimialajohtaja Jari Petäjä on ollut hankkeen keskeinen edistäjä HUS:ssa. Uutisointi tilojen huonosta kunnosta ja omat kokemukset sairaalasta vaikuttivat espoolaiseen asianajajaan Tuomas Ahoon. Jotain piti tehdä. Aho ja Petäjä löysivät toisensa. Hyvin pian mukaan tuli myös Anne Berner, joka antoi hankkeelle kasvot ja äänen. Joukko laajeni ja unelma kasvoi. Perustettiin tukiyhdistys ja sovittiin yhteistyöstä HUS:n ja valtion kanssa.

Monilla auttajilla oli omakohtaisia kokemuksia lastensairaalasta. Itsekin potilaana ollut 18-vuotias Anna Rukko keräsi tekemillään koruilla mittavan lahjoituksen sairaalalle. Useille sairaalan puutteelliset tilat olivat tulleet tutuksi, kun oma tai tutun lapsi oli ollut hoidettavana.

Kansalaiskeräyksen tuotto, lähes 39 miljoonaa euroa on valtava summa. Moni antoi aikaansa ja osaamistaan hankkeen käyttöön. Kaikkiaan yli miljoona suomalaista osallistui keräykseen sairaalan rakentamiseksi.

Yksityisen rahan kerääminen lasten sairaalalle aiheutti aluksi paljon keskustelua.
Lastensairaala ei ollut julkisen sektorin arvioissa kaikkien kiireellisin hanke. Mutta kun yksityinen aloite syntyi, se eteni hyvin yhdessä erittäin vahvan julkisen panostuksen kanssa.

Ei pidä kyseenalaistaa julkisen sektorin asemaa hyvinvointimme takaajana, mutta ei ole liioin aihetta kyseenalaistaa yksityistä avunannon tahtoa.

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin syksyllä 1940, että ”maan lastensairaalatarve on entistä kireämpi. Vaasaa pohjoisempana ei ole ainoatakaan lastenlääkäriä”. Uutta lastensairaalaa perusteltiin tuolloin erityisesti lastenlääkärien koulutuksella.

Koulutus ja tutkimus ovat myös nyt keskeinen osa toimintaa. Uusi lastensairaala ei keskity pelkästään sairaudenhoitoon vaan myös asiantuntemuksen, hoitomuotojen ja hoidon kehittämiseen.

Osaava ja motivoitunut henkilökunta on terveydenhuollossa keskeisessä roolissa. Huippuosaaminen syntyy sitoutuneiden ihmisten toimimisessa yhdessä. Uuden lastensairaalan toiminnassa on nimenomaan kyse taitavien ja sitoutuneiden ihmisten yhteistyöstä tärkeän päämäärän eteen.

Hoitohenkilökunta sai paljon hyvää palautetta myös silloin kun vanhojen tilojen toimivuutta on kritisoitu. Annettu hoito on ollut valitsevissa oloissa parasta mahdollista. Te arvoisat hoitotyön ammattilaiset, olette tärkeä toivon tae. Tämän sairaalan syntyvaiheet ovat osoittaneet kuinka laajaa on arvostus ja kiitollisuuden tunne työtänne kohtaan.

Uusi lastensairaala ei ole yksin. Monet sairaalamme hoitavat ja tekevät parhaansa lapsipotilaiden eteen. Uuden lastensairaalan tärkein tehtävä on huolehtia kaikista vaativimman erikoissairaanhoidon saatavuudesta ja laadusta. Uusi lastensairaala on koko Suomen sairaala, se palvelee kaikkia, jotka hoitoa tarvitsevat.
Vaikka hoito olisi kuinka hyvää ja henkilökunta ammattitaitoista, tarvitsevat ja kaipaavat pienet potilaat vanhempiaan. Vanhempien läsnäolo on myös hoidon laatuun vaikuttava asia. Uudessa lastensairaalassa perhe saa olla yhdessä. Vanhemmat voivat olla mukana kaikissa tiloissa ja toiminnoissa ympäri vuorokauden. Sairaus ei eristä, vaan yhdistää.

Lapsen kuuleminen näkyy sairaalan sisätiloissa. Kokonaisuus henkii muumi-filosofiaa teemojen mukaan. Sairaalan pohjakerroksista noustaan luontoaiheiden kera meren alta rantaan ja ylöspäin kohti avaruutta – ja kaikkea tätä kerrotaan muumikielellä ja kuvilla.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu” näin on joskus tuuminut muumipappa. Että huonoa seuraisi hyvä, että pienet potilaat heräisivät auringonnousuun. Sitä me kaikki sydämestämme toivomme.

Toivotan sairaalalle kaikkea hyvää tärkeässä tehtävässään. Kiitän vielä kaikkia hankkeeseen osallistuneita sitkeästä tahdostanne ja työstänne yhteisen hyvän eteen. Toivon henkilökunnalle voimia arvokkaassa työssänne.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö to attend the UN General Assembly in New York14.9.2018 09:45Tiedote

The Office of the President of the Republic Press release 38/2018 14 September 2018 The President of the Republic of Finland Sauli Niinistö will travel to the United States to attend the opening week of the 73rd session of the United Nations General Assembly on 23–28 September 2018. President Niinistö will also visit Washington, D.C. while in the United States. On Monday, 24 September, President Niinistö will attend the High-level plenary meeting called Nelson Mandela Peace Summit organised in honour of Nelson Mandela as well as the Welcome Reception hosted by the President of the United States Donald Trump. President Niinistö will deliver Finland's National Statement at the Opening of the General Debate of the UN General Assembly on Tuesday, 25 September. He will also speak at the High-level meeting on action for peacekeeping hosted by UN Secretary-General António Guterres. On Wednesday, 26 September, President Niinistö will attend the HeForShe event organised by UN Women, the UN agen

President Niinistö deltar i FN:s generalförsamling i New York14.9.2018 09:44Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 38/2018 14.9.2018 Republikens president Sauli Niinistö reser till Förenta staterna där han deltar i Förenta nationernas högnivåvecka som inleder FN:s 73:e generalförsamling den 23–28 september 2018. Under resan besöker president Niinistö även Washington. Måndagen den 24 september deltar president Niinistö i fredstoppmötet Nelson Mandela Peace Summit för att hedra minnet av Nelson Mandela. Efter toppmötet följer en mottagning med Förenta staternas president Donald Trump som värd. Finlands nationella anförande håller president Niinistö vid öppningen av FN:s generalförsamling tisdagen den 25 september. På tisdag talar presidenten också vid ett högnivåmöte om den fredsbevarande verksamhetens framtid under värdskap av FN:s generalsekreterare António Guterres. Onsdagen den 26 september deltar president Niinistö i HeForShe-evenemang i regi av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. Presidenten hör sedan 2015 till en grupp opinionsbildare inom jäm

Presidentti Niinistö YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin14.9.2018 09:44Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 38/2018 14.9.2018 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Yhdysvaltoihin ja osallistuu Yhdistyneiden kansakuntien 73. yleiskokouksen avajaisviikolle 23.–28. syyskuuta 2018. Presidentti Niinistö vierailee matkan aikana myös Washingtonissa. Maanantaina 24. syyskuuta presidentti Niinistö osallistuu Nelson Mandelan kunniaksi järjestettävään Nelson Mandela Peace Summit -juhlaistuntoon sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimälle vastaanotolle. Suomen kansallisen puheenvuoron presidentti Niinistö pitää YK:n yleiskokouksen avajaisissa tiistaina 25. syyskuuta. Presidentti puhuu tiistaina myös rauhanturvaamisen tulevaisuutta käsittelevässä korkean tason tapaamisessa, jota isännöi YK:n pääsihteeri António Guterres. Keskiviikkona 26. syyskuuta presidentti Niinistö osallistuu YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-tapahtumaan, jonka vaikuttajaryhmään hän on kuulunut vuodesta 2015 lähtien. Presidentti Niinistö pitää tilaisuudessa puhe

President Niinistö to attend the meeting of the Arraiolos Group in Latvia7.9.2018 09:44Tiedote

Office of the President of the Republic Press release 37/2018 7 September 2018 President of the Republic of Finland Sauli Niinistö will attend the European presidents’ meeting of the Arraiolos Group in Latvia on 13–14 September 2018. The two-day event will be organised in the Rundāle Palace and Riga Castle. This year the topics of discussion will include European security and future. The meeting will be hosted by President of Latvia Raimonds Vējonis and altogether presidents from 13 EU member states will attend. In addition to discussions, the programme will include bilateral meetings between the heads of states. The Arraiolos Group has convened every year since 2003 for informal discussions at presidential level. Meetings of the Group have also been held in Finland in 2005 and 2012.

President Niinistö till Arraiolos-möte i Lettland7.9.2018 09:44Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 37/2018 7.9.2018 Republikens president Sauli Niinistö deltar i Arraiolos-gruppens möte för europeiska presidenter den 13–14 september 2018 i Lettland. Under det två dagar långa mötet ordnas sammanträden på Rundale och Riga slott. Teman för diskussionerna i år är säkerheten och framtiden i Europa. Värd för mötet är Lettlands president Raimonds Vējonis och deltagarna är presidenter för tretton olika EU-stater. I programmet ingår förutom diskussioner även bilaterala möten mellan statscheferna. Arraiolos-gruppen har sedan 2003 årligen samlats för inofficiella diskussioner på presidentnivå. Möten har även ordnats i Finland åren 2005 och 2012.

Presidentti Niinistö Latviaan Arraiolos-kokoukseen7.9.2018 09:44Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 37/2018 7.9.2018 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Euroopan presidenttien Arraiolos-ryhmän kokoukseen 13.–14. syyskuuta 2018 Latviassa. Kaksipäiväisen kokouksen tapaamiset järjestetään Rundālen ja Riian linnoissa. Keskustelujen aiheina ovat tänä vuonna Euroopan turvallisuus ja tulevaisuus. Kokousta isännöi Latvian presidentti Raimonds Vējonis ja siihen osallistuu yhteensä 13 EU-maan presidenttiä. Keskustelujen lisäksi ohjelmassa on kahdenvälisiä tapaamisia päämiesten kesken. Arraiolos-ryhmä on kokoontunut epävirallisiin presidenttitason keskusteluihin vuodesta 2003 lähtien vuosittain. Kokouksia on järjestetty myös Suomessa vuosina 2005 ja 2012.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme