Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe YK:n yleiskokouksen 73. yleiskeskustelussa

Jaa

Haluan onnitella teitä, arvoisa puheenjohtaja, valinnastanne YK:n 73. yleiskokouksen puheenjohtajaksi.  Haluan niin ikään kiittää pääsihteeri António Guterresia hänen näkemyksellisestä johtamistyöstään Yhdistyneissä kansakunnissa. Teillä molemmilla on tärkeässä tehtävässänne Suomen täysi tuki.

* * *

Suomi on aina kannattanut voimakkaasti monenvälistä yhteistyötä. Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on Suomen kannalta olennaisen tärkeä. Se että voimme luottaa yhteisesti sovittuihin sääntöihin, on kansallisen turvallisuutemme ja hyvinvointimme perusta. Globaalilla tasolla yhteisiä ratkaisuja ja sääntöjä puolestaan tarvitaan, jotta voisimme tarttua aikamme vaikeimpiin haasteisiin.

Valitettavasti meillä, jotka uskomme monenvälisyyden hyötyihin, on nyt kuitenkin syytä huoleen. Yhdessä rakentamamme kansainvälinen järjestelmä on ilmeisen paineen alla. Sen pätevyys ja uskottavuus on kyseenalaistettu. Emme voi enää pitää sääntöpohjaista järjestystä itsestäänselvyytenä. Sen aktiivinen puolustaminen ja kehittäminen ovat meidän kaikkien vastuulla.

Suomelle YK on monenvälisen järjestelmän ydin. Siksi monenvälisyyden puolustamisen on myös noustava täältä. YK:n ja sen jäsenmaiden on ilmaistava halunsa toimia yhdessä, ei toistensa ohi. Pääsihteerin kunnianhimoinen ja kattava uudistusohjelma saa täyden tukemme. Nyt on aika toteuttaa nämä uudistukset. Meidän on varmistettava, että tulevaisuuden YK on läpinäkyvämpi, vastuullisempi ja tehokkaampi.

YK voi olla uskottava vain, jos se elää niin kuin opettaa. Missä tahansa organisaatiossa yksikin organisaation sisäinen seksuaalinen hyväksikäyttötapaus on liikaa. Erityisesti tämä pätee organisaatioon, joka painottaa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien merkitystä. Olen ylpeä siitä, että olen Circle of Leadership –aloitteen jäsen, ja toivotan tervetulleeksi toimet kaikenlaisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja kitkemiseksi koko YK-järjestelmästä.

* * *

YK:n kolme peruspilaria – rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys – ovat edelleen ajankohtaisia. Olemme kuitenkin saaneet huomata, että monet tämän ajan globaaleista haasteista eivät piittaa niiden välisistä rajoista. Peruspilarit ovat yhä enemmän kytkeytyneet toisiinsa, kuten globaalit haasteetkin.

YK-järjestelmän viime vuosien tärkeimmät saavutukset ovat siitä osoitus. Hyviä esimerkkejä ovat Agenda 2030, Pariisin ilmastosopimus ja muuttoliikettä ja pakolaisuutta koskevat Global Compact -aloitteet. Kestävyyden, ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeen kaltaiset asiat eivät koske vain kehitystä ja ihmisoikeuksia. Ne ovat myös oleellisia rauhan ja turvallisuuden kysymyksiä.

Ilmastonmuutos on erinomainen esimerkki tarpeesta ripeään globaaliin toimintaan. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin tuleva raportti alleviivaa entisestään toimiemme kiireellisyyttä. Raportista käy myös ilmi, kuinka paljon vielä on tehtävää. Pariisin ilmastosopimuksen osapuolien vapaaehtoiset toimet eivät toistaiseksi suinkaan riitä pitämään maapallon keskilämpötilan nousua alle kahdessa asteessa. Meidän on tehtävä huomattavasti enemmän ja huomattavasti nopeammin.

Pohjoisessa olemme joutuneet todistamaan, miten huolestuttavan nopeasti arktinen alue lämpenee. Eikä kyse suinkaan ole pelkästä alueellisesta ongelmasta, sillä arktisen alueen lämpeneminen uhkaa koko maailman ilmastojärjestelmää. Mustan hiilen päästöt nopeuttavat osaltaan merkittävästi arktisen alueen merijään sulamista. Jäälle päätyvän mustan hiilen määrän vähentäminen hidastaisi merijään sulamista välittömästi. Sitoutuminen mustan hiilen päästöjen vähentämiseen olisi yksi tärkeimmistä tavoitteista arktisessa huippukokouksessa, jota Suomi Arktisen neuvoston tämänhetkisenä puheenjohtajamaana on valmis isännöimään.

Mikäli ilmastonmuutoksen annetaan edetä, se johtaa myös muuttoliikkeen jatkuvaan voimistumiseen. Maailmassa on jo nyt noin 65 miljoonaa pakolaista – enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Lisäksi noin sata miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole, mutta toimettomuuskaan ei ole vaihtoehto. Siksi tuen lämpimästi globaalia siirtolaisuuskompaktia ja odotan jo mielenkiinnolla konferenssia, jossa se hyväksytään joulukuussa Marrakechissa.

* * *

Täysimittaiset sodat, voimakkuudeltaan vaihtelevat konfliktit ja kansainvälisen lain rikkomukset piinaavat meitä edelleen. Ne muistuttavat meitä jatkuvasti siitä valtavasta inhimillisen kärsimyksen määrästä, joka niihin liittyy. Kansainvälisenä yhteisönä meidän on sinnikkäästi jatkettava ponnistelujamme käynnissä olevien konfliktien ratkaisemiseksi riippumatta siitä, miten syvään juurtuneita ja pitkäkestoisia ne ovat.

Viimeaikaiset yritykset saada aikaan aito vuoropuhelu Pohjois-Korean ja kansainvälisen yhteisön välillä ovat olleet rohkaisevia. Sovittuja toimenpiteitä rauhan edistämiseksi Korean niemimaalla on tuettava. Onnistunut lopputulos tuolla alueella olisi vahva esimerkki ydinaseiden leviämisen estämiselle ja aseriisunnalle myös muualla maailmassa.

Alueilla, joilla rauha on saatu aikaan, YK:n rauhanturvaoperaatiot ovat kiistattomasti tärkeitä. Sinisten kypärienkin on kuitenkin mukauduttava muuttuvaan todellisuuteen. Suomi tukee pääsihteeriä YK:n rauhanturvaamisen uudistamisessa ja tehostamisessa.

Nykyiset konfliktit on ratkaistava, mutta tulevien konfliktien ehkäisyn on oltava etusijalla. Suomi pitää YK:n konfliktien ehkäisykapasiteetin vahvistamiseen liittyviä toimia erittäin tervetulleina.

Rauhanvälitys on arvokas väline konfliktien ehkäisyssä. Pääsihteerin rauhanvälityksen korkean tason neuvoa-antavalla paneelilla on siinä tärkeä rooli. Rauhanvälityksen tulevaisuuden kannalta on olennaisen tärkeää, että aiemmat kokemukset välitetään tuleville rauhanvälittäjille. Suomelle oli kunnia isännöidä pääsihteerin rauhanvälityksen korkean tason neuvoa-antavan paneelin kokousta tämän vuoden kesäkuussa.

Suomi tukee voimakkaasti YK:n ja muiden toimijoiden rauhanvälitystoimintaa. Suomi tarjoaa myös edelleen tarpeen mukaan hyviä palveluksiaan konkreettisen keskustelujen edistämiseksi eri osapuolien välillä, epävirallisista neuvotteluista korkean tason kokouksiin.

* * *

Rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys eivät ole kestäviä ilman naisten ja nuorten osallistumista. Naisten ja nuorten ääntä on kuunneltava, ja sen perusteella on toimittava. Naisten, lasten ja nuorten tarpeet jätetään edelleen liian usein sivuun rauhanneuvotteluissa. Suomi edistää naisten tehokasta osallistumista rauhanprosesseihin Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkoston kautta. Tällaiset verkostot tarjoavat hyödyllisen alustan rauhantyön tukemiseen ja kouluttautumiseen. HeForShe-vaikuttajaryhmän jäsenenä arvostan näitä ponnisteluja suuresti.

Nyt ihmisoikeuksien julistuksen 70. juhlavuotena meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota julistuksen merkitykseen kansainvälisen järjestyksen kannalta. Ihmisoikeudet paitsi suojelevat yksilöä, auttavat meitä myös ehkäisemään konflikteja, rakentamaan kestävää rauhaa ja nopeuttamaan kehitystä. Jos suhtaudumme ihmisoikeuksiin vakavasti, tarvitaan kansainväliseen lakiin kohdistuviin rikoksiin liittyviä vastuullisuusmekanismeja. Lainrikkojat on saatettava oikeuden eteen.

Suomi vetoaa kaikkiin jäsenmaihin ja pääsihteeriin ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon pitämiseksi etusijalla YK:n toiminnassa.

* * *

Olin syvästi pahoillani kuullessani YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenosta. Hänen perintönsä toimii innoituksena meille kaikille.

Haluankin päättää puheenvuoroni lainaten hänen sanojaan: ”Tulevaisuuden uhat koskevat koko ihmiskuntaa laajemmin kuin koskaan historiamme aikana. Voimme selvitä niistä vain toimimalla yhdessä. Ja sitä varten, ystävät, meillä on Yhdistyneet kansakunnat.”

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö och fru Haukio tar emot de traditionella julhälsningarna17.12.2018 09:30Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 49/2018 17.12.2018 Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot de traditionella julhälsningarna på Talludden onsdagen den 19 december 2018. Evenemanget inleds med att Forststuderandenas granförsäljare överlämnar en julgran till presidentparet. Därefter framför Helsingfors domkyrkas gosskör Cantores Minores en sånghälsning till presidentparet och alla andra som deltar i evenemanget. President Niinistö och fru Haukio är körverksamhetens beskyddare. Efter körens framträdande tar presidentparet tillsammans emot de ätbara julhälsningarna. Förbundet Karjalan Liitto överräcker olika karelska piroger, Korpo Kulturgille en julgädda, representanter för djur- och naturskyddsorganisationerna en korg med vegetariska produkter och föreningen Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys en julskinka. Dessutom överräcker Finlands Blomsterhandlarförbund en julblomma till presidentparet. Evenemanget avslutas med att Finlands Lucia 2018 Elin Qv

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio ottavat vastaan perinteiset joulutervehdykset17.12.2018 09:26Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 49/2018 17.12.2018 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat vastaan perinteiset joulutervehdykset Mäntyniemessä keskiviikkona 19. joulukuuta 2018. Tilaisuuden alussa Metsäylioppilaiden kuusikauppiaat luovuttavat presidenttiparille joulukuusen. Tämän jälkeen Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores esittää laulutervehdyksen presidenttiparille ja kaikille joulutervehdyksen tuojille. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio ovat kuoron toiminnan suojelijoita. Kuoron esityksen jälkeen presidenttipari ottaa yhteisesti vastaan ruokatervehdykset. Karjalan Liitto luovuttaa karjalaisia piirakoita, Korpo Kulturgille jouluhauen, eläin- ja luonnonsuojelujärjestöjen edustajat kasviskorin sekä Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys joulukinkun. Lisäksi Suomen Kukkakauppiasliitto antaa presidenttiparille joulukukan. Tilaisuuden päättää vuoden 2018 Lucia-neidon Elin Qvistin ja hänen kuoronsa laulutervehdys. Mäntyniemen lisäksi Lucia

Environmental theme to be visible and audible at this year’s Independence Day reception30.11.2018 09:53Tiedote

Office of the President of the Republic Press Release 48/2018 30 November 2018 The President of the Republic Sauli Niinistö will host Finland’s Independence Day reception together with his spouse Mrs Jenni Haukio on 6 December 2018. The theme of the reception, our shared environment, will be prominent in, for example, the guests, music, foods and drinks served and in the decorations used. Guests to include Finns who have taken action to promote the climate and environment A total of 1,700 people, who are distinguished in various ways and in different fields, have been invited to attend the reception. Invited guests will include, in particular, Finns who have made both small and large efforts to promote sustainability and the environment. Finnish war veterans and members of the Lotta Svärd will be guests of honour. They will arrive first to greet the presidential couple at 7 p.m. to the accompaniment of the Jäger March by Sibelius playing in the background. Nature-themed music The Guard

Miljötemat syns och hörs på självständighetsdagens festmottagning30.11.2018 09:52Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 48/2018 30.11.2018 Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för självständighetsdagens festmottagning på Presidentens slott torsdagen den 6 december 2018. Temat för mottagningen, vår gemensamma miljö, återspeglas bland annat på gästlistan, musiken, trakteringen och dekorationerna. Klimat- och miljöhandlingar högt prioriterade på gästlistan De inbjudna gästerna är i år ca 1 700 och bland dem finns finländare som på olika sätt utmärkt sig inom varierande områden. Särskild vikt har man lagt vid att bjuda in medborgare som utmärkt sig genom små eller stora klimat- och miljöhandlingar. Självskrivna hedersgäster är våra krigsveteraner och lottor. De är de första gästerna som anländer för att klockan 19 hälsas välkomna av presidentparet till takterna av Jägarmarschen av Sibelius Musik med naturtema Gardets Musikkår står för musiken under mottagningsceremonin och under början av kvällen i Rikssalen. Den av Gardets M

Ympäristöteema näkyy ja kuuluu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla30.11.2018 09:51Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 48/2018 30.11.2018 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa torstaina 6. joulukuuta 2018. Vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, heijastuu muun muassa kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa. Kutsuvieraina ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta vierasta. Kutsuttuina on erityisesti niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Kunniavieraita ovat itseoikeutetusti sotiemme veteraanit ja lotat. He saapuvat ensimmäisenä presidenttiparin kättelyyn Sibeliuksen Jääkärimarssin soidessa kello 19. Luontoaiheista musiikkia Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kättelyn ja Valtiosalin alkuillan musiikista vastaa Kaartin soittokunta. Musiikkivalinnat soittokunta on tehnyt perinteitä vaalien ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön lausunto Kertshinsalmen tilanteesta26.11.2018 11:45Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 47/2018 26.11.2018 Suomen valtiojohto seuraa Kertshinsalmen tapahtumia tarkasti ja olen keskustellut tilanteesta pääministeri Sipilän ja ulkoministeri Soinin kanssa. Jännitteen lieventämiseksi tulee Venäjän sallia vapaa merenkulku sitoumustensa mukaisesti ja ryhtyä toimiin ukrainalaisalusten ja niiden miehistön palauttamiseksi. Epävakaus alueella on jatkunut pitkään ja eskalaation riski on korkea. Sen takia on ensiarvoisen tärkeää, että kansainvälinen yhteisö reagoi tapahtumiin viipymättä. YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunto on tarpeellinen, jotta tilanne saadaan pikaisesti vakautettua. Riippumaton kansainvälinen tutkimus tapahtumien kulusta on myös tarpeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme