Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe YK:n yleiskokouksen 73. yleiskeskustelussa

Jaa

Haluan onnitella teitä, arvoisa puheenjohtaja, valinnastanne YK:n 73. yleiskokouksen puheenjohtajaksi.  Haluan niin ikään kiittää pääsihteeri António Guterresia hänen näkemyksellisestä johtamistyöstään Yhdistyneissä kansakunnissa. Teillä molemmilla on tärkeässä tehtävässänne Suomen täysi tuki.

* * *

Suomi on aina kannattanut voimakkaasti monenvälistä yhteistyötä. Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on Suomen kannalta olennaisen tärkeä. Se että voimme luottaa yhteisesti sovittuihin sääntöihin, on kansallisen turvallisuutemme ja hyvinvointimme perusta. Globaalilla tasolla yhteisiä ratkaisuja ja sääntöjä puolestaan tarvitaan, jotta voisimme tarttua aikamme vaikeimpiin haasteisiin.

Valitettavasti meillä, jotka uskomme monenvälisyyden hyötyihin, on nyt kuitenkin syytä huoleen. Yhdessä rakentamamme kansainvälinen järjestelmä on ilmeisen paineen alla. Sen pätevyys ja uskottavuus on kyseenalaistettu. Emme voi enää pitää sääntöpohjaista järjestystä itsestäänselvyytenä. Sen aktiivinen puolustaminen ja kehittäminen ovat meidän kaikkien vastuulla.

Suomelle YK on monenvälisen järjestelmän ydin. Siksi monenvälisyyden puolustamisen on myös noustava täältä. YK:n ja sen jäsenmaiden on ilmaistava halunsa toimia yhdessä, ei toistensa ohi. Pääsihteerin kunnianhimoinen ja kattava uudistusohjelma saa täyden tukemme. Nyt on aika toteuttaa nämä uudistukset. Meidän on varmistettava, että tulevaisuuden YK on läpinäkyvämpi, vastuullisempi ja tehokkaampi.

YK voi olla uskottava vain, jos se elää niin kuin opettaa. Missä tahansa organisaatiossa yksikin organisaation sisäinen seksuaalinen hyväksikäyttötapaus on liikaa. Erityisesti tämä pätee organisaatioon, joka painottaa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien merkitystä. Olen ylpeä siitä, että olen Circle of Leadership –aloitteen jäsen, ja toivotan tervetulleeksi toimet kaikenlaisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja kitkemiseksi koko YK-järjestelmästä.

* * *

YK:n kolme peruspilaria – rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys – ovat edelleen ajankohtaisia. Olemme kuitenkin saaneet huomata, että monet tämän ajan globaaleista haasteista eivät piittaa niiden välisistä rajoista. Peruspilarit ovat yhä enemmän kytkeytyneet toisiinsa, kuten globaalit haasteetkin.

YK-järjestelmän viime vuosien tärkeimmät saavutukset ovat siitä osoitus. Hyviä esimerkkejä ovat Agenda 2030, Pariisin ilmastosopimus ja muuttoliikettä ja pakolaisuutta koskevat Global Compact -aloitteet. Kestävyyden, ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeen kaltaiset asiat eivät koske vain kehitystä ja ihmisoikeuksia. Ne ovat myös oleellisia rauhan ja turvallisuuden kysymyksiä.

Ilmastonmuutos on erinomainen esimerkki tarpeesta ripeään globaaliin toimintaan. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin tuleva raportti alleviivaa entisestään toimiemme kiireellisyyttä. Raportista käy myös ilmi, kuinka paljon vielä on tehtävää. Pariisin ilmastosopimuksen osapuolien vapaaehtoiset toimet eivät toistaiseksi suinkaan riitä pitämään maapallon keskilämpötilan nousua alle kahdessa asteessa. Meidän on tehtävä huomattavasti enemmän ja huomattavasti nopeammin.

Pohjoisessa olemme joutuneet todistamaan, miten huolestuttavan nopeasti arktinen alue lämpenee. Eikä kyse suinkaan ole pelkästä alueellisesta ongelmasta, sillä arktisen alueen lämpeneminen uhkaa koko maailman ilmastojärjestelmää. Mustan hiilen päästöt nopeuttavat osaltaan merkittävästi arktisen alueen merijään sulamista. Jäälle päätyvän mustan hiilen määrän vähentäminen hidastaisi merijään sulamista välittömästi. Sitoutuminen mustan hiilen päästöjen vähentämiseen olisi yksi tärkeimmistä tavoitteista arktisessa huippukokouksessa, jota Suomi Arktisen neuvoston tämänhetkisenä puheenjohtajamaana on valmis isännöimään.

Mikäli ilmastonmuutoksen annetaan edetä, se johtaa myös muuttoliikkeen jatkuvaan voimistumiseen. Maailmassa on jo nyt noin 65 miljoonaa pakolaista – enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Lisäksi noin sata miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa tarvitsee kiireellistä humanitaarista apua, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole, mutta toimettomuuskaan ei ole vaihtoehto. Siksi tuen lämpimästi globaalia siirtolaisuuskompaktia ja odotan jo mielenkiinnolla konferenssia, jossa se hyväksytään joulukuussa Marrakechissa.

* * *

Täysimittaiset sodat, voimakkuudeltaan vaihtelevat konfliktit ja kansainvälisen lain rikkomukset piinaavat meitä edelleen. Ne muistuttavat meitä jatkuvasti siitä valtavasta inhimillisen kärsimyksen määrästä, joka niihin liittyy. Kansainvälisenä yhteisönä meidän on sinnikkäästi jatkettava ponnistelujamme käynnissä olevien konfliktien ratkaisemiseksi riippumatta siitä, miten syvään juurtuneita ja pitkäkestoisia ne ovat.

Viimeaikaiset yritykset saada aikaan aito vuoropuhelu Pohjois-Korean ja kansainvälisen yhteisön välillä ovat olleet rohkaisevia. Sovittuja toimenpiteitä rauhan edistämiseksi Korean niemimaalla on tuettava. Onnistunut lopputulos tuolla alueella olisi vahva esimerkki ydinaseiden leviämisen estämiselle ja aseriisunnalle myös muualla maailmassa.

Alueilla, joilla rauha on saatu aikaan, YK:n rauhanturvaoperaatiot ovat kiistattomasti tärkeitä. Sinisten kypärienkin on kuitenkin mukauduttava muuttuvaan todellisuuteen. Suomi tukee pääsihteeriä YK:n rauhanturvaamisen uudistamisessa ja tehostamisessa.

Nykyiset konfliktit on ratkaistava, mutta tulevien konfliktien ehkäisyn on oltava etusijalla. Suomi pitää YK:n konfliktien ehkäisykapasiteetin vahvistamiseen liittyviä toimia erittäin tervetulleina.

Rauhanvälitys on arvokas väline konfliktien ehkäisyssä. Pääsihteerin rauhanvälityksen korkean tason neuvoa-antavalla paneelilla on siinä tärkeä rooli. Rauhanvälityksen tulevaisuuden kannalta on olennaisen tärkeää, että aiemmat kokemukset välitetään tuleville rauhanvälittäjille. Suomelle oli kunnia isännöidä pääsihteerin rauhanvälityksen korkean tason neuvoa-antavan paneelin kokousta tämän vuoden kesäkuussa.

Suomi tukee voimakkaasti YK:n ja muiden toimijoiden rauhanvälitystoimintaa. Suomi tarjoaa myös edelleen tarpeen mukaan hyviä palveluksiaan konkreettisen keskustelujen edistämiseksi eri osapuolien välillä, epävirallisista neuvotteluista korkean tason kokouksiin.

* * *

Rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys eivät ole kestäviä ilman naisten ja nuorten osallistumista. Naisten ja nuorten ääntä on kuunneltava, ja sen perusteella on toimittava. Naisten, lasten ja nuorten tarpeet jätetään edelleen liian usein sivuun rauhanneuvotteluissa. Suomi edistää naisten tehokasta osallistumista rauhanprosesseihin Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkoston kautta. Tällaiset verkostot tarjoavat hyödyllisen alustan rauhantyön tukemiseen ja kouluttautumiseen. HeForShe-vaikuttajaryhmän jäsenenä arvostan näitä ponnisteluja suuresti.

Nyt ihmisoikeuksien julistuksen 70. juhlavuotena meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota julistuksen merkitykseen kansainvälisen järjestyksen kannalta. Ihmisoikeudet paitsi suojelevat yksilöä, auttavat meitä myös ehkäisemään konflikteja, rakentamaan kestävää rauhaa ja nopeuttamaan kehitystä. Jos suhtaudumme ihmisoikeuksiin vakavasti, tarvitaan kansainväliseen lakiin kohdistuviin rikoksiin liittyviä vastuullisuusmekanismeja. Lainrikkojat on saatettava oikeuden eteen.

Suomi vetoaa kaikkiin jäsenmaihin ja pääsihteeriin ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten välisen tasa-arvon pitämiseksi etusijalla YK:n toiminnassa.

* * *

Olin syvästi pahoillani kuullessani YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenosta. Hänen perintönsä toimii innoituksena meille kaikille.

Haluankin päättää puheenvuoroni lainaten hänen sanojaan: ”Tulevaisuuden uhat koskevat koko ihmiskuntaa laajemmin kuin koskaan historiamme aikana. Voimme selvitä niistä vain toimimalla yhdessä. Ja sitä varten, ystävät, meillä on Yhdistyneet kansakunnat.”

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Stubb på statsbesök till Sverige28.3.2024 11:50:02 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 18/2024 28.3.2024 Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb avlägger statsbesök i Sverige den 23–24 april 2024 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf. På programmet står möten med kungafamiljen och bland annat riksdagens talman och statsministern. President Stubb kommer också att delta i ett företagsevenemang och att träffa studerande. Syftet med statsbesöket är att befästa det nära samarbetet och de bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Besöket kommer också att bidra till ett ökat samarbete mellan finska och svenska företag för att stärka deras globala konkurrenskraft och främja den gröna omställningen. Mer information om statsbesöket och programmet i Stockholm och Göteborg meddelas närmare datumet för besöket. Detta är president Stubbs första statsbesök. Republikens tidigare president Sauli Niinistö avlade ett statsbesök i Sverige senast 2022. Kung Carl XVI Gustaf

Presidentti Stubb valtiovierailulle Ruotsiin28.3.2024 11:50:02 EET | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 18/2024 28.3.2024 Tasavallan presidentti Alexander Stubb tekee puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa valtiovierailun Ruotsiin 23.-24. huhtikuuta 2024 kuningas Kaarle XVI Kustaan kutsusta. Ohjelmassa on tapaamisia kuninkaallisen perheen lisäksi muun muassa Ruotsin valtiopäivien puhemiehen ja pääministerin kanssa. Lisäksi presidentti Stubb osallistuu yritystilaisuuteen ja tapaa opiskelijoita. Presidentti Stubbin valtiovierailuseurueeseen kuuluu myös hallituksen ja elinkeinoelämän edustajia. Vierailun tavoitteena on entisestään vahvistaa Suomen ja Ruotsin läheistä yhteistyötä ja kahdenvälisiä suhteita uudessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Vierailulla edistetään myös yhä tiiviimpää yhteistyötä suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten välillä maiden globaalin kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja vihreän siirtymän edistämiseksi. Tukholmaan ja Göteborgiin sijoittuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää lähempänä vierailun ajankohtaa. Kyseessä on preside

President Stubb to make state visit to Sweden28.3.2024 11:50:02 EET | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 18/2024 28 March 2024 President of the Republic of Finland Alexander Stubb, accompanied by Mrs Suzanne Innes-Stubb, will make a state visit to Sweden on 23–24 April 2024 at the invitation of King Carl XVI Gustaf. In addition to meeting the Royal Family, the programme includes meetings with the Speaker of the Swedish Parliament and the Prime Minister. President Stubb will also attend a business event and meet with students. The aim of the visit is to further strengthen the close cooperation and bilateral relations between Finland and Sweden in the new context of security policy. The visit will also promote closer cooperation between Finnish and Swedish companies in order to reinforce their global competitiveness and further the green transition. The programme, set in Stockholm and Gothenburg, will be announced closer to the date of the visit. This is President Stubb’s first state visit. The last state visit to Sweden by th

Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb övergår till nya arbetsuppgifter25.3.2024 11:17:06 EET | Tiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 17/2024 25.3.2024 Suzanne Innes-Stubb har sagt upp sig från Kone Oyj för att anta nya utmaningar vid Aalto-universitetet. Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb har den 20 mars 2024 sagt upp sig från sin anställning på Kone, där hon har lett det globala teamet för regelefterlevnad i egenskap av Vice President, Global Compliance. Teamet svarar bland annat för Kones uppförandekod, frågor som gäller mänskliga rättigheter och sanktioner samt arbetet mot korruption, bedrägeri, trakasserier och diskriminering. Innes-Stubb kommer att fortsätta arbeta på Kone fram till den 14 juni. Suzanne Innes-Stubb övergår i Aalto-universitetets tjänst som ledande arbetslivssakkunnig inom företagsjuridik. I denna roll kommer hon till exempel att undervisa i valbara kurser i företagsjuridik på magisternivå. Hennes treåriga deltidsanställning börjar den 1 september 2024. "Jag har trivts utmärkt i Kones tjänst och är tacksam för att min arbetsgivare har er

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb siirtyy uusiin työtehtäviin25.3.2024 11:17:06 EET | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 17/2024 25.3.2024 Suzanne Innes-Stubb on irtisanoutunut tehtävästään Kone Oyj:ssä ja siirtyy Aalto-yliopiston palvelukseen. Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb on irtisanoutunut 20. maaliskuuta 2024 tehtävästään Koneella, jossa hän on johtanut maailmanlaajuista Compliance-tiimiä (Vice President, Global Compliance). Tiimi vastaa muun muassa Koneen eettisistä ohjesäännöistä, ihmisoikeuskysymyksistä, pakote-, korruptio- ja petosasioista sekä häirinnän ja syrjinnän vastaisesta työstä. Innes-Stubb työskentelee Koneella 14. kesäkuuta asti. Innes-Stubb siirtyy Aalto-yliopiston palvelukseen yritysjuridiikan johtavaksi työelämäasiantuntijaksi. Hän tulee tehtävässään opettamaan esimerkiksi yritysjuridiikan valinnaisia kursseja maisteritasolla. Innes-Stubbin kolmivuotinen osa-aikainen työsopimus alkaa 1. syyskuuta 2024. ”Olen viihtynyt Koneen palveluksessa erinomaisesti ja olen kiitollinen työnantajani tarjoamista mahdollisuuksista muuttaa työ

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye