Espoon kaupunki - Esbo stad

Täsmennyksiä Espoossa sijaitsevan Luonan vastaanottokeskuksen karanteenitilanteeseen

Jaa

Luonan Espoon vastaanottokeskuksessa havaittiin huhtikuun lopussa koronavirusepidemia, ja vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista merkittävän osan todettiin altistuneen taudille. Espoon tartuntatautilääkäri asetti sairastuneet eristykseen ja altistuneet karanteeniin. Vastaanottokeskus ei ole rakennuksena tai kokonaisuutena karanteenissa, vaan tartuntatautilain mukaiset karanteenit koskevat aina nimettyjä henkilöitä.

Koronavirustaudin jo sairastaneet ja siitä parantuneet eivät ole karanteenissa, eivät myöskään vastaanottokeskuksen ulkopuolella erillismajoituksessa asuvat turvapaikanhakijat, jotka eivät ole olleet tartuntariskissä.

Muistutamme samalla eristyksen ja karanteenin eroista:

  • Eristykseen asetetaan henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Eristyksen vähimmäiskeston ja vähintään kahden oireettoman vuorokauden jälkeen henkilö voi liikkua kuten muutkin.
  • Terve mutta koronavirustartunnalle altistunut henkilö asetetaan karanteeniin kahdeksi viikoksi altistushetkestä siltä varalta, että hän myöhemmin sairastuu. Karanteenissa oleva saa ulkoilla itsekseen mutta ei saa käydä esimerkiksi ruokakaupassa. Kun karanteeniaika päättyy eikä henkilö ole sairastunut, hän voi liikkua kuten muutkin. Ohje karanteeniin määrätylle

Karanteenin ja eristyksen toteutumista edistetään asukkaita riittävästi ohjeistamalla ja tarvittaessa viranomaistoimin. Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat saaneet useille kielille käännetyt ohjeet ennen vappua, ja tietojemme mukaan suurin osa heistä on suhtautunut karanteeniin ja eristykseen asiallisesti ja noudattanut ohjeita. Asiaa on hoidettu hyvässä yhteistyössä Espoon kaupungin, Luonan, Maahanmuuttoviraston ja THL:n välillä.

Ulkopuolinen henkilö ei voi tietää, ketkä ovat karanteenissa tai eristyksessä. Olemme pyytäneet vastaanottokeskusta ilmoittamaan Espoon tartuntatautiyksikköön, jos karanteenia tai eristystä rikotaan, jotta viranomaiset voivat ryhtyä vaadittaviin toimiin. Tarvittaessa tartuntatautiviranomainen voi tartuntatautilain mukaisesti pyytää poliisin virka-apua taudin leviämisen estämiseksi.

Lisätietoa Luonan tiedotteessa:
Luonan Espoon vastaanottokeskuksen karanteeni ei koske kaikkia asukkaita

Karanteenimääräystä koskevat mediatiedustelut:
Espoon perusturvajohtaja Juha Metso, p. 050 532 7321

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonsote     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon ja koko kuntatalouden taloudellinen toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu5.6.2020 11:18:23 EESTTiedote

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään. Paineet kohdistuvat niihin kaupunkeihin, jotka rahoittavat palvelut verotuloillaan, erityisesti Espooseen. On selvää, että talouden tasapainottamiseksi nyt tehty lisätalousarvio ei riitä, vaan taloutta pitää tasapainottaa ja sopeuttaa erityisesti vuosi 2021 ja koko tuleva uusi valtuustokausi 2021-2025”, Mäkelä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme