Tätä perheissä pohditaan: “Voiko lapsi tavata eri kodeissa asuvia vanhempiaan?”
Monessa perheessä poikkeusolot tarkoittavat muutoksia lasten vuoroasumiseen tai säännöllisiin tapaamisiin eri kodissa asuvan vanhempansa kanssa. Viranomaiset ovat antaneet tuoreet ohjeistukset, joiden mukaan lapsen oikeutta pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa on vaalittava myös poikkeusoloissa. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Miten lapsen tapaamisoikeus ja vuoroasuminen järjestetään poikkeusoloissa?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeet koronavirusksen aiheuttamien rajoitustoimenpiteiden totetuttamiseksi perheissä, joissa lapsi liikkuu useamman eri kodin välillä. Suomessa yli 20 % lapsiperheistä tilastoidaan yhden vanhemman perheiksi. Noin 90 % näistä perheistä lapsella on kuitenkin myös toinen vanhempi, jonka kanssa on sovittu säännöllisistä tapaamisista. Osa lapsista myös vuoroasuu tasaisesti kahdessa osoitteessa.
“On tärkeää, että viranomaisten ohjeet ja rajoitustoimenpiteet huomioivat perheiden erilaiset tilanteet mahdollisimman kattavasti. Selkeillä ohjeistuksilla turvataan lapsen etu, mutta vältetään myös vanhempien keskinäisiä riitoja lapsen asuinpaikasta ja liikkumisesta poikkeusoloissa”, sanoo Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.
Kahden kodin välillä liikkuvan lapsen perheeseen kuuluu juridisten vanhempien lisäksi usein myös eri kodeissa asuvia sisaruksia ja vanhempien puolisoita. Samalla viranomaiset ohjeistavat suomalaisia rajoittamaan fyysiset kontaktit minimiin. Poikkeusolot vaativatkin vanhemmilta tarkkaa harkintaa ja tiivistä yhteistyötä riskiryhmien, mutta myös lapsen oman hyvinvoinnin ja turvallisuuden suojelemiseksi.
“Vanhempien välinen yhteistyö on näissä poikkeusoloissa ensiarvoisen tärkeää. Jos tilanteet aiheuttavat epävarmuutta, kannattaa apua herkästi hakea esimerkiksi järjestöjen tarjoamien apukanavien kautta”, Moring muistuttaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistukset vanhemmille (lähde: THL).
Miten lapsen tapaamisoikeus ja vuoroasuminen järjestetään poikkeusoloissa?
- Toteuttakaa lapsen tapaamisoikeus ja vuoroasuminen aiemmin päätetyllä tavalla, jos se on mahdollista.
- Tehkää yhteisymmärryksessä tavanomaisista tapaamis- tai asumisjärjestelyistä poikkeavia tilapäisiä ratkaisuja, jos siihen on tarvetta.
- Pohtikaa lapsenne tilannetta yhdessä. Vanhempien yhteistyö luo lapselle turvallisuudentunnetta ja kunnioittaa hänen oikeuksiaan.
- Toteuttakaa tapaamisjärjestelyt lapsen sekä hänen lähipiirinsä terveyttä ja turvallisuutta ajatellen.
- Kuljettakaa lapsi toisen vanhemman luokse tavalla, jossa kontaktit toisten ihmisten kanssa ovat mahdollisimman vähäisiä.
- Ottakaa järjestelyissä huomioon myös se, onko lapsen kodeissa riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.
- Jos lapsen toisessa perheessä jokin perheenjäsen sairastuu, pitäkää lapsi siinä perheessä, jossa hänellä ei ole riskiä sairastua.
- Jos lapsi saa koronavirustaudin, hänen on parannuttava ennen tavanomaisiin järjestelyihin palaamista. Lapsen sairastuessa paikalla oleva lapsen huoltaja on vastuussa hoidosta.
- Jos viranomaiset ovat määränneet teidät karanteeniin, noudattakaa karanteenin virallisia ohjeita. Lapsi ei voi mennä karanteenikotiin tai poistua sieltä karanteenin aikana. Myös viranomaisen ohjeita karanteenia vastaavista olosuhteista tulee noudattaa lapsen tapaamis- ja asumisjärjestelyiden toteuttamisessa.
- Hyödyntäkää puheluita ja videopuheluita yhteydenpidossa, jos kasvokkaisia tapaamisia täytyy vähentää muiden ihmisten suojelemiseksi.
Tietoa perheille suunnatuista apukanavaista muun muassa Lastensuojelun Keskusliiton sivulla.
Myös perhehoidon toimijat toivovat kohdennettuja ohjeita sijaishuollossa asuvien lasten yhteydenpidon järjestämiseen. Lisätietoa: https://pesapuu.fi/2020/03/julkinen-vetoomus/.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry. Verkosto kerää ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista ja -tarpeista sekä edistää kaikkien perheiden yhdenvertaisuutta Suomessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Vuoroasumisen yleistyminen vaatii muutoksia sosiaaliturvaan5.11.2020 08:11:54 EET | Tiedote
Yhä useampi lapsi asuu vuorotellen kahdessa eri kodissa. Vuoroasuminen uhkaa kuitenkin jäädä vain hyvätuloisten perheiden etuoikeudeksi. Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä ja kymmenen perhejärjestön Monimuotoiset perheet -verkosto kehottavat sosiaaliturvauudistusta valmistelevaa komiteaa huomioimaan myös ydinperheestä poikkeavat perhetilanteet.
Miltä tulevaisuuden perhe näyttää? Webinaari perheiden ja lisääntymisen tulevaisuudesta.25.9.2020 09:15:00 EEST | Kutsu
Perheitä on monenlaisia jo nyt. Tämä herättää kysymyksen, miten tulevaisuudessa perheellistytään. Entä miten säädellä tulevaisuuden perhesuhteita? Ei ole olemassa yhtä tapaa elää perheenä, eikä jokaisen suomalaisen perheen keskiössä ole esimerkiksi geneettinen sukulaisuus, sama osoite tai kulttuuritausta. Laskevan syntyvyyden aikakaudella perheenkaltaisia läheissuhteita saattaa myös löytyä uusista, yllättävistä paikoista ja elämäntilanteista. Samalla tahattomaan lapsettomuuteen etsi-tään uusia ratkaisuja, ja lisääntymisteknologiat laajentavat käsityksiämme biologisesta perheestä ja vanhemmaksi tulemisesta.
Järjestöjen tuottamat palvelut turvattava budjettiriihessä18.8.2020 11:16:15 EEST | Tiedote
Hallituksen on varmistettava budjettiriihessään sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen kestävyys. Veikkauksen tuottojen raju lasku uhkaa järjestöjen jo entuudestaan pieniä resursseja. Järjestöjen tuottamat tärkeät palvelut eivät voi olla yksin Veikkauksen tuottojen varassa.
Kannanotto: Henkilötunnus myös kuolleena syntyneille lapsille25.5.2020 16:25:29 EEST | Tiedote
Henkilötunnuksen uudistuksen yhteydessä on mahdollisuus korjata räikeä epäkohta. Monimuotoiset perheet -verkosto ja KÄPY – Lapsikuolemaperheet esittävät, että jatkossa myös kuolleena syntyneille lapsille myönnetään henkilötunnus ja syntymätodistus. Näin tieto kuolleena syntyneistä saadaan väestörekisteriin ja osaksi lapsen vanhempien tietoja.
Familjeledigheter förnyas könsneutralt – varför inte föräldraskapslagen?18.4.2020 07:56:00 EEST | Tiedote
Nätverket för familjers diversitet är förundrad över motstridigheterna i regeringens lagberedning gällande familjer och föräldraskap.
Perhevapaauudistuksesta tulossa sukupuolineutraali, mutta ei vanhemmuuslaista – miksi?18.4.2020 07:54:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto kummeksuu ristiriitaisuutta kahdessa hallituksen perheisiin ja vanhemmuuteen liittyvässä uudistuksissa.
Raskauden seurannan poliklinikkakäynnit säädettävä maksuttomiksi1.4.2020 14:44:12 EEST | Tiedote
Asiakasmaksulain uudistus on parhaillaan lausuntokierroksella. Monimuotoiset perheet -verkosto vaatii, että asiakasmaksulakia uudistettaessa on säädettävä myös raskauden seurantaan liittyvät poliklinikkakäynnit maksuttomiksi. Nykyinen käytäntö asettaa raskaana olevat lähtökohtaisesti eriarvoiseen asemaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme