Sinebrychoffin Taidemuseo

Tavallisesta poikkeava muotokuvanäyttely Sinebrychoffin taidemuseoon

Jaa

Miksi muotokuvia tehdään? Vallan pönkittämiseksi, historiaan ikuistamiseksi vai rakkaudesta läheisiin?

Hanna Frosterus-Segerstråle
Lennart 6 viikon ikäisenä
Kansallisgalleria
Hanna Frosterus-Segerstråle Lennart 6 viikon ikäisenä Kansallisgalleria

Juuri muotokuvan monitulkintaisuus innosti museonjohtaja Kirsi Eskelistä kokoamaan aiheesta näyttelyn. Näyttelyn lähestymistapa poikkeaa totutusta. Siinä käsitellään muotokuvataidetta teemojen, kuten vallan, identiteetin, muistaminen ja muiston vaalimisen, kautta. Edustettuna on muotokuvamaalauksen koko kirjo lähtien mahtavista hallitsijamuotokuvista ja virallisista edustusmuotokuvista intiimeihin perhemuotokuviin ja taiteilijoiden omakuviin asti. Oman sijansa ovat saaneet myös muotokuvat ihmisistä, joiden henkilöllisyys on aikojen kuluessa unohtunut ja muotokuvat, jotka ovat muusta syystä jääneet unohduksiin. Minä en ole minä - Tunnettuja ja unohdettuja muotokuvia -näyttely on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 8.6.-31.12.2017.

Teosten ajallinen kaari ulottuu 1500-luvulta nykyaikaan. Mukana on esimerkkejä myös varhaisimmista tunnetuista muotokuvista, Egyptin Faijumin kuolinnaamioista. ”Tässä näyttelyssä haluamme haastaa kävijät pohtimaan kysymystä erilaisista rooleistamme ja identiteetistä. Kysymys on tänä päivänä hyvin ajankohtainen sosiaalisen median ja selfiekulttuurin muuttaessa maailmaa ja sitä, miten me siinä olemme”, Eskelinen kertoo.

Mukana on myös harvinaisia teoksia, jotka saadaan nyt ensi kertaa suuren yleisön nähtävillä. Esimerkkinä  Lorenz Pasch nuoremman (1733-1805) maalaama Vaasan hovioikeuden perustajan, kuningas Kustaa III:n muotokuva (1783).  Lisäksi näyttelyyn sisältyy kolme erikoisnostoa, joissa esitellään valittuja teoksia vain rajoitetun ajan. Ensimmäinen nosto on rakennettu Urho Kekkosen ympärille, toisena on taiteilija Rafael Wardin maalaama presidentti Tarja Halosen muotokuva, ja kolmannessa nostossa esitellään Eero Järnefeltin maalaamat muotokuvat Carl Gustaf Mannerheimista ja P. E. Svinhufvudista.

Minä en ole minä -näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jossa omien alojensa kansainväliset ja kotimaiset asiantuntijat avaavat artikkelien ja vapaamuotoisten esseiden kautta muotokuvataidetta, näyttelyn teemoja ja teoksia raikkaista, uudenlaisista näkökulmista.

Muotokuvat ovat vahvasti esillä taidemuseon muissakin tiloissa. Punaisessa kellarissa alkaa samaan aikaan Hannu Pakarisen (s. 1962) valokuvanäyttely, johon valokuvataiteilija on kuvannut Suomen itsenäisyyden aikana syntyneitä henkilöitä, yhden jokaiselta vuodelta. Valokuvateokset kertovat itsenäisen Suomen tarinaa tavalla, joka nostaa jokaisen sankariksi. Näyttelyn ohella julkaistaan valokuvakirja ja 101 suomalaista muotokuvaa -verkkosivusto www.hannupakarinen.fi

Minä en ole minä - Tunnettuja ja unohdettuja muotokuvia, 8.6.-31.12.2017

100 vuotta 100 kuvaa - Hannu Pakarinen, 8.6.-3.9.2017

Pääsymaksu 12|10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Sinebrychoffin taidemuseossa käy museokortti.

Minä en ole minä -näyttelyn opastukset:

suomeksi lauantaisin klo 14.

ruotsiksi lauantait: 10.6, 1.7., 5.8., 2.9., 7.10., 4.11. ja 2.12. klo 13.

Opastilaukset: ma-pe klo 9-15 p. 0294 500 500, varaukset@kansallisgalleria.fi

Avoinna: ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la, su 10-17

Bulevardi 40, 00120 Helsinki, 0294 500 460, www.siff.fi 

Kuvatiedot:

Hanna Frosterus-Segerstråle
Lennart 6 viikon ikäisenä
Kansallisgalleria

Avainsanat

Kuvat

Hanna Frosterus-Segerstråle
Lennart 6 viikon ikäisenä
Kansallisgalleria
Hanna Frosterus-Segerstråle Lennart 6 viikon ikäisenä Kansallisgalleria
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sinebrychoffin Taidemuseo
Sinebrychoffin Taidemuseo
Bulevardi 40
00120 Helsinki

0294 500 460http://www.sinebrychoffintaidemuseo.fi

AUKIOLOAJAT: www.siff.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sinebrychoffin Taidemuseo

Andrea Vaccaron teos Sinebrychoffin taidemuseoon5.6.2018 08:00Tiedote

Sinebrychoffin taidemuseo on hankkinut kokoelmiinsa napolilaisen taidemaalarin Andrea Vaccaron teoksen Kristus ja avionrikkoja, joka on ajoitettu noin vuoteen 1630. Andrea Vaccaro on Napolin kultakauden ajan mestari, jonka tuotanto on viime aikoina herättänyt erityistä kiinnostusta tutkijoiden parissa. Hänen varhaistuotantonsa, johon myös Sinebrychoffin taidemuseon hankkima teos lukeutuu, on edelleen vähemmän tunnettua.

Piranesi - Rauniot puhuvat 16.2.-27.5.2018 Sinebrychoffin taidemuseo16.2.2018 08:00Tiedote

Tiedote 16.2.2018. Piranesi - Rauniot puhuvat esittelee italialaisen Giovanni Battista Piranesin (1720-1778) grafiikkaa. Piranesi uudisti tapaa kuvata Rooman kaupunkikuvaa ja maisemaa. Hänen tunnetuimmat grafiikansarjansa ovat Vedute di Roma ja Carceri d’Invenzione. Molemmat sarjat ovat edustettuina näyttelyssä. ”Yleisöllä on nyt harvinainen tilaisuus tutustua grafiikan suuren mestarin teoksiin, jotka vain harvoin voivat olla esillä valonherkkyytensä vuoksi”, sanoo museonjohtaja Kirsi Eskelinen. Esillä on yhteensä 16 grafiikanlehteä Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmasta.

Italian ja Orientin lumo Ippolito Caffi - Sinebrychoffin taidemuseo 1.2.–27.5.201831.1.2018 12:42Tiedote

Italialainen Ippolito Caffi (Belluno 1809–1866 Lissa) oli kaupunkinäkymiin ja maisemiin erikoistunut taiteilija, seikkailija ja isänmaanystävä. Näyttely vie matkalle Venetsiaan, Roomaan, Napoliin, Ateenaan, Konstantinopoliin ja muihin Orientin kaupunkeihin, joiden näkymiä Caffi ikuisti maalauksiinsa, piirustuksiinsa ja vesiväritöihinsä. Näyttelyssä on esillä 73 maalausta ja yhteensä 15 piirustusta ja vesivärityötä.

Italiens och Orientens tjusning − Ippolito Caffi31.1.2018 12:42Tiedote

1.2–27.5.2018 Konstmuseet Sinebrychoff. Den italienska konstnären Ippolito Caffi (1809–1866) var en äventyrare och fosterlandsvän. Han specialiserade sig på stadsvyer och landskap. Utställningen tar åskådarna med på en resa till Venedig, Rom, Neapel, Konstantinopel och andra städer i Orienten. Ippolito Caffi återgav skickligt ljus, färg och förnimmelsen av luft och blev känd för sina nattliga vyer som skildrar festliga karnevaler.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme