Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Tavoitteena parempi suunterveys – Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteet

Jaa
Suun terveydenhuoltoon tarvitaan riittävät resurssit ja kaikilla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä hoitoon. Ennaltaehkäisevää hoitoa on tarpeen vahvistaa nykyisestä, korostaen myös yksilön vastuuta omahoitamisesta. Vaikutamme Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteissa suunterveyden ja toimivien suun terveydenhuollon palvelujen sekä hammaslääkärien työn ja työhyvinvoinnin puolesta. Kannatamme myös terveysperusteista verotusta suunterveydeksi.

– Väestölle tulee jatkossa turvata kohtuuhintaiset ja laadukkaat suun terveydenhuollon palvelut yhdenvertaisesti. Hoidon saatavuutta pitää parantaa. Tarvitaan entistä velvoittavampaa julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta ja tasapuolista hyödyntämistä. Keinoina esimerkiksi suun terveydenhuollon sairausvakuutuskorvauksien kohdentaminen ja korottaminen ja toimivien palvelusetelimallien kehittäminen, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Terveyserot näkyvät yhä suusta

Eriarvoisuus näkyy 2020-luvulla yhä suomalaisten suista ja suunterveys sekä terveyspalveluiden käyttö liittyvät sosioekonomiseen asemaan.

– Suunterveyden eriarvoistumista pitää ehkäistä vahvemmin. Erityisesti paljon palveluja tarvitsevien potilaiden hoitoon tarvitaan resursseja. Varsinkin ikääntyessä ja toimintakyvyn heiketessä suun omahoito vaikeutuu.

Terveysvero tukee suunterveyttä

Hammaslääkäriliitto kannattaa myös terveysperusteista verotusta kansanterveyden edistämiseksi ja terveyserojen kaventamiseksi. Terveysverot aktivoivat elintarvikeyrityksiä kehittämään terveellisempiä tuotteita.

– Terveysverolla voidaan vähentää runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, edistää suunterveyttä ja hillitä sote-kustannuksia. Lasten ja nuorten suunterveyden suojelemiseksi terveysvero on myös perusteltu, painottaa Virtomaa.

Suunterveys on osa jokaisen hyvinvointia ja terveyttä. Suun ja hampaiden sairaudet voivat haitata elämää monin tavoin, ja suunterveydellä on tutkitusti yhteys moniin pitkäaikaissairauksiin.

Tiivistimme Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteet:

1.    Lisätään resursseja suunterveyteen

  • Suun terveydenhuollon rahoitus on turvattava.
  • Suun terveydenhuollon yksiköiden tulee voida tarjota potilaille korkealaatuista ja oikea-aikaista hoitoa hoitotakuun kiristyessä ammattilaisten työhyvinvoinnista tinkimättä.
  • Hoitojaksot eivät saa venyä liian pitkiksi.
  • Hammaslääkärien perus- ja erikoistumiskoulutuksen sekä hammaslääketieteen tutkimuksen rahoitusta on lisättävä.
  • Hoidon saatavuutta tulee parantaa.
  • Painotetaan terveyden edistämistä ja ennalta ehkäisevää hoitoa.

2.    Parannetaan hoidon saatavuutta

  • Alennetaan asiakasmaksuja, jotta huono-osaisimmillakin on mahdollisuus käyttää suun terveydenhuollon palveluita. 
  • Yksityisen suun terveydenhuollon resurssit on hyödynnettävä väestön hoidossa.

3.    Painotetaan terveyden edistämistä ja ennalta ehkäisevää hoitoa 

  • Otetaan käyttöön lisätyn sokerin terveysperusteinen vero.
  • Ikäihmisten suun terveydenhoitoon kehitetään toimivat hoitopolut osana vanhuspalveluita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Malminkatu 30
00100 Helsinki

09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Arvostetuin ammattiliitto on Hammaslääkäriliitto24.5.2023 09:32:11 EEST | Tiedote

Hammaslääkäriliitto on suomalaisten eniten arvostama ammattiliitto vuonna 2023, kun vertailtiin eri ammattiliittojen kokonaismielikuvia ja arvostusta. Parhaaksi vastaajat arvioivat Hammaslääkäriliiton myös johdon kyvykkyydessä. Yhteiskunnalliselta vastuunottokyvyltään Hammaslääkäriliitto oli vastaajien mielestä toiseksi paras. Tiedot selviävät Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta, jossa kysyttiin kansalaisten näkemyksiä ja mielikuvia 24 ammattiliitosta.

Suun terveydenhuollon resurssipula näkyy monella hyvinvointialueella27.1.2023 08:50:49 EET | Tiedote

Suun terveydenhuollon palvelujen resurssipula näkyy useilla hyvinvointialueilla. Terveyskeskusten työvoimatilanne on suun terveydenhuollossa monin paikoin vaikeutunut. Osalla alueista on pulaa sekä hammaslääkärivakansseista ja hakijoista että hammashoitajista ja suuhygienisteistä. Toisaalta alueiden välillä on isoja eroja. Samaan aikaan yksityishammaslääkärit voisivat monin paikoin hoitaa nykyistä enemmän potilaita. Tiedot selviävät juuri valmistuneesta hammaslääkärien työvoimaselvityksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme