Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival

Täydenkuun Tanssit -festivaalilla 2022 tutkitaan inhimillisen olemisen perusasioita

Jaa

Täydenkuun Tanssit -festivaalin vuoden 2022 ohjelmistoon valitut teokset välittävät sanomaa inhimillisen olemisen perusasioista. Seikoista, jotka tekevät elämästä merkityksellisen ja arvokkaan myös puolustettavaksi. Yhteys toisiin ihmisiin ja rakkaus. Ihmisoikeudet. Ihmisenä olemisen kipupisteitä unohtamatta.

Festivaalin julisteen vuodelle 2022 on suunnitellut oululainen taiteilija Susanna Sivonen.
Festivaalin julisteen vuodelle 2022 on suunnitellut oululainen taiteilija Susanna Sivonen.

Täydenkuun Tanssit -festivaalin ohjelmistoon palaavat ulkomaiset vieraat kotimaisten esitysten rinnalle. Kulttuurien välinen vuoropuhelu on nyt jos koskaan entistäkin tärkeämpää. Taiteilijat eivät sulje silmiään vallitsevalta todellisuudelta. Taidetta esitetään ihmisyyden ja rauhan puolesta. Taide kutsuu ihmisiä yhteyteen, kokemaan ja jakamaan yhdessä.

Pääohjelmistossa on 14 teosta, kotimaisilta taiteilijoilta 8 teosta ja ulkomaisilta taiteilijoilta 6 teosta. Ulkomaisista ryhmistä viisi esiintyy ensimmäisen kerran Pyhäjärvellä ja Suomessa: Dongha Lee (Etelä-Korea), Yeiner Chicas (Espanja-Nicaragua), Mehdi Farajpour (Iran-Ranska), Compagnie Xuan Le (Vietnam-Ranska) ja Cie Linga (Sveitsi). Kotimaisten teoksien tekijöinä ja esittäjinä ovat Tommi Kitti, Valtteri Raekallio, Gruppen Fyra (kor. Kauri Honkakoski) sekä tanssi- ja miimiteatteri Auraco.

”Etelä-Korealaisen Dongha Leen teos Guernica Again on saanut motiivinsa Picasson Guernica-teoksesta, jonka taustalla ovat natsien mielivaltaiset siviilien pommitukset”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokosi. ”Kauri Honkakosken teos Juhlat kertoo puolestaan elämän pelosta. Siinä tanssitaan maailman reunoilla. Neljän ihmisen sisäänpäin käpertynyttä maailmaa värittää epätoivoinen takertuminen menneeseen”, Aaltokosi kuvailee. ”Tämäkin teema on erityisen ajankohtainen eristäytymisen ja epävarmuuden ajassamme. Voimmeko kohdata vaikeudet yhdessä ja lohduttaa toisiamme tanssitaiteen avulla?” taiteellinen johtaja kysyy. Valtteri Raekallion teoksessa Harjoitus rakkaudesta pohditaankin, mikä meitä pitää yhdessä. 

Alpo Aaltokosken 5-vuotinen kausi taiteellisena johtajan päättyy tähän vuoteen. Läksiäisinä häneltä nähdään kaksi luopumisen- ja menettämisen teemoja kommentoivat teokset Suljetut ovet ja Uoma.

Festivaalilla kuullaan myös luentoja. Vasta väitellyt filosofian tohtori Saara Moisio esittelee teatteritieteen väitöskirjansa Balancing Acts in Spectatorship – Dynamics of Value Creation in Audience Experiences of Contemporary Dance lopputulemia ja haastaa yleisön pohtimaan, pitääkö taiteen arvon olla mitattavissa, ja kuinka nykytanssin arvo muodostuu katsomiskokemuksissa. Moisio keräsi aineistoa tutkimukseensa Täydenkuun tanssit -festivaalilla vuonna 2018.

Tanssin neurotieteen tohtori Hanna Poikonen pitää kaksi neurotieteen ja luovan liikkeen WiseMotion-kokonaisuuteen kuuluvaa luento-työpajaa: Luova liike ja aivoterveys – Aivojen muokattavuus luovan liikkeen kautta sekä Taidetanssi ja aivot – Sisäinen ja ulkoinen maailmamme ja Luova prosessi aivoissa ja kehossa.

Täydenkuun Tanssit -festivaalin ohjelmiston vol. 2 julkaistaan Kansainvälisenä tanssin päivänä 29.4.2022. Kurssiohjelmisto julkaistaan huhtikuun aikana.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Täydenkuun Tanssit -festivaalin tunnelmapaloja: mennyttä ja tulevaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Festivaalin julisteen vuodelle 2022 on suunnitellut oululainen taiteilija Susanna Sivonen.
Festivaalin julisteen vuodelle 2022 on suunnitellut oululainen taiteilija Susanna Sivonen.
Lataa
Kuva: Mai Duong
Compagnie Xuan Le: Reflet
Kuva: Mai Duong Compagnie Xuan Le: Reflet
Lataa
Kuva: Nick Bowers
Oriantheatre Dance Company  - Mehdi Farajpour: KA-F-KA
Kuva: Nick Bowers Oriantheatre Dance Company - Mehdi Farajpour: KA-F-KA
Lataa
Kuva: Park Sang Yun
Dongha Lee: Guernica Again
Kuva: Park Sang Yun Dongha Lee: Guernica Again
Lataa
Kuva: Valtteri Raekallio
Valtteri Raekallio: Harjoitus rakkaudesta
Kuva: Valtteri Raekallio Valtteri Raekallio: Harjoitus rakkaudesta
Lataa
Kuva: Heli Sorjonen
Tommi Kitti: Väärä sävellaji
Kuva: Heli Sorjonen Tommi Kitti: Väärä sävellaji
Lataa
Kuva: Gert Weigelt
Cie Linga: Flow
Kuva: Gert Weigelt Cie Linga: Flow
Lataa
Kuva: Saara Moisio, Saara Moisio
Kuva: Saara Moisio, Saara Moisio
Lataa
Kuva: Aleix Gordo Hostau, Kuvassa:  Hanna Poikonen
Kuva: Aleix Gordo Hostau, Kuvassa: Hanna Poikonen
Lataa
Kuva: Keanne van de Kreeke & Aïna Canivet
Auraco: Missä olet, Köpelösti?
Kuva: Keanne van de Kreeke & Aïna Canivet Auraco: Missä olet, Köpelösti?
Lataa
Kuva: Noomi Ljungdell
Gruppen Fyra & Kauri Honkakoski: THE SOIREE I Juhlat
Kuva: Noomi Ljungdell Gruppen Fyra & Kauri Honkakoski: THE SOIREE I Juhlat
Lataa
Kuva: Tanja Ahola
Alpo Aaltokoski Company: Uoma
Kuva: Tanja Ahola Alpo Aaltokoski Company: Uoma
Lataa
Kuva: Park Sang Yun Dongha Lee: Repeat and Variations
Kuva: Park Sang Yun Dongha Lee: Repeat and Variations
Lataa
Kuva: Mikko Rasila 
Alpo Aaltokoski Company: Suljetut ovet
Kuva: Mikko Rasila Alpo Aaltokoski Company: Suljetut ovet
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival
Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival
Ollintie 26
86800 PYHÄSALMI

https://www.fullmoondance.fi/fi

Täydenkuun Tanssit on vuonna 1991 perustettu tanssifestivaali Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärvellä. Pieni maalaiskaupunki luo ihanteelliset puitteet taiteilijoiden ja yleisön kohtaamisille. Tanssin kotimaisten ja kansainvälisten ykkösnimien teoksia esitetään näyttämöillä, kaupunkitiloissa ja luonnon keskellä. Ohjelmassa on myös runsas kurssitarjonta, luentoja ja keskustelutilaisuuksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.