Aluehallintovirasto

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotukihakemusten käsittelyssä paikoin viiveitä

Jaa

Toimentulotukihakemuksia ei saada käsiteltyä kaikissa kunnissa lain mukaisessa ajassa. Aluehallintovirasto valvoo toimeentulotukilain noudattamista.

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen saatavuudessa on Etelä-Suomessa ollut paikoin viivytyksiä. Tukien käsittelystä vastaavat kunnat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) teki lokakuussa 2020 kyselyn asiasta. Kyselyn perusteella 10 Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen kunnista, kuntayhtymistä ja yhteistoiminta-alueista ei selviä riittävän hyvin hakemuksien käsittelystä. Hakemuksia ei käsitellä seitsemässä arkipäivässä kuten laki edellyttää.

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen jäi kuntien tehtäväksi, kun toimeentulotuen perusosan myöntäminen siirrettiin vuoden 2017 alussa Kelan tehtäväksi. Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemukset on toimeentulotukilain mukaan käsiteltävä kunnassa seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Kiireellisissä tilanteissa hakemus tulee käsitellä samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

Henkilöstö ja tietojärjestelmät

Määräaikojen noudattaminen on edelleen haaste joillekin kunnille. Pääasiallisina syinä määräaikojen ylityksiin olivat puutteet henkilökunnan riittävyydessä sekä puutteet tietojärjestelmissä tai tietojärjestelmiin tehdyt virheelliset merkinnät saapuneista hakemuksista.

Aluehallintovirasto valvoo lain noudattamista

Aluehallintovirasto valvoo, että toimeentulotukihakemukset kunnissa käsitellään lain mukaisesti. Valvonta perustuu valtakunnalliseen valvontasuunnitelmaan ja THL:n kyselyssä saatuihin tietoihin.

Aluehallintovirasto kiinnitti huomiota seuraavien kuntien osalta siihen, että toimeentulotukihakemukset tulee käsitellä viivytyksettä: Espoo, Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti

Aluehallintovirasto ilmaisi seuraaville kunnille käsityksenään, että toimeentulotukihakemukset tulee käsitellä laissa säädetyssä määräajassa: Helsinki, Porvoo, Riihimäki.

Jos aluehallintovirasto huomaa, että toiminta ei ole lakien mukaista, voi se ilmaista käsityksensä, kiinnittää huomiota tai antaa huomautuksen vastaisen varalle. Huomautus on vahvempi ohjauskeino kuin huomion kiinnittäminen tai käsityksen ilmaiseminen.

Laki toimeentulotuesta (1997/1412) (finlex.fi)

Lisätietoja
sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Ilpo Karonen, p. 0295 016 135
sosiaalihuollon ylitarkastaja Sari Luukko, p. 0295 016 163
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suojaamaton nielu aiheutti vakavan työtapaturman – yhtiö, tuotantojohtaja ja työnjohtaja tuomittiin maksamaan sakkoja ja vahingonkorvausta23.4.2021 14:46:05 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13.4.2021 tuominnut muovipakkausten valmistamiseen erikoistuneen yri-tyksen 30 00 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen tuotantojohtaja tuomittiin työtur-vallisuusrikoksesta 30 päiväsakon ja työnjohtaja 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Lisäksi vastaajat tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan noin 47 000 euron vahingonkorvaukset vammantuottamukses-ta.

Kommunerna med gränsövergångar i västra och inre Finland måste fortfarande ordna hälsokontroller för dem som reser in i landet23.4.2021 12:31:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med ett beslut som fattades idag den 23 april med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ålagt kommunerna och samkommunerna inom sitt område att fortsättningsvis ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna i kommunerna i syfte att förhindra spridningen av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen covid-19. Beslutet är i kraft under tiden 1.5–31.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme