Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays saa vauvamyönteisyyssertifikaatin ensimmäisenä yliopistosairaalana Suomessa

Jaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallinen imetyksen edistämisen seurantaryhmä on myöntänyt Taysille vauvamyönteisen sairaalan sertifikaatin toukokuussa tehdyn auditoinnin perusteella. Sertifikaatti on tunnustus pitkäaikaisesta laadukkaasta työstä vauvamyönteisyyden eteen.

THL:n nimeämä auditointiryhmä nosti erityisesti esille sen, miten vauvamyönteisten hoitokäytäntöjen avulla Taysissa tuetaan perheiden hyvinvointia monella tapaa. Imetyksen tukemisen ohella tuetaan myös vanhemmuutta sekä vanhempien ja lapsen välistä varhaista vuorovaikutusta.

Vauvamyönteisyyssertifikaatti on tärkeä tunnustus Tays Syntymäpaikan vuosia jatkuneesta jokapäiväisestä työstä perheiden hyvinvoinnin eteen. Laadukas, tutkimusnäyttöön perustuva työ on vaatinut koko henkilökunnan sitoutumista.

− Vauvamyönteiset hoitokäytännöt näkyvät konkreettisesti niin, että vauvat viettävät paljon aikaa ihokontaktissa vanhempiensa kanssa ja saavat lempeän ja parhaan mahdollisen alun elämäänsä, kertoo Vauvamyönteinen Pirkanmaa -projektin projektipäällikkö Jenni Rainio.

− Äidit imettävät aiempaa enemmän, ja vanhemmat ovat valmiimpia hoitamaan vauvojansa. Myös vastasyntyneiden matalat verensokeriarvot ja lämmönsäätelyn vaikeudet ovat vähentyneet vauvamyönteisten hoitokäytäntöjen lisääntymisen myötä.

Vauvamyönteisyys ja perhekeskeisyys on huomioitu myös Tays Syntymäpaikan vuonna 2020 käyttöönotetuissa tiloissa. Uudet tilat mahdollistivat muun muassa sen, että tehohoitoa tarvitseva vastasyntynyt ja hänen äitinsä voidaan hoitaa samalla osastolla.

Vauvamyönteisyyden ydin on imetyksen tukeminen

Kansainvälinen vauvamyönteisyysohjelma (Baby Friendly Hospital Initiative) on WHO:n ja Unicefin käynnistämä maailmanlaajuinen näyttöön perustuva terveyden edistämisen ohjelma. Ohjelman tavoitteena on edistää, tukea ja turvata imetystä. Sertifikaatti on osoitus siitä, että sairaalassa tuetaan imetyksen onnistumista. Imetyksellä on tärkeä merkitys jokaisen yksittäisen vauvan ja perheen hyvinvoinnin ja terveyden kannalta, mutta myös laajemmin kansanterveyden edistäjänä. Suomessa vauvamyönteisyyssertifikaatti on Taysin lisäksi voimassa viidessä sairaalassa

Taysissa imetysohjaus alkaa neuvolan antaman ohjauksen ohella jo raskausajan käynneillä ja jatkuu läpi synnytyksen ja koko sairaalassaoloajan. Toimintaa ohjaa yksiköihin laadittu imetyksen edistämisen toimintasuunnitelma. Perheet saavat tietoa imetyksen käynnistymisestä ja ylläpitämisestä sekä äidinmaidon tärkeydestä. Vastasyntyneet pääsevät ihokontaktiin vanhemman rintakehälle ja ensi-imetys tapahtuu tavallisesti jo synnytyssalissa. Lisämaitoa annetaan pääsääntöisesti lääketieteellisten perusteiden pohjalta. Sairaalassa noudatetaan kansainvälistä äidinmaidonkorvikkeiden markkinointikoodia.

Imetyksen onnistumista tuetaan Taysissa perheiden yksilöllinen tilanne ja toiveet huomioiden. Vauvamyönteisistä hoitokäytännöistä hyötyvät myös ei-imettävät perheet ja heidän vauvansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö, Vauvamyönteinen Pirkanmaa
Jenni Rainio
jenni.rainio@pshp.fi
Tampereen yliopistollinen sairaala

Ylihoitaja, Synnytysten ja naistentautien vastuualue
Terhi Virtanen
Puh. 03-31166384
terhi.virtanen@pshp.fi
Tampereen yliopistollinen sairaala

Kuvauksista voi sopia yhteyshenkilöjen kanssa.

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays on ruuhkautunut jatkohoitoon jonottavista potilaista - kiireettömiä toimenpiteitä perutaan, kiireellinen hoito turvataan14.12.2022 11:06:45 EET | Tiedote

Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan tämän vuoksi siirtämään. Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan. Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa

Ylisfestarien ”isä” Taito Roivas palkittiin Elämän tähden -palkinnolla5.12.2022 10:52:32 EET | Tiedote

Ylöjärvellä ja Nokialla järjestetyssä Ylisfestarit -tapahtumassa avainroolissa alusta lähtien toiminut mielenterveyshoitaja Taito Roivas on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselta Elämän tähden -palkinnon. Hän on erinomainen esimerkki siitä, kuinka iso merkitys yksittäisellä työntekijällä voi olla ihmisten yhdenvertaisuuden edistämisessä ja asenteisiin vaikuttamisessa.

Varhainen tunnistaminen parantaa haimasyövän ennustetta – yleisöluentoja ja koulutustilaisuuksia Taysissa 17.–18.11.1.11.2022 10:21:09 EET | Tiedote

Maailman haimasyöpäpäivää (World pancreatic cancer day) vietetään 17.11.2022. Tays järjestää teemaan liittyen kaksi terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua koulutustilaisuutta 17.–18.11. sekä yleisöluentotilaisuuden perjantaina 18.11. Tilaisuuksien tarkoituksena on lisätä sekä ammattilaisten että yleisön tietoisuutta haimasyövän oireista ja hoitomuodoista.