TAYS Sydänsairaala

Tays Sydänsairaalan tutkimuksessa selvitetään ratkaisuvaihtoehtoja sydämen eteisvärinäpotilaiden päivystyskierteeseen

Jaa
Tays Sydänsairaalan käynnistämässä tutkimuksessa selvitetään, voidaanko osa rytmihäiriöpotilaista hoitaa päivystysvastaanoton sijaan sydänpoliklinikalla viikon sisällä sairauskohtauksesta. Mikäli potilaiden eteisvärinä- ja eteislepatuskohtausten hoidon voisi toteuttaa kiireettömästi sydänsairauksiin erikoistuneessa sairaalassa, nykyisiä hoitokäytäntöjä voisi tehostaa merkittävästi. Tutkimukselle odotetaan myös kansainvälistä huomiota, sillä eteisvärinän hoitokustannukset ovat huomattavat ja niistä suuri osa aiheutuu päivystyskäynneistä.

Suurin osa sydämen eteisvärinä- ja eteislepatuskohtauksista hoidetaan tällä hetkellä keskussairaaloiden päivystysvastaanotolla. Tays Sydänsairaalan käynnistämässä AFFELECT-tutkimuksessa pyritään paitsi hakemaan helpotusta potilaiden päivystyskierteeseen, myös ohjaamaan potilaat suoraan kardiologiseen hoitoon. Eteisvärinänkierteen pitkittyminen ilman, että taustalla olevien sairauksien hoitoon keskitytään tehokkaasti, voi aiheuttaa muutoksia sydämen eteisissä ja altistaa jatkossa eteisvärinän yleistymiselle.

– Sairaaloiden kardiologiset yksiköt ovat joka tapauksessa vastuussa rytmihäiriöoireisten potilaiden hoitosuunnitelmista ja myös mahdollisen jatkohoidon toteutumisesta. Tämä tutkimus ei toki kosketa kaikkia ensiavussa käyviä potilaita, mutta voidaan odottaa, että merkittävä osa näistä potilaista voisi hyötyä toisenlaisesta hoidosta kuin nykyään ensisijaisesti toteutetaan, kertoo kardiologian erikoislääkäri, dosentti Jussi Hernesniemi Tays Sydänsairaalasta.

– Eteisvärinän hoitoon liittyvien korkeiden kustannusten vuoksi tutkimusaihe on yhteiskunnallisesti merkittävä. Kuluva koronavuosi on myös osoittanut, että päivystyksen kuormituksen vähentäminen kiireettömien ongelmien osalta voisi parantaa terveydenhuollon toimintaa.

Tutkimukseen haetaan potilaita Tampereella

Potilaita rekrytoidaan tutkimukseen Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystysyksikkö Acutassa. Sopivien potilaiden haku on käynnistynyt positiivisesti. Tavoitteena on yhteensä 500 potilaan tutkimusjoukko.

– Acutassa potilaan rekrytointi toteutuu tutkimuslääkärin tai potilasta hoitavan lääkärin toimesta. Potilaiden arvioinnissa varmistetaan aina, ettei potilaalla ole terveydellistä estettä osallistua tutkimukseen. Vain laadukkaan tutkimuksen avulla voidaan tulevaisuudessa parantaa eteisvärinä- ja eteislepatuskohtauspotilaiden hoitoa, korostaa tutkimuksen päätutkija Hernesniemi.

AFFELECT (“Acute atrial fibrillation and flutter treated electively”) on satunnaistettu kliininen kontrolloitu monikeskustutkimus, johon ovat alustavasti lähdössä mukaan myös Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen keskussairaalat. Tutkimuksen taustarahoittajina toimivat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri valtion kilpailutettavan tutkimusrahoituksen kautta, Tays tukisäätiö ry ja Sydäntutkimussäätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

TAYS Sydänsairaala
Elämänaukio 1
33520 TAMPERE

03 311 716https://www.sydansairaala.fi

Sydänsairaala on Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistama julkinen sairaala. Sydänhoitoon erikoistuneessa sairaalassa hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa. Sydänsairaala tuottaa palveluja myös muille kunnille, sairaanhoitopiireille ja terveydenhuollon toimijoille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala

Sydänsairaala uusi laatusertifikaattinsa14.11.2023 12:33:05 EET | Tiedote

Sydänsairaala läpäisi kiitettävin tuloksin uudelleensertifioinnin, jossa sairaalalle myönnettiin päivitetyt laatusertifikaatit. Laatusertifiointi kattaa sekä kardiologisten että sydän- ja rintaelinkirurgisten potilaiden tutkimukset, hoidon ja vastaanottopalvelut Sydänsairaalan kaikissa toimipisteissä Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kanta-Hämeessä. SFS-EN 15224 -laatustandardi on kehitetty erityisesti terveydenhuollon organisaatioiden toiminnan arvioimiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye