Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Taysin Seri-tukikeskus auttaa kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivaltaa kohdanneita 18.5.2020 alkaen

Jaa

Kaikkien 16 vuotta täyttäneiden seksuaalirikostutkimukset sekä ensivaiheen kriisityö Pirkanmaan alueella keskitetään Taysin naistentautipäivystyksen tiloissa toimivaan Seri-tukikeskukseen 18.5.2020 alkaen. Tukikeskus toimii Tays Keskussairaalan uudessa osassa D-rakennuksessa.

Kriisityöntekijä Sirpa Pietilä Tays Keskussairaalan pääsisäänkäynnillä
Kriisityöntekijä Sirpa Pietilä Tays Keskussairaalan pääsisäänkäynnillä

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tutkimus- ja auttamisyksikkö, jonne voi hakeutua itse, läheisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta väkivallanteosta. Lähetettä ei tarvita, eikä uhrin sukupuolella ole merkitystä.

Seri-tukikeskuksen palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Tukikeskuksesta saa kokonaisvaltaista palvelua:

  • psyykkistä ja sosiaalista tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen,
  • oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja laboratoriokokeet,
  • tarvittaessa tartunnalta ennaltaehkäisevät lääkkeet, rokotukset ja jälkiehkäisyn,
  • hoidon jatkosuunnitelman sekä
  • tietoa kolmannen sektorin tukipalveluista.

Tukikeskus aloitti toimintaansa portaittain jo vuosi sitten, mutta tähän asti osa palveluista on annettu Acutassa. Vastedes palvelut tarjotaan yhdestä pisteestä. Alle 16-vuotiaiden tutkimukset tapahtuvat kuitenkin edelleen lastentautien päivystyksen kautta.

Seri-tukikeskus on auki ympäri vuorokauden, mutta osa tukipalveluista on käytettävissä virka-aikana. Etukäteen kannattaa soittaa ja kysyä neuvoa. Seri-tukikeskuksen päivystyspuhelin palvelee vuorokauden ympäri numerossa 044 472 8002.

Keskukseen on hyvä tulla mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Mikäli tapahtumasta on aikaa yli kuukausi, tulee hakeutua omaan terveyskeskukseen.

Kriisityötä ja psykososiaalista tukea

Kuluvan kevään aikana palvelutarjonta on laajentunut, ja Taysin Seri-tukikeskuksessa on aloitettu THL:n tuella kriisityö seksuaaliväkivaltaa kokeneille.

Asiakkaan on mahdollista päästä kokeneen kriisityöntekijän vastaanotolle virka-aikana. Seri-tukikeskuksen kriisityöntekijä Sirpa Pietilä korostaa, että kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, jonne kannattaa olla yhteydessä herkästi, jos kokee kohdanneensa seksuaalista väkivaltaa. Oleellista on, että teko on tapahtunut ilman uhrin suostumusta.

Pietilä toivoo, että seksuaaliväkivallasta puhuttaisiin enemmän. Tarkoitus ei ole pelotella. Jokaisen on kuitenkin hyvä tiedostaa, että seksuaalista väkivaltaa tapahtuu, mutta myös apua on tarjolla.

On viitteitä siitä, että koronapoikkeustilanteen vuoksi seksuaalinen väkivalta jää tavallistakin enemmän piiloon, kun aikaa vietetään omissa piireissä ja yksityisten seinien sisällä. Seri-tukikeskus palvelee täysin voimin myös koronaepidemian aikana.

Rikosilmoitus on uhrin oma päätös

Seksuaalisen väkivallan uhri ei usein varsinkaan alkuvaiheessa osaa pyytää tukea. Siksi ammattilaisten aktiivinen ote avun tarjoamisessa on tärkeää.

Prosessin alussa pyritään rakentamaan uudelleen turvallisuudentunnetta.

– Ihan ensimmäisen sokkivaiheen jälkeen uhrille tulee usein välttämiskäyttäytymistä: hän ei halua puhua tapahtuneesta eikä koe tarvitsevansa apua. Apua tarjotaan kuitenkin aktiivisesti ja uhria autetaan ymmärtämään, mistä oma reaktio kumpuaa, Pietilä kertoo.

Ihanteellisinta olisi hakeutua Seri-tukikeskukseen välittömästi väkivallanteon jälkeen. Uhrilla on oikeus kaikkiin Seri-tukikeskuksen palveluihin riippumatta siitä, tekeekö hän rikosilmoitusta.

– Vaikka uhri kokisi, että voimavarat eivät juuri sillä hetkellä riitä rikosilmoituksen tekemiseen, oikeuslääketieteelliset näytteet kannattaa ottaa. Näin rikosprosessin käynnistäminen käy helpommin, jos se tuntuu myöhemmässä vaiheessa sopivalta, Pietilä sanoo.

Pietilä korostaa, että Seri-tukikeskuksessa osataan kohdata kovia kokenut asiakas ymmärtäväisesti ja sensitiivisesti. Tilanteessa ei kiirehditä, vaan annetaan aikaa.  

Hoitosuhde Seri-tukikeskukseen kestää vuoden. Sen aikana uhria tavataan muutamia kertoja, tilanteesta riippuen. Uhriin ollaan myös aktiivisesti yhteydessä puhelimitse. Vuoden lopulla nähdään, kuinka henkinen toipuminen on lähtenyt liikkeelle ja tehdään jatkosuunnitelmia.

Seri-tukikeskus:

  • Päivystysnumero 24/7: 044 472 8002
  • Käyntiosoite: Tays Keskussairaala, Elämänaukio 2, Tampere (autolla saavuttaessa Kuntokatu 2) Naistentauti- ja raskauspäivystys, (D-rakennus, 3. krs, sisäänkäynti Taysin pääaulasta)

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:

Sirpa Pietilä, Seri-tukikeskuksen kriisityöntekijä, 044 472 8002 (Arkisin klo 8-16, lomalla viikon 21)
Kirsi Kuismanen, naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtaja, 03 311 69812 / 050 463 3860

sähköpostit etunimi.sukunimi@pshp.fi

Kuvat

Kriisityöntekijä Sirpa Pietilä Tays Keskussairaalan pääsisäänkäynnillä
Kriisityöntekijä Sirpa Pietilä Tays Keskussairaalan pääsisäänkäynnillä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme