Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Täytäntöönpanokielto kaasuputken raivaukselle osassa Patolan metsää – työt alkuun muualla Patolassa

Jaa

Kaasuputken linjan raivaustöitä Patolan metsässä ei ole päästy aloittamaan suunnitellussa aikataulussa. Töiden piti alkaa lintujen pesimäkauden päätyttyä elokuun alussa, mutta töitä ei ole vielä aloitettu, koska Helsingin luonnonsuojeluyhdistys haki töille toimenpidekieltoa liito-oravan elinympäristöön vedoten.

Asiaa on käsitelty elo-syyskuussa Uudenmaan ELY-keskuksessa, Helsingin hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus asetti 4. syyskuuta puunkaadoille toistaiseksi täytäntöönpanokiellon siinä osassa Patolan metsää, joka on liito-oravan ydinaluetta. Täytäntöönpanokielto koskee myös liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja sekä kohtia, joista on tehty jätöslöytöjä. Asian käsittely jatkuu Helsingin hallinto-oikeudessa.

Raivaustyöt aloitetaan 9. syyskuuta alkavalla viikolla alueella, jota täytäntöönpanokielto ei koske, eli Itsenäisyydenpuistossa, Henrik Sohlbergin puistossa ja Patolan metsän itäosassa. Linjaus on suunniteltu mukailemaan nykyisiä raitteja puistoissa ja suurimmassa osassa Patolan metsää, jotta rakentamisen vaikutukset jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Putken rakentaminen edellyttää työturvallisuuden ja työkoneiden vaatiman tilan takia noin 12 metriä leveää puutonta työaluetta. Normaalisti kaasuputken rakentamiseen raivataan 20 metriä leveä tila, mutta Patolassa työtilan leveydestä on tingitty, jotta metsää säästyisi mahdollisimman paljon. Putken rakentamisen jälkeen rakennustöihin käytetty työmaatie muutetaan ulkoiluraitiksi. Niillä kohdin, jossa putki kulkee nykyisen raitin vieressä, raitti kunnostetaan töiden jälkeen.

Kun rakennustyöt ovat valmiit, putkilinjalle jää ulkoiluraitin viereen viiden metrin levyinen puuton vyöhyke, joka maisemoidaan. Muilta osin työmaa-alue kunnostetaan mahdollisimman luonnonmukaiseksi metsäksi.

Putken siirto edellytys asuntorakentamiselle, uuden päiväkodin avaamiselle ja Raide-Jokerille

Patolaan rakennettava kaasuputki korvaa Käskynhaltijantien varressa kulkevan putken. Putken siirto on tarpeen, jotta Käskynhaltijantielle voidaan rakentaa Raide-Jokerin raiteet ja kadun varteen uusia asuntoja.

Tuusulanväylän länsipuolella uutta putkea rakennetaan Suursuonpuiston, Suursuonlaidan, Pirjontien ja Pirkkolantien reunaan sekä Maunulanpuistoon. Maunulassa ja Pirkkolassa kaasuputki täytyy siirtää, jotta uudet asuinrakennukset ja Raide-Jokeri voidaan rakentaa. Myös päiväkoti Suursuo–Stigenin uudisrakennuksen käyttöönotto edellyttää putken siirtämistä.

– Kaasuputkiurakan mahdollinen viivästyminen vaikuttaisi päiväkoti Suursuo–Stigenin ensi kesäksi suunniteltuun käyttöönottoon, Patolan ja Maunulan asuntorakentamiseen sekä Raide-Jokerin toteutukseen, projektipäällikkö Silja Hurskainen Helsingin kaupungilta toteaa.

Putkilinjan raivaustöistä vastaa Helsingin kaupunki. Kaupunki on tilannut kaasuputken siirtotyöt Gasumilta. Asiasta on päättänyt kaupunkiympäristölautakunta ja kaupunginhallitus vuonna 2018.

Lisätietoja hankkeesta on koottu sivulle hel.fi/johtosiirrot.

Asian käsittely tähän mennessä

  • Helsingin kaupunki suunnitteli aloittavansa kaasuputken linjan raivauksen Patolassa elokuun 2019 alussa
  • Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vaati Uudenmaan ELY-keskukselta puiden hakkuille toimenpidekieltoa.
  • ELY-keskus hylkäsi vaatimuksen ja perusteli päätöstään sillä, että toimenpidekielto on tarpeeton eikä puiden kaatamiseen tarvita poikkeamislupaa.
  • Helsingin luonnonsuojeluyhdistys valitti ELY-keskuksen päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen ja vaati täytäntöönpanokiellon määräämistä toimenpidekieltoasiassa.
  • Helsingin hallinto-oikeus teki välipäätöksen, jossa se katsoi, että täytäntöönpanokiellon antamiseen ei ole aihetta.
  • Helsingin luonnonsuojeluyhdistys valitti Helsingin hallinto-oikeuden välipäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
  • Korkein hallinto-oikeus myönsi valitusluvan Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle ja määräsi alueelle täytäntöönpanokiellon asian käsittelyn ajaksi.
  • Toimenpidekieltoasian käsittely jatkuu Helsingin hallinto-oikeudessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Silja Hurskainen
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Liikenne- ja katusuunnittelu
p. 09 310 38939
silja.hurskainen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki selvitti suojateiden turvallisuutta – vaarallisinta suojatietyyppiä esitetään pannaan22.11.2019 10:15:00 EETTiedote

Helsingin liikennesuunnittelu ehdottaa, että Helsinkiin ei tehtäisi enää suojateitä ilman liikennevaloja, keskisaareketta tai muuta turvallisuutta lisäävää ratkaisua, jos kadun nopeusrajoitus on vähintään 40 kilometriä tunnissa. Tällaisia pelkällä liikennemerkillä ja tiemerkinnällä varustettuja suojateitä vältettäisiin myös kaduilla, joiden nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa, jos ylitettävänä on vähintään kaksi samansuuntaista kaistaa.

Malmin lentokentän asemakaavoitus etenee päätöksenteossa, laaja energiaselvitys valmistui22.11.2019 09:00:00 EETTiedote

Malmin lentokentän alueen ensimmäisen alueen Nallenrinteen tarkistettu asemakaavaehdotus on valmistunut. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asemakaavamuutosta 26.11.2019. Helsingin kaupunki on ensimmäistä kertaa selvittänyt laajasti uuden alueen energiaratkaisujen päästö- ja kustannusvaikutuksia. Hiilineutraali Malmin lentokentän alue -energiaselvitys tulee lautakunnalle tiedoksi osana asemakaavamuutoksen valmisteluaineistoa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 21.11.201921.11.2019 19:08:52 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 21.11.2019 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 13.12.2019 klo 14. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/. .

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme