Attendo

Teemahoivakodissa lähihoitaja pääsee toteuttamaan taiteellista puoltaan

Jaa
Tämän työn nimi voisi olla vaikka Yön inspiraatio, osoittaa Anna-Mari Uski fiktiivistä maisemamaalaustaan. - Minun piti kääntää rytmiä yövuoroa varten ja siitä syntyi tämä taulu, sanoo Uski.
Tämän työn nimi voisi olla vaikka Yön inspiraatio, osoittaa Anna-Mari Uski fiktiivistä maisemamaalaustaan. - Minun piti kääntää rytmiä yövuoroa varten ja siitä syntyi tämä taulu, sanoo Uski.

Anna-Mari Uskin lapsuutta ja nuoruutta väritti taiteellisuus. Taide on pysynyt tärkeässä roolissa myös aikuisiällä.

- Isän puolelta kaikki piirtävät, mutta molemmat vanhempani ovat taiteellisesti lahjakkaita. Katselin 5-vuotiaana äitiä, tätiä ja mummoja neulomassa ja isää sukulaisineen piirtämässä. Päätin silloin, että minäkin haluan neuloa ja piirtää, sanoo Anna-Mari Uski. 

Siitä lähtien on Anna-Mari piirtänyt, maalannut ja tehnyt käsitöitä, mutta taide elättää vain harvan Suomessa, joten Anna-Marillakin on päivätyö, jonka hän nimeää toiseksi kutsumuksekseen.

- Tykkään äiti-hahmona hoitaa ihmisiä. Minulla on ollut aina vähän hoivavietti. Saan hyvän mielen, kun kiitetään ja tiedän tehneeni työni hyvin, kertoo Uski.

Pian kolme vuotta lähihoitajana vanhusten parissa työskennellyt Anna-Mari siirtyi Attendo Marsalkanhoviin Mikkeliin, kun kulttuuri- ja taidepainotteinen hoivakoti avattiin loppukeväästä. Teemakoti on ollut mieluisa työpaikka.  
 
- Meillä on rento ja yhteisöllinen ilmapiiri. Olemme avoimia ja hyvällä tavalla suoria toisillemme, kertoo Uski.

Tulossa palkitun taiteilijan Vappu Rossin taidepäivä hoivakotiin

Attendo Marsalkanhovissa Anna-Mari pääsee toteuttamaan myös taiteellista puoltaan. Suunnitteilla on erilaisia tapahtumia syksyyn. Teemaa on nivottu niin hoivakodin arkeen kuin sisustukseen.

Hoivakodissa on esiintynyt ammattimuusikoita, ja palkittu kuvataiteilija Vappu Rossi on tulossa 18.–19. elokuuta pitämään taideviikonloppua Marsalkanhoviin. Seuraavana viikonloppuna Rossi pitää taidepajan Joensuussa Kulttuuri ja Taide -teemaisessa Attendon hoivakodissa. Rossin taidepajassa nautitaan ammattitaiteilijan työnäytteistä ja opetuksesta ja päästään itse maalaamaan niin senioreiden kuin lasten toimesta. Taidenautinnon lisäksi tapahtuman tavoite on yhdistää sukujen useammat ikäpolvet. Lopuksi teoksista järjestetään näyttely hoivakodissa taidekahvien kera.

- Odotan innolla Vappu Rossia meille. Hienoa, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään, sanoo Anna-Mari Uski.

Taide ilahduttamisen muoto

Taiteilijana Anna-Mari on itseoppinut, mutta hionut teini-iässä taitojaan kansalaisopiston tekniikkakursseilla. Omia maalauksia on ollut esillä Mikkelin Taideyhdistyksen näyttelyssä. Pääasiassa Anna-Mari tekee töitä lahjoiksi.

- Minulle taide on ilahduttamisen muoto. Sanallisesti on välillä vaikea kuvata, että välitän. Maalaaminen, piirtäminen ja käsityöt ovat minun tapani kertoa, että olet tärkeä ja välitän sinusta, kertoo Uski.

Kylli-täti lapsuuden esikuva

Lapsuudestaan Anna-Mari muistaa hyvin Kylli-tädin maalauksineen. Silloin Uski nauliutui takuuvarmasti television ääreen.

- Samantyyppistä mallia voisi hyvin toteuttaa ikäihmisille eli tuoda heille tärkeitä asioita maalausten ja kertomusten voimin esiin täällä hoivakodissa, innostuu Anna-Mari.

Voi olla, että ennen tätä Anna-Mari ilahduttaa Attendo Marsalkanhovissa maalauskahvien kera. Silloin viimeistellään Anna-Marin omaa maalausta tai aloitetaan kokonaan uusi ikäihmisten toiveiden mukainen työ. Näin samassa paikassa toteutuu kaksi Anna-Marille tärkeää asiaa, taiteen tekeminen ja ikäihmisten ilahduttaminen.

Attendolla on Suomessa 18 teemahoivakotia ja uusia rakenteilla. Teemakodeissa ammattihoitajat pääsevät toteuttamaan muita heille läheisiä asioita hoivakotien viriketoiminnan kautta. Kulttuuri ja Taide -teeman lisäksi on Ulkoilu ja Puutarha -teemaisia hoivakoteja, joissa on keskitytty pihaistutusten hoitoon ja puutarhoihin on hankittu lemmikkikaneja kanilaan.

Avainsanat

Kuvat

Tämän työn nimi voisi olla vaikka Yön inspiraatio, osoittaa Anna-Mari Uski fiktiivistä maisemamaalaustaan. - Minun piti kääntää rytmiä yövuoroa varten ja siitä syntyi tämä taulu, sanoo Uski.
Tämän työn nimi voisi olla vaikka Yön inspiraatio, osoittaa Anna-Mari Uski fiktiivistä maisemamaalaustaan. - Minun piti kääntää rytmiä yövuoroa varten ja siitä syntyi tämä taulu, sanoo Uski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Attendo
Attendo
PL 750
00181 HELSINKI

030 634 2000http://www.attendo.fi/

Attendo – Pohjoismaiden johtava hoiva- ja terveyspalveluiden tarjoaja

Attendo on Pohjoismaiden johtava julkisten hoiva- ja terveyspalveluiden yksityinen palveluntuottaja. Yritys on perustettu vuonna 1985, ja olimme ensimmäinen julkisia hoivapalveluja ikäihmisille tarjonnut yksityinen yhtiö Ruotsissa.  Ikäihmisille suunnattujen palvelujen lisäksi Attendo tarjoaa hoivapalveluja kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille, sekä apua tarvitseville ihmisille ja perheille. Suomessa tarjoamme myös terveys- ja hammaslääkäripalveluja. Meillä on yli 24 000 työntekijää yli 700 toimipisteessä yli 200 kunnassa Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. www.attendo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Attendo

Vuoksenniskalla rakennustyöt hyvässä vauhdissa: ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan jo maaliskuussa2.7.2018 10:02Tiedote

Attendo avaa ensi keväänä palvelukodin mielenterveyskuntoutujille Imatran Vuoksenniskalle Havurinne 3:en. Attendo Havurinteeksi nimetty palvelukoti koostuu yhteensä 43:sta tehostettuun palveluasumiseen, kevyempään palveluasumiseen sekä tuettuun asumiseen soveltuvasta asunnosta. Rakentaminen on alkanut kesäkuun puolivälissä. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan maaliskuussa 2019.

Haussa piano hoivakotiin soittotaitoisille27.6.2018 09:21Blogi

Mikkelissä avattiin kevään lopulla kulttuuri ja taide -teemainen Attendo Marsalkanhovin hoivakoti, jonne ensimmäiset ikäihmiset ovat jo asettuneet ja uusia muuttajia tulee koko ajan. Pelkkään visuaalisuuteen teema ei jää, vaan kulttuuria ja taidetta nivotaan arkeen. Attendo Marsalkanhoviin on haussa piano. - Olen miettinyt heti hoivakodin avaamisesta lähtien pianon hankkimista, mutta vielä en ole ehtinyt. Nyt se on tänne saatava, jotta soittotaitoiset pääsisivät soittamaan. Minuun saa reilusti ottaa yhteyttä ja tehdä tarjouksen, sanoo hoivakodin johtaja Ulla Yli-Karro.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme