VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Tehokkaat työllisyystoimet avainasemassa, jotta Suomi ei riko EU:n finanssipolitiikan sääntöjä

Jaa

Tarkastusvirasto arvioi, että Suomi on vaarassa rikkoa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan sääntöjä, joilla varmistetaan julkisen talouden vakaus. Kun julkista taloutta tasapainotetaan, työllisyyttä parantavien toimien valmistelu ja onnistunut toteutus ovat avainasemassa.

Valokuva: Ville-Veikko Heinonen
Valokuva: Ville-Veikko Heinonen

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) mukaan on olemassa riski, että Suomi ei noudata EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen julkisen talouden vakautta varmistavaa, ennalta ehkäisevää osaa vuonna 2020. Tällä hetkellä näyttää, että julkisyhteisöjen rakenteelliseen jäämään saattaa syntyä säännöstön kannalta merkittävä poikkeama. Toisaalta raja-arvon ylitys, josta merkittävä poikkeama syntyy, on tämänhetkisten tietojen valossa pieni.

VTV myös arvioi, että julkiset menot ovat ensi vuonna kasvamassa nopeammin kuin EU:n säännöt sallivat. Jotta Suomi voisi tulevina vuosina varmistaa finanssipoliittisten sääntöjen noudattamisen, työllisyyttä tulisi lisätä.

”Sääntöjen noudattamiseen vaikuttaa muun muassa se, että hallituksen kertaluonteinen tulevaisuusinvestointiohjelma alkaa vuonna 2020. Lisäksi hallitus lisää pysyviä menoja aiemmin kuin hallituksen päättämät veronkorotukset tuovat lisätuloja. Vaikka arvioihin sisältyy epävarmuutta, kehotamme valtioneuvostoa huomioimaan merkittävän poikkeaman riskin vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osan noudattamisessa. Lopullisen arvion säännöstön noudattamisesta vuoden 2020 osalta teemme keväällä 2021”, ekonomisti Leena Savolainen sanoo.

Hallitus tavoittelee julkisen talouden tasapainottamista työllisyyttä lisäämällä. Työllisyystoimillaan hallitus tahtoo 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä. Kun otetaan huomioon Suomen työllisyysasteen erot verrattuina muihin Pohjoismaihin, tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Se edellyttää työllisyystoimien onnistunutta valintaa ja valmistelua. Pohjoismaiden välisen vertailun perusteella pelkästään esimerkiksi yli 50-vuotiaiden miesten työllisyysasteen kohottaminen Ruotsin tasolle riittäisi täyttämään työllisyystavoitteen.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelman talouspoliittiset tavoitteet kohdistuvat julkisen talouden tasapainoon, työllisyysasteen kehitykseen, eriarvoisuuden ja tuloerojen kehitykseen ja hiilineutraaliuden saavuttamiseen. Hallitus asetti tavoitteen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023 normaalissa kansainvälisessä taloustilanteessa.

”Hallitus ei ole vielä esittänyt julkisen talouden suunnitelmassaan täsmällisiä keinoja, joilla tasapainotavoitteeseen päästäisiin. Julkisen talouden suunnitelman sisältö vastaa silti olennaisin osin lainsäädännön vaatimuksia, ja suunnitelman perustana oleva valtiovarainministeriön ennuste on realistinen”, johtava finanssipolitiikan tarkastaja Mika Sainio arvioi.

Huomiot perustuvat Valtiontalouden tarkastusviraston vastajulkaisemaan finanssipolitiikan valvonnan arvioon. Arviossa tarkastellaan vuonna 2019 alkaneen vaalikauden talouspoliittisia tavoitteita, julkisen talouden suunnitelmaa ja sen perustana käytettyä valtiovarainministeriön talousennustetta sekä miten Suomi noudattaa EU:n finanssipolitiikan sääntöjä.

Tarkastusvirasto julkaisee joulukuussa 2019 vielä laajemman finanssipolitiikan valvonnan raportin. Siinä arvioidaan lisää hallituksen asettamia tavoitteita alkaneelle vaalikaudelle ja finanssipolitiikan sääntöjen noudattamista. Lisäksi tarkastusvirasto julkaisee loppuvuodesta kaksi tarkastusta, joiden aiheina ovat julkisen talouden kestävyysarviot talouspolitiikan tietoperustassa sekä keskipitkän aikavälin kehitysarviot julkisen talouden suunnittelussa.

Tutustu tarkastusviraston uuteen arvioon: Finanssipolitiikan valvonnan arvio julkisen talouden hoidosta

Lisää VTV:n tarkastuksia ja tietoa hyvästä hallinnosta: VTV.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Valokuva: Ville-Veikko Heinonen
Valokuva: Ville-Veikko Heinonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Det bör tas fram en helhetsbild av de sysselsättningspolitiska åtgärderna24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Sysselsättningspåverkande åtgärder bereds i flera ministerier, men det framkommer inte någon helhetsbild enligt vad Statens revisionsverk har funnit. Därför bör det tas fram en heltäckande bild av sysselsättningsåtgärderna och deras effekter på såväl de offentliga finanserna som på människors inkomster. En helhetsbild av olika sysselsättningsåtgärder skulle bidra till att de planerade åtgärderna blir mer ändamålsenliga och verkningsfulla.

Työllisyyspolitiikan toimista tulisi laatia kokonaiskuva24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Työllisyyteen vaikuttavia toimia valmistellaan useissa ministeriöissä, mutta niistä ei muodostu kokonaiskuvaa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Työllisyystoimista ja niiden vaikutuksista julkiseen talouteen sekä henkilöiden tuloihin tulisikin laatia kattava kuva. Kokonaiskuva eri työllisyystoimista edistäisi sitä, että suunnitellut toimet ovat entistä tarkoituksenmukaisempia ja vaikuttavampia.

ESR-ohjelman hankkeet eivät tavoita työttömiä riittävän hyvin28.5.2020 06:45:00 EESTTiedote

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat hankkeet eivät välttämättä tavoita heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, havaittiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi varmistaa, että ESR-hankerahoitus kohdentuu rakennerahastokaudella 2021–2027 nykyistä paremmin keskeisille kohderyhmille eli työttömille ja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme