Jyväskylän yliopisto

Tehostettu kotikuntoutus ei estä iäkkäiden lonkkamurtumapotilaiden luuston heikkenemistä

Jaa

Vuoden kestänyt yksilöllinen kotiharjoitteluohjelma ei estänyt iäkkäiden lonkkamurtumapotilaiden luuston ominaisuuksien heikkenemistä. Parantuneesta liikkumis- ja toimintakyvystä huolimatta harjoitteluohjelman intensiteetti ei ehkä ollut riittävä luustomuutosten aikaansaamiseksi.

Kotikuntoutus paransi iäkkäiden  liikkumis- ja toimintakykyä, mutta ei estänyt luuston heikkenemistä.
Kotikuntoutus paransi iäkkäiden liikkumis- ja toimintakykyä, mutta ei estänyt luuston heikkenemistä.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa selvitettiin tehostetun, yksilöllisen avokuntoutusohjelman vaikutuksia luuston kunnon palautumiseen lonkkamurtuman jälkeen. Tutkimukseen osallistui 81 lonkkamurtuman vuoksi leikattua yli 60-vuotiasta, kotona asuvaa miestä ja naista.

- Luuston lujuusominaisuudet heikkenevät nopeasti ja pitkäkestoisesti lonkkamurtuman seurauksena. Yhdessä lihasvoiman heikkenemisen kanssa se lisää huomattavasti uuden murtuman riskiä, kertoo tohtorikoulutettava Tuuli Suominen.

Osa lonkkamurtuman jälkeisestä luuston heikkenemisestä selittyy todennäköisesti luuston kuormittamattomuudella. Lonkkamurtuman myötä heikentyneen liikkumiskyvyn ja lihasvoiman sekä muiden tekijöiden, kuten alavartalokipujen vuoksi luustoa ylläpitävä liikunta vähenee usein entisestään.

- Intensiivinen voima- ja tehoharjoittelu sekä luuta iskutyyppisesti kuormittava harjoittelu ovat luuston kannalta tehokkaimpia liikuntamuotoja myös iäkkäillä henkilöillä. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, voidaanko liikunnan avulla ylläpitää tai kehittää erityisen haurasluisten ja heikkokuntoisten iäkkäiden henkilöiden, kuten lonkkamurtumapotilaiden luuston ominaisuuksia, Suominen jatkaa.

Tutkimus on osa laajempaa, lonkkamurtumapotilaiden liikkumiskyvyn palautumiseen tähdännyttä tutkimushanketta. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt arvottiin kuntoutus- ja verrokkiryhmiin.

Kuntoutusryhmä osallistui vuoden kestävään kotikuntoutusohjelmaan, joka sisälsi ympäristön turvallisuuden arvioinnin, apuvälineiden tarkistuksen, lääkkeettömän kivunhallinnan ohjauksen, liikuntaneuvontaa sekä yksilöllisen, progressiivisen kotiharjoitteluohjelman. Harjoitteluohjelma sisälsi alaraajojen voimaharjoittelua vastuskuminauhoilla sekä tasapainoharjoittelua ja toiminnallisia harjoitteita, kuten kävelyä ja portaiden nousua.

Molemmat ryhmät saivat lisäksi vallitsevan hoitokäytännön mukaista kuntoutusta. Tutkittavien sääriluun ominaisuuksia mitattiin tietokonetomografialla tutkimuksen alussa (noin 10 viikkoa murtumasta) sekä 3, 6 ja 12 kuukauden kuluttua.

- Tehostetulla kotikuntoutuksella ei ollut vaikutusta lonkkamurtumapotilaiden luuston lujuuteen. Sekä murtuneen että terveen jalan sääriluun lujuusominaisuudet heikkenivät murtuman jälkeisen vuoden aikana sekä kuntoutus- että verrokkiryhmässä, Suominen sanoo.

Lisää tutkimuksia tarvitaan selvittämään, kykeneekö erityisen hauras luu sopeutumaan lisääntyneeseen kuormitukseen ja millainen harjoitusmuoto olisi murtumapotilaille tehokasta ja soveltuvaa.

Alkuperäisjulkaisu: Suominen TH, Edgren J, Salpakoski A, Arkela M, Kallinen M, Cervinka T, Rantalainen T, Törmäkangas T, Heinonen A, Sipilä S. Effects of a home-based physical rehabilitation program on tibial bone structure, density and strength after hip fracture: a secondary analysis of a randomized controlled trial. JBMR Plus (2019). doi: [10.1002/jbm4.10175] 

Tutkimusta on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kela.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava, LitM Tuuli Suominen, puh. 040 805 4857, tuuli.suominen@jyu.fi

Tutkimuksen vastuullinen johtaja, professori Sarianna Sipilä, puh. 040 805 3593, sarianna.sipila@jyu.fi

Tiedottaja Martta Walker, puh. 040 805 4717, martta.a.walker@jyu.fi

Kuvat

Kotikuntoutus paransi iäkkäiden  liikkumis- ja toimintakykyä, mutta ei estänyt luuston heikkenemistä.
Kotikuntoutus paransi iäkkäiden liikkumis- ja toimintakykyä, mutta ei estänyt luuston heikkenemistä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme