Teiden talvihoidossa toiveena yhtäjaksoinen pakkaskausi
Teiden talvihoitokausi alkoi jo lokakuun alusta Uudenmaan ELY-keskuksen maanteiden hoitourakoissa. Talven hoitotyöt jatkuvat tiestöllä 31.4.2022 saakka. Teiden liukkautta torjutaan jo nyt aamuisin suolaamalla. Teiden talvihoitoon kuuluu lisäksi muun muassa tienpintojen tasaaminen, lumivallien poisto ja liikennemerkkien puhdistaminen.

Maantiet on jaettu liikennemäärien ja liikenteellisen merkityksen mukaan talvihoitoluokkiin, jotka määrittelevät, missä kunnossa tien on oltava ja kuinka nopeasti hoitotoimenpiteet on aloitettava. Talvihoidon taso on siis erilainen eri hoitoluokan teillä, mutta saman luokan tiet hoidetaan koko maassa saman tasoisesti. Mitä enemmän tiellä on liikennettä ja mitä korkeammat nopeudet sillä on, sitä korkeammassa hoitoluokassa se on.
Väylävirastolta tulee ELY-keskuksille toimintaohjeet teiden hoitoon, joiden mukaan tuottajavirasto ELY-keskus toimii. Ely esimerkiksi kilpailuttaa maanteiden hoitourakan urakkasopimukset ja valvoo niitä. Uudenmaan Elyn toiminta-alueella on yksitoista maanteiden hoitourakkaa, joista jokaisesta vastaa Elyssä erikseen nimetty maanteiden hoidon projektipäällikkö. Hoitourakoitsijoilla alkaa lokakuun alussa talvipäivystys, jossa yksi työnjohtaja on koko ajan tavoitettavissa kellon ympäri ja aliurakoitsijoilla on valmius lähteä tien päälle mihin aikaan tahansa. Talvihoitoa valvotaan esimerkiksi siten, että maanteiden hoidon projektipäälliköillä on kitkamittarit autossa mittaamassa tien pitoa. Lisäksi lumisyvyydet ja lähtökynnykset auraukselle on erikseen määritelty.
Alempaa tieverkkoa hiekoitetaan talvisin ja pidetään lumipolanteella siinä missä korkeamman luokituksen tiet hoidetaan suolaamalla. Kaikesta teiden kunnosta annetusta palautteesta eniten palautetta annetaan teiden talvihoidosta.
”Etenkin koska pääkaupunkiseudulla sijaitsevat Suomen vilkkaimmat tiet, annetaan palautetta nopeasti, jos liikenteen sujuvuudessa on ongelmia”, toteaa Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kunnossapitovastaava Henri Aaltonen.
Hän toivoo talveksi sopivasti lunta ja yhtäjaksoista pakkausjaksoa, joka sulaisi vasta keväällä.
”Ilmastonmuutoksen myötä talvet ovat muuttuneet. Se ettei termistä talvea tule aiheuttaa sen, että teiden päällysteet kärsivät ja reikiintyvät, kun vesi vuorotellen jäätyy ja sulaa useamman kerran. Myös sorateillä on tämän vuoksi paljon kelirikkoa”, Aaltonen kertoo.
Uudet maanteiden hoitourakat aloittivat Heinolassa ja Lahdessa 1.10. Lahdessa hoitourakasta vastaa Terranor Oy ja Heinolassa Pimara Oy. Toimikauden pituus on viisi vuotta. Heinolan maanteiden hoitourakka koostuu lisäksi Hartolasta, Sysmästä ja Asikkalasta. Lahden maanteiden hoitourakkaan puolestaan kuuluu myös Hollola, Padasjoki ja Kärkölä.
”Molemmissa hoitourakoissa löytyy teiden talvihoitoluokkia joka lähtöön, koska urakka-alueet ovat niin laajoja. Löytyy niin vilkasliikenteisiä teitä kuin teitä, joilla keskivuorokausiliikenne ei ole kauhean korkea”, Aaltonen summaa.
Molemmissa hoitourakoissa käytetään uutta maanteiden hoitourakan urakkamallia, josta on jo saatu muilta urakka-alueilta kokemuksia. Hoidon projektipäälliköt osallistuvat tiiviisti kilpailutuksessa tarjouspyyntöjen laadintaan ja hoitourakan valintaan. Malli eroaa perinteisestä urakkamallista siten, että kaikki toteutuneet kulut maksetaan laskujen mukaan.
”Eli kaikki tulee Elylle läpilaskutuksena, minkä ansiosta pystytään hyvin seuraamaan hintapolitiikkaa, Aikaisemmin ei kunnolla päästy siihen kiinni, mitä mikäkin maksoi, nyt sitä on helpompi seurata”, Aaltonen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Uudenmaan ELY-keskuksen viestintä, puh. +358 295 021 085, sähköposti: tiedotus.uusimaa(at)elykeskus.fi
Liikenteen asiakaspalvelu puh 0295 020 600 ma–pe klo 9–16, neuvonta (pvm/mpm), sähköposti: liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki
0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Uusimaa Leader groups will continue the local development of the countryside as the Ministry of Agriculture and Forestry has approved them for the period 2023–20272.2.2023 12:39:47 EET | Press release
The Ministry of Agriculture and Forestry has approved all four current Leader groups in the Uusimaa region for the funding period 2023–2027. The share of public funding for Uusimaa Leader groups is EUR 14.4 million. Applications for the new season will open in the spring.
Nylands Leadergrupper fortsätter den lokala utvecklingen av landsbygden efter att JSM godkänt dem för perioden 2023-20272.2.2023 12:39:47 EET | Tiedote
Jord- och skogsbruksministeriet har godkänt alla de fyra nuvarande Leadergrupperna i Nyland för finansieringsperioden 2023–2027. Andelen av den offentliga finansieringen för Nylands Leadergrupper är 14,4 miljoner euro. Ansökningarna för den nya perioden öppnas under våren.
Uudenmaan Leader-ryhmät jatkavat maaseudun paikallista kehittämistä MMM:n hyväksyttyä ne kaudelle 2023-20272.2.2023 12:39:46 EET | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt kaikki Uudenmaan alueen neljä nykyistä Leader-ryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Uudenmaan Leader-ryhmien julkisen rahoituksen osuus on 14,4 miljoonaa euroa. Uuden kauden haut avautuvat kevään aikana.
Antalet arbetslösa arbetssökande minskar snabbare än genomsnittet för hela landet (Nyland)27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
I slutet av december var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 84 988 i Nyland. Av dem var 79 241 utan anställning och 5 747 permitterade. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa utan anställning med 4 740 personer (-5,6%) och antalet permitterade med 2 139 personer (-27,1%).
Työttömien työnhakijoiden määrä laskee koko maan keskiarvoa paremmin (Uusimaa)27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Uudellamaalla oli joulukuun lopussa yhteensä 84 988 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 79 241 ja lomautettuja 5 747. Ilman työsuhdetta olevien määrä laski 4 740 (-5,6 %) henkilöllä ja lomautettujen 2 139 (-27,1 %) henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme