TEK, TFiF ja MAL palkitsivat 2021 parhaat opinnäytetyöt
Palkituissa tekniikan alan opinnäytetöissä tutkittiin tänä vuonna esineiden internetin yhteyksien kehittämistä, Maan magnetosfääriä, dronejen häirintää ja kvasisäännöllisesti elliptisiä monistoja.

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF ovat antaneet vuoden väitöskirjapalkinnon tekniikan tohtori Onel Luis Alcaraz Lópezille hänen työstään ”Resource allocation for machine-type communication: from massive connectivity to ultra-reliable low-latency”. Työ on tehty Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Ohjaajina ovat toimineet akatemiaprofessori Matti Latva-aho ja apulaisprofessori Hirley Alves.
Väitöskirjapalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena kansainvälisen mittapuun mukaan korkeatasoisesta väitöskirjasta, joka edistää tekniikan alan osaamista Suomessa. Palkinto on 7 500 euron arvoinen.
Palkintoperusteiden mukaan työn aihe on merkittävä ja työssä esitetään paljon uusia ideoita. TEKin ja TFiFin Palkintotoimikunta näki siinä myös bisnesmahdollisuuden. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että tekijällä on paljon meriittejä ja hän sai poikkeuksellisesti professuurin heti väitöksen jälkeen.
– Palkintojen jakamisella haluamme kannustaa laaja-alaiseen osaamiseen ja poikkitieteellisen tiedon soveltamiseen sekä tuoda esille ansiokkaita töitä ja niiden tekijöitä, TEKin yrittäjyysvastaava Martti Kivioja sanoo.
Tuoretta ja kansainvälisesti merkittävää tutkimusta
Lisäksi TEK ja TFiF palkitsevat vuoden diplomityön tekijän 5 000 euron stipendillä, jonka saa vuosittain yksi tai useampi tutkintonsa suorittanut diplomi-insinööri tai arkkitehti.
Diplomityöpalkinnon saa tänä vuonna diplomi-insinööri Jaakko Marin työstään ”Full-Duplex Transceiver Inspired by Frequency-Modulated Continuous-Wave Radar ”. Työ on tehty Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa. Ohjaajana ovat toimineet apulaisprofessori Taneli Riihonen ja D.Sc. Michael Bernhardt.
Palkintotoimikunta piti Jaakko Marinin työtä laadukkaana insinöörityönä. Työn tekijä on perehtynyt erinomaisesti aiheeseen ja tuottanut uutta tietoa, joka vie aihetta eteenpäin. Työ on myös selkeästi jäsennelty ja kirjoitettu ymmärrettävällä tavalla.
TEK ja Matemaattis-luonnontieteellisten alojen akateemiset MAL jakavat vuosittain pro gradu -palkinnon. Tänä vuonna MALin juhlavuoden kunniaksi palkitaan kaksi gradua, joista kumpikin saa 4000 euron arvoisen palkinnon. Tänä vuonna palkinnon saavat filosofian maisterit Susanna Heikkilä ja Laura Vuorinen.
Susanna Heikkilän pro gradu -tutkielma ”Kvasisäännöllisesti elliptisen moniston rajoitettu kohologia” on tehty Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen osastolla. Työn ohjaajana toimi professori Pekka Pankka.
Palkintoperusteiden mukaan työ on poikkeuksellisen korkeatasoinen. Pitkälle kehitettyä, viimeaikaista matemaattista teoriaa esitetään, sovelletaan ja kehitetään suvereenilla tavalla.
Laura Vuorisen pro gradu -tutkielma ”Magnetic characteristics of high-speed jets in the Earth's magnetosheath” on tehty Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan fysiikan ja tähtitieteen laitoksella. Ohjaajana toimii dosentti Heli Hietala.
Palkintoperusteiden mukaan tutkielman tulokset osoittavat ensi kertaa kiistatta pyörteisen välivyöhykkeen suihkuvirtausten tärkeän roolin aurinkotuulen energian välittämisessä magnetosfääriin. Näitä tuloksia sovelletaan jo kansainvälisessä avaruussäämallinnusyhteistyössä. Vuorisen innostava ja visuaalisesti taitava tulosten esittely on saanut myös kansainvälistä tunnustusta.
Yhteyshenkilöt
Martti Kivioja
TEKin yrittäjyysvastaava
martti.kivioja@tek.fi
+358 9 2291 2206
Annika Nylander
TFiF:n toiminnanjohtaja
044 526 6452
annika.nylander@tfif.fi
Esko Juuso
MAL:n puheenjohtaja
esko.juuso@mal.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Jari Jokinen ehdolle Akavan puheenjohtajaksi20.6.2022 13:02:12 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja, Akavan 1. varapuheenjohtaja Jari Jokinen ilmoittaa olevansa käytettävissä Akavan puheenjohtajaksi. Akavan pitkäaikainen puheenjohtaja Sture Fjäder on kertonut luopuvansa tehtävästä marraskuun liittokokouksessa.
Kutsu: Kahvitauko kaapissa 15.6.20229.6.2022 17:41:27 EEST | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan, miltä työelämä näyttää tekniikan alan lhbtiq+-opiskelijoiden näkökulmasta. Verkkolähetyksessä asiantuntijat pohtivat, miksi työelämästä kannattaa rakentaa sateenkaarevaa.
Lähes puolet sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi31.5.2022 07:55:38 EEST | Tiedote
Tekniikan alan opiskelijoista seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat näkevät tulevaisuudessa enemmän riskejä kuin ne, jotka eivät kuulu näihin vähemmistöihin.
Voitto irtosi syöpähoidolla ja digihinnoittelun perkaamisella12.4.2022 14:54:31 EEST | Tiedote
Lasten ja nuorten tiedekilpailun taso oli tänä vuonna kova. Kakkossijalle nousi tutkimus Maunulan paikannimistä. Pronssin jakoivat tutkimus Tampereen naiskaartilaisista vuonna 1918 sekä rukiin pH-käsittely.
Kutsu: Nuorten tiedekilpailu Otaniemessä30.3.2022 12:18:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa tapaamaan ongelmanratkaisijoita – tieteestä, teknologiasta ja keksinnöistä kiinnostuneita lapsia ja nuoria! Tiedekilpailu on median edustajille avoinna maanantaina 4.4. klo 15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme