Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Tekeillä huomisen EU - Eurooppa-päivää vietetään 9.5.

Jaa

Tänä vuonna Eurooppa-päivän päätapahtuma järjestetään Oulussa 9.5. Päivän teemana on "Tekeillä huomisen EU".

 Kauppakeskus Valkeassa lavalle nousevat muun muassa Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari (sd., S&D), Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki, sekä toimittaja-kirjailija Helena Petäistö. Valkeassa puhutaan muun muassa EU:n tulevaisuudesta ja siitä, mihin EU:n rahoja tulisi käyttää, kuullaan pudasjärveläisten lukiolaisten Why Europe Matters -innovaatiokilpailun voitosta ja nautitaan monipuolisesta kulttuuriohjelmasta.

Myös muualla Suomessa järjestetään tapahtumia, mutta Oulu valittiin avoimessa haussa Eurooppa-päivän päätapahtumapaikaksi. Eurooppa-päivän vietto aloitetaan Oulussa jo 8.5. illalla, kun elokuvateatteri Starissa esitetään Euroopan parlamentin LUX-elokuvapalkinnon viime vuonna voittanut elokuva Saamelaisveri.

Kauppakeskus Valkeassa on 9.5. ohjelmaa klo 10–17 ja iltaa vietetään ravintola 45 Specialissa stand up-koomikoiden Iikka Kiven ja Tommi Ylimäisen sekä Satellite Stories -yhtyeen keikoilla.

"Pohjoispohjalaisella tarmolla on toteutettu hieno yhdistelmä paikallista, suomalaista ja eurooppalaista ohjelmaa. Erityisen tärkeää meille on keskustella EU:n rahojen käytöstä nimenomaan maakunnissa, koska siellä EU-rahoitus on merkittävässä asemassa. Luonnollisesti myös koko EU:n tulevaisuutta pohtiva keskustelu on tärkeää – onhan ensi vuosi myös Euroopan parlamentin vaalivuosi", sanoo Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki.

"Vuodet Euroopan parlamentissa ovat vahvistaneet uskoani siihen, kuinka EU on etulinjassa monissa maapallon kohtalon kysymyksissä kuten ilmastopolitiikassa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Yhteisen eurooppalaisen otteen tuloksena myös talous kasvaa ja työttömyys alenee nyt koko Euroopassa, myös Suomessa. Suomi ei ole pieni ja syrjäinen maa, vaan kokoaan suurempi vaikuttaja, ”Euroopan omistaja”, jos niin haluamme, ja mehän haluamme", toteaa Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari.

Ohjelma:

Tiistai 8.5.

Elokuvateatteri Star, Kalliotie 6, Oulu

18.30  Aloitussanat

Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki
Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö Jarmo Oikarinen

Saamelaisveri-elokuvan näytös (kesto 1 h 50 min). Amanda Kernellin ohjaama elokuva Saamelaisveri (Ruotsi/Norja/Tanska) kertoo nuoresta saamelaistytöstä, joka jättää yhteisönsä haaveillessaan erilaisesta elämästä. Matkallaan hän joutuu kohtaamaan syrjintää.

Keskiviikko 9.5.

Kauppakeskus Valkea, Isokatu 22-25, Oulu

10.00  Kahvitarjoilu

11.00  Mieskuoro Huutajat

11.15  Mihin EU:n rahaa tulisi käyttää?

Keskustelijoina Euroopan komission Suomen-edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Vesa-Pekka Poutanen, Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtaja Pauli Harju ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen.

11.40  Stella Pelle

11.50  Polkumme EU-kilpailussa Pudasjärveltä Brysseliin

Why Europe Matters -innovaatiokilpailun voittajat Pudasjärven lukiosta.

12.00  Cities4Europe-lähettilään valinta

Oulun kaupunki nimeää osana Cities4Europe-kampanjaa nuoren lähettilään osallistumaan EUROCITIES 2018 -vuosikokoukseen Edinburghiin. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

12.10  Stella Pelle

12.20 Mihin EU:ta tulevaisuudessa tarvitaan?

Keskustelijoina Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari, Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki ja toimittaja-kirjailija Helena Petäistö.

13.00  Oulusta Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026

Kulttuurijohtaja Samu Forsblom

13.30  Pohjankartanon musiikkiluokkalaiset

14.30  Oulun Tähtisirkus

15.30  Flamencotanssija Krista Saaranen   

16.00  Oulun Kärpät, naisten liigajoukkue, Suomen mestarit 2018.

Pelaajia paikalla Aurora Borealis -pokaalin kanssa.

11.00–17.00

Kesäkadun pöydissä keskustelua, tietoa ja materiaalia jakamassa mm. Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Pohjois-Pohjanmaan EU-tietopiste, Oulun Eurooppanuoret, Eurooppalainen Suomi ry, Eurooppalainen Ouluseutu ry ja poliittisten piirijärjestöjen nuoria.


Iltatilaisuus

45 Special, Saaristonkatu 12, Oulu

22.00  Stand up –koomikot Iikka Kivi ja Tommi Ylimäinen

Euroopassa yhdistyvät monet kulttuurit ja tavat, joista riittää juttua.

23.00  Satellite Stories

Oululainen Satellite Stories on kansainvälisesti menestynyt indie-rock -yhtye, jonka neljäs albumi Young Detectives on maailmanmenestys. Yhtye vie Oulua Euroopan ja maailman kartalle.

Taustaa Eurooppa-päivästä

Eurooppa-päivä (9. toukokuuta) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Hänen ajatuksenaan oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Suomessa Eurooppa-päivää on vietetty Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta eli vuodesta 1995 alkaen. Tuolloin päätilaisuus oli Jyväskylässä ja vieraana oli muun muassa silloinen komissaari Erkki Liikanen.

Lisätietoa muista Eurooppa-päivän tapahtumista: https://ec.europa.eu/finland/news/europe-day_180426_fiAvainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Saloranta
Lehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
p. 040 720 5025
etunimi.sukunimi@europarl.europa.eu

Pia Siitonen
Tiedotuspäällikkö, Euroopan komission Suomen-edustusto
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi.sukunimi@ec.europa.eu

Nina Hotti
Tiedottaja, Euroopan komission Suomen-edustusto
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi.sukunimi@ec.europa.eu

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme