HSY

Tekoäly tunnistaa pääkaupunkiseudun erilaiset pinnat – kolmasosa seudusta rakennettua

Jaa
HSY on julkaissut uuden Helsingin seudun maanpeiteaineiston. Se kuvaa, miten paljon seudusta on kasvipeitteistä ja miten paljon esimerkiksi vettä läpäisemätöntä pintaa kuten asfalttia. Aineiston tuotannossa on hyödynnetty ensimmäistä kertaa tekoälyä.
Kuvassa otos maanpeiteaineistosta Espoon Kivenlahdesta. Maanpeiteaineiston lähtöaineistona ovat tarkat ilmakuvat ja laserkeilausaineistot, joten aineistossa on mukana kaikki viherpinta, myös pihojen ja muiden yksityisten alueiden kasvillisuus.
Kuvassa otos maanpeiteaineistosta Espoon Kivenlahdesta. Maanpeiteaineiston lähtöaineistona ovat tarkat ilmakuvat ja laserkeilausaineistot, joten aineistossa on mukana kaikki viherpinta, myös pihojen ja muiden yksityisten alueiden kasvillisuus.

Tietoa tarvitaan esimerkiksi sadevesien ohjauksen suunnitteluun

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on julkaissut paikkatietoaineiston, jossa pääkaupunkiseudun, Kirkkonummen ja Järvenpään alueet on luokiteltu teihin ja rakennuksiin, muuhun vettä läpäisemättömään pintaan, vettä läpäisevään pintaan, eri korkuisiin kasvillisuusluokkiin, avokallioihin ja vesialueisiin. Aineiston mukaan pääkaupunkiseudusta on kasvillisuutta 66, rakennettua 27, avokalliota neljä ja sisävesiä kolme prosenttia.

- Tiedot seudun veden läpäisevyydestä ovat tärkeitä esimerkiksi sade- ja sulamisvesien eli hulevesien hallinnan suunnittelussa kaupungeissa, kertoo HSY:n paikkatietoasiantuntija Outi Kesäniemi.

Maanpeitetietoja käytetään myös esimerkiksi liito-oravien kulkureittien selvittämisessä sekä ympäristön tilan seurannassa. Aineisto on kaikille avointa dataa.

Tekoäly tunnistaa aikaisempaa paremmin asfaltin ja hiekan toisistaan

Uusimmassa aineistossa on hyödynnetty ensimmäistä kertaa tekoälyä. Se on helpottanut vettä läpäisevien ja läpäisemättömien pintojen erottelua. Tekoäly muun muassa mahdollistaa hyvin laajojen ja tarkkojen aineistojen käytön.

- Tekoäly on tuonut parannusta erityisesti asfaltti- ja hiekkapintojen tunnistukseen. Ne eivät aiemmin käytetyillä menetelmillä erottuneet kovin hyvin ilmakuvista värin tai tekstuurin perusteella, Kesäniemi kertoo.

Tekoälymalli on oppiva ja iteratiivinen eli toistava. Mallin tuottamaa luokittelutulosta pystyi tarkastamaan ja antamaan siitä palautetta, jolloin malli oppi paremmin tunnistamaan erilaisia pintoja, ja seuraavalla iteraatiolla luokittelutulos oli parempi. Näitä iteraatioita tehtiin tuotannon aikana useampia.

- Tekoälymalli osaa yksittäisen kuvapikselin lisäksi katsoa kontekstia ja kykenee oppimaan, mitä ympäristö kertoo pintamateriaalista. Esimerkiksi pysäköintialue, joka kytkeytyy tieverkkoon, on todennäköisesti asfaltoitua. Puistoalueen keskellä oleva kenttä on sen sijaan todennäköisesti hiekkaa, Kesäniemi kuvailee.

Helsingin seudun maanpeiteaineisto tuotettiin yhteistyössä Scalgon kanssa.

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa otos maanpeiteaineistosta Espoon Kivenlahdesta. Maanpeiteaineiston lähtöaineistona ovat tarkat ilmakuvat ja laserkeilausaineistot, joten aineistossa on mukana kaikki viherpinta, myös pihojen ja muiden yksityisten alueiden kasvillisuus.
Kuvassa otos maanpeiteaineistosta Espoon Kivenlahdesta. Maanpeiteaineiston lähtöaineistona ovat tarkat ilmakuvat ja laserkeilausaineistot, joten aineistossa on mukana kaikki viherpinta, myös pihojen ja muiden yksityisten alueiden kasvillisuus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ilmastopäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia – kaatopaikkakaasusta sähköä ja lämpöä31.3.2023 10:17:49 EEST | Tiedote

Vaikka pääkaupunkiseudulla syntyvä sekajäte ohjataan nykyisin jätevoimalaan poltettavaksi, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkatoiminnasta syntyy yhä ilmastopäästöjä. Päästöt kuitenkin vähenivät huomattavasti viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikkakaasua syntyy aikaisempaa vähemmän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää kaasun tehokkaasti talteen ja hyödyntää energiana.

HSY:n hallituksen päätökset 31.3.202331.3.2023 09:56:57 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelu käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen hankitaan GRK Suomi Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2022. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tie

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 31.3.202328.3.2023 16:10:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 31.3.2023 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja lähettämisestä edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päättää lisäksi seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnasta: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelun hankinta käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen. Hallitus saa tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä

Leudot talvisäät pitivät puunpolton hiukkaspitoisuudet kurissa pääkaupunkiseudulla28.3.2023 09:15:09 EEST | Tiedote

Sähkönhinnan nousu sai monen pääkaupunkiseudun asukkaan kiinnostumaan puunpoltosta. HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikensi talvella pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä viikonloppuiltoina. Puunpoltosta aiheutuvat ilmansaasteiden pitoisuudet jäivät kuitenkin yleisesti odotettua alhaisemmiksi lauhan talven ja ilmansaasteiden laimenemiselle suotuisien sääolojen vuoksi.

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme