Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan yritykset: Koronatilanne heikentänyt lähikuukausien näkymiä, mutta tulevaisuuteen suunnitellaan investointeja

Jaa

Tekstiili- ja muotialan yritysten tilanne on heikentynyt viime syksystä. Yrityksissä kuitenkin suhtaudutaan tulevaisuuteen ilmeisen toiveikkaasti, sillä peräti 90 prosenttia yrityksistä suunnittelee investointeja seuraavien 3–5 vuoden aikana. On Suomen etu edistää tekstiilialan investointeja, sillä ne tuovat kaivattua taloudellista kasvua ja samalla vievät eteenpäin digitalisaatiota, hiilineutraalisuutta ja kiertotaloutta.

Koronatilanne koettelee edelleen tekstiili- ja muotialan yrityksiä. Ainoastaan 28 prosenttia yrityksistä arveli pääsevänsä helmikuussa normaaliin liikevaihtoon. Vielä syys- ja marraskuussa tehtyjen kyselyjen aikaan luku oli noin 40 prosenttia yrityksistä. Nyt peräti viidennes yrityksistä kertoi, että liikevaihto on alle puolet normaalista.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Kuva: Normaaliin liikevaihtoon pääsevien yritysten osuus on pienentynyt syksystä. Lähde: Suomen Tekstiili & Muoti ry:n yrityskyselyt

Useimmat arvioivat, että kolmen kuukauden päästä yritysten tilanne on samankaltainen kuin nyt.

”Nämä luvut kertovat edelleen siitä, että yritysten tilanteet vaihtelevat suuresti. Meillä on yrityksiä, jotka ovat löytäneet kuluneen vuoden aikana uutta liiketoimintaa ja kasvua, ja samaan aikaan osa yrityksistä kohtaa vakavia vaikeuksia. Nämä yritykset tarvitsevat kustannustukea parannetuin ehdoin päästäkseen vaikeimman yli”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Noin puolet arvioi tilanteen jatkuvan nykyisellään kysyttäessä: Mikä on arviosi mukaan yrityksesi tilanne kolmen kuukauden päästä? Lähde: Suomen Tekstiili & Muoti ry:n yrityskysely

Kansainvälistä kauppaa ja uusia investointeja

”Hallitus kokoontuu pian kehysriiheen, ja sinne yritysten keskeinen viesti on, että Suomen talous pitää saada pian taas vauhtiin. Tarvitsemme lisää sekä investointeja että kulutuskysyntää kotimaassa ja kansainvälisesti”, Marja-Liisa Niinikoski sanoo.

Tekstiili- ja muotialan yrityksillä on runsaasti investointihalukkuutta. Peräti 90 prosenttia suunnittelee investointeja seuraavan 3–5 vuoden aikana. Eniten aiotaan investoida kansainväliseen myyntiin ja markkinointiin sekä tuotantoon.

Yritykset kertoivat toivovansa rahoitusta investointeihin erityisesti valtion tuista, avustuksista, takauksista ja sijoituksista. Seuraavaksi yleisimpiä olivat suunnitelmat oman pääoman, tulorahoituksen tai lainarahoituksen käytöstä.

”Juuri nyt on oikea hetki laittaa liikkeelle investointeja, jotka tuovat kaivattua taloudellista aktiivisuutta ja samalla edistävät digitalisaatiota, hiilineutraalisuutta ja kiertotaloutta. Valtion tulisi varautua omassa budjettikehyksessään sekä EU:n elpymisvarojen, Business Finlandin, Ely-keskusten ja Tesin resurssien kohdentamisessa siihen, että pystymme luomaan Suomeen uutta korkean jalostusarvon liiketoimintaa myös tekstiili- ja muotialalla”, Niinikoski sanoo.

Suomessa on useita yrityksiä, jotka kehittävät uusia ekologisia tekstiilikuituja. Esimerkiksi kuitukehittäjä Spinnova julkisti juuri investoivansa Jyväskylään rakennettavaan kaupallisen mittakaavan tuotantolaitokseen, ja Rester avaa kesällä Paimiossa tekstiilikuitujen kierrätyslaitoksen. Kuidun jatkojalostukseen langaksi, kankaaksi ja vaatteiksi tarvitaan vielä lisäinvestointeja.

Yrityskyselyssä kysyttiin liikevaihdon ja investointisuunnitelmien lisäksi myös mm. työllisyystilanteesta: Tutustu tuloksiin tarkemmin liitteestä.

22.-26.2.2021 toteutettuun kyselyyn vastasi 78 Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyritystä eli 40 prosenttia liiton jäsenistä. Kyselyn vastaajajoukko edustaa kattavasti tekstiili- ja muotialan eri toimintoja: kuluttajatuotteita valmistavia vaate- ja sisustusyrityksiä, työ- ja suojavaateyrityksiä sekä alan materiaalivalmistajia ja teollisia tuottajia. Vastaajayritykset työllistävät Suomessa yli 1 500 henkilöä ja tekevät noin 530 miljoonaa euroa liikevaihtoa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Tekstiilit ovat mukana meidän jokaisen arjessa, jokaisessa päivässä. Suomen Tekstiili & Muoti ry on työmarkkina-, palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Jäsenyrityksemme tuottavat muun muassa vaatteita ja asusteita, sisustustekstiilejä, sairaalatekstiilejä ja kuitukankaita. Me edistämme tekstiili- ja muotialan mahdollisuuksia kasvaa, menestyä ja kansainvälistyä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

Tekstiili- ja muotialan näkymät optimistisia – raaka-aine- ja logistiikkakustannusten nousu kuitenkin uhkaa koronan jälkeistä kasvua16.9.2021 10:39:28 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotialan yritysten toipuminen koronakriisistä on hyvässä vauhdissa. Alan yrityksistä yli 40 prosenttia on pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Yritysten odotukset ensi vuodelle ovat optimistiset, mutta raaka-aineet ja logistiikka ovat kallistuneet merkittävästi, ja tämä uhkaa yritysten kasvua. Tulokset selviävät Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tuoreesta yrityskyselystä.

Suomen Tekstiili & Muoti, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto ministeri Lintilälle: Tekstiili- ja muotiala nousemassa Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi12.5.2021 11:28:53 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotialalla on mahdollisuus nousta Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi, joka luo työtä ja hyvinvointia. Tämä oli työmarkkinaosapuolten keskeinen viesti, kun ne tapasivat elinkeinoministeri Mika Lintilää. Keskeisessä asemassa ovat uusien tekstiilikuitujen ja kiertotalouden ympärille rakentuva vahva arvoketju sekä kansainvälisen kuluttajakaupan vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme