Työeläkevakuuttajat Tela

Tela: Kuntoutus vähentää yhä tehokkaammin työkyvyttömyyttä

Jaa
Yhä useampi työkykyongelmia kohdannut suomalainen päätyy takaisin töihin ammatillisen kuntoutuksen ansiosta. Viime vuonna työeläkevakuuttajien järjestämään työeläkekuntoutukseen osallistui lähes 14 500 henkilöä ja määrä on kasvanut tasaisesti. Kymmenen viime vuoden aikana kuntoutujien määrä on lähes kaksinkertaistunut.

Työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä puolestaan on ollut samaan aikaan merkittävässä laskussa. Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi noin 18 600 henkilöä. Työkyvyttömyyseläkkeellä oli kaikkiaan noin 161 000 henkilöä. Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen tuoreista tilastoista.

- Jos positiivinen kehitys jatkuu samansuuntaisena, kuntoutujien määrä ylittää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo Työeläkevakuuttajat Telan edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa.

- Työeläkekuntoutus onkin yksi tehokkaimmista keinoista vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä ja pidentää työuria. Sen avulla työeläkejärjestelmä osaltaan osallistuu yhteisiin työllisyystalkoisiin.

Työeläkekuntoutus on lakisääteistä ammatillista kuntoutusta, joka voi sisältää esimerkiksi neuvontaa, valmennusta, työkokeilua ja koulutusta. Sen tavoitteena on auttaa työntekijää ja yrittäjää jatkamaan työelämässä, kun työkyvyttömyys uhkaa. Yleisin kuntoutusmuoto on työpaikalla tapahtuva työkokeilu, joka toteutetaan kiinteässä yhteistyössä työpaikan ja työterveyshuollon kanssa. Työeläkekuntoutuksen järjestävät ja kustantavat työeläkevakuuttajat.

Kuntoutuneelle myös parempi eläke

Työeläkekuntoutuksen kokonaiskustannukset olivat vuonna 2015 yhteensä 123 miljoonaa euroa. Tästä suurin osa koostui kuntoutettaville maksetuista etuuksista, varsinaisten kuntoutuksesta aiheutuvien kulujen osuus oli paljon pienempi. Samana vuonna työkyvyttömyyseläkkeitä maksettiin yhteensä noin 2,1 miljardia euroa.

- Yksilön toimeentulo on aina kuntoutuksen aikana parempi kuin vaihtoehtona oleva työkyvyttömyyseläke. Kuntoutuksen mahdollistamat lisätyövuodet tuottavat myös aikanaan paremman eläkkeen, Elomaa muistuttaa.

Elomaan mukaan kuntoutuksella voi jatkossa olla entistä vahvempi rooli työelämän muutosturvana. Vuonna 2015 työeläkekuntoutuksen päättäneistä 73 prosentilla työkyky oli palannut (64 % siirtyi töihin, 9 % jatkoi opiskelua tai oli työttömänä). Lisäksi 6 prosenttia oli osatyökyvyttömyyseläkkeellä eli osittain työkykyisiä.

- Kuntoutujan tai osatyökykyisen voi olla vaikea löytää uutta, terveydentilalleen sopivaa työtä. Onkin tärkeää huolehtia siitä, että kuntoutuminen myös johtaa työllistymiseen nykyistä vielä useammin, Elomaa korostaa.

Työeläkevakuuttajat Tela käynnistää tänään Helsingistä valtakunnallisen koulutuskiertueen yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa. Yhdeksälle paikkakunnalle ulottuvan kiertueen teemana on työeläkekuntoutus ja ensi vuonna voimaan tulevan eläkeuudistuksen uudet eläkelajit. Koulutukset on tarkoitettu ammattiliittojen luottamushenkilöille ja aktiiveille.

Lisätietoja koulutuskiertueesta www.tela.fi/tyoelakekoulu ja työeläkekuntoutuksesta www.tela.fi/tyoelakekuntoutus2015

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Valtaosa työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti, kertoo kansainvälisiä sitoumuksia seuraava Telan analyysi – mukana uusi mittari22.4.2024 12:39:37 EEST | Tiedote

Työeläkevakuuttajat Telan tuoreen analyysin mukaan valtaosa suomalaisten työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti. Analyysi tarkastelee vastuullista sijoittamista erilaisten kansainvälisten sitoumusten kautta. Suurin osa 251 miljardin sijoitusvaroista on mukana edistämässä vastuullisen sijoittamisen yhteistyöhankkeita.

Matkalla eläkeuudistukseen18.4.2024 07:08:00 EEST | Blogi

Pääministeri Petteri Orpon hallitus ei puuttunut kehysriihessä työeläkejärjestelmän rakenteisiin, kuten esimerkiksi jäädyttänyt työeläkeindeksiä tai nostanut eläkeikää. Tämä oli hyvä uutinen, sillä kauempana eläketurvan horisontissa siintää haasteita, joiden ratkaisut vaativat pitkäjänteistä kehittämistä. Mikäli järjestelmän rakenteisiin olisi puututtu kehysriihessä, se olisi voinut häiritä käynnissä olevia neuvotteluja seuraavasta eläkeuudistuksesta.

Indeksileikkausten vaikutukset ovat monimutkaisemmat kuin miltä ne näyttävät10.4.2024 15:54:59 EEST | Artikkeli

Hallituksen kehysriihen alla vahvasti esiin nousseet työeläkkeiden indeksileikkaukset voivat uhata työeläkejärjestelmän pitkäaikaista ja harkittua kehittämistä. Ne saattavat näyttää sukupolvinäkökulmasta oikeudenmukaisilta, mutta todellisuudessa ne kohtelisivat eri ikäluokkia hyvin sattumanvaraisesti. Pitkällä aikavälillä leikkausten eläkkeeseen tuoma lovi voi olla merkittävästi suurempi kuin ensinäkemältä voisi kuvitella.

Kehysriihen indeksileikkausten sietämätön keveys9.4.2024 14:38:58 EEST | Blogi

Kehysriihen ympärillä vellovassa eläkekeskustelussa menevät sekaisin lyhyen aikavälin ja pitkän aikavälin uudistaminen. Hallitus on antanut työmarkkinaosapuolille tehtävän neuvotella pitkäjänteisestä eläkeuudistuksesta, jota ei kannattaisi nyt häiritä. Indeksileikkauksia pidetään usein helppoina ja nopeina keinoina julkisen talouden tasapainottamiseen, vaikka tämä ei ole ongelmatonta. Sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kysymystä ei myöskään voi typistää pelkästään eläkkeiden indeksileikkauksiin.

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Juho Saari ja eläkeuudistus – entä jos sukupolvi erottaa enemmän kuin yhdistää?20.3.2024 09:37:29 EET | Uutinen

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, jonka nimissä on perusteltu tekeillä olevaa eläkeuudistusta. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan, kun sukupolvien sisällä erot ovat jopa merkittävämmät kuin niiden välillä? Eri sukupolvien yhteiskunnalle maksamien maksujen ja siitä saatujen kokonaishyötyjen vertailu ei ole yksinkertaista, sanoo sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Telan Janne Pelkosen haastattelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye