Terapiat etulinjaan -toimintamalli otetaan käyttöön Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemilla vaiheittain
Terapianavigaattori apuna hoidon tarpeen arvioinnissa
Terapianavigaattori on kehitetty osana Terapiat etulinjaan -hoitomallia ja sitä käytetään osana terveydenhuollon hoidon tarpeen arviota jo monilla alueilla Suomessa. Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea, ja se mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla.
Terapianavigaattori on verkkokysely, jota käytetään pohjana hoidon tarpeen arvion tekemisessä. Kysely koostuu anonyymeistä monivalintakysymyksistä, oirekyselyistä ja lyhyistä avoimista tekstikentistä. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita. Vastaaja saa kyselyn päätyttyä koodin, jonka avulla ammattilainen voi nähdä vastaukset kuukauden ajan. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella terapianavigaattori on tällä hetkellä käytössä osassa mielenterveys- ja päihdepalveluiden toimisteissä.
”Kysely auttaa asiakkaita jäsentämään ajatuksia omasta tilanteestaan, jolloin omaa vointia on helpompi käydä läpi myös ammattilaisen kanssa. Asiakkaiden palaute navigaattorista on ollut suurelta osin kiittävää” sanoo palveluesimies Marjo Eteläpää Espoo-Kauniaisten mielenterveys- ja päihdepalveluista.
Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito käyttöön myös terveysasemille
Terapianavigaattorin käyttö laajenee huhtikuussa myös terveysasemille. Ensimmäisenä palvelun ottavat käyttöön Lohjan, Karkkilan ja Vihdin terveysasemat 17.4.2023.
”Jos vastaanotolla tulee puheeksi mielenterveysongelmat, ohjaamme asiakkaan täyttämään Terapianavigaattorin. Vastaukset käydään lävitse yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa muutaman päivän kuluttua ja tulosten perusteella mietitään jatkohoitoa.” kertoo projektipäällikkö Petri Luomaa. ”Terapianavigaattori voidaan ohjata täyttämään myös ajanvarauspuhelun yhteydessä, jos mielenterveysaihe nousee esiin jo puhelun aikana.”
Terapianavigaattori kokoaa vastauksia valmiiksi, jolloin terveysasemien ammattilaisten on helpompi tunnistaa, millaisia hoitotarpeita henkilöillä on. Monesti avuksi riittää ohjattu omahoito, jossa Mielenterveystalon materiaaleja hyödynnetään yhdessä hoitotapaamisten kanssa. Tarvittaessa henkilö ohjataan eteenpäin esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluihin tai erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on, että asiakas saa tuen mielenterveys- ja päihdeongelmiin siellä, missä hän asioi, eikä häntä turhaan pompotella eri palvelujen välillä.
Terapianavigaattori otetaan käyttöön kaikissa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen yksiköissä vuoden 2023 aikana. Tavoitteena on, että se olisi käytössä kaikilla terveysasemilla vuoden 2024 loppuun mennessä.
Lue lisää:
- Mielenterveystalon omahoito-ohjelmat ovat kaikkien käytettävissä osoitteessa: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito
- Terapianavigaattori löytyy osoitteesta www.terapianavigaattori.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri Luomaa, projektipäällikkö
petri.luomaa@luvn.fi
046 877 1090
Tietoja julkaisijasta

PL 33 / PB 33
02033 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue / Västra Nylands välfärdsområde
https://www.luvn.fi
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin asukkaille.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Verkkosivut: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Beslut om samordnings- och avtalsförhöjningar i Västra Nylands välfärdsområde2.6.2023 13:36:23 EEST | Tiedote
Processen för samordning av löner framskrider i Västra Nylands välfärdsområde. Samordningspotten utgör en del av löneharmoniseringen, alltså processen för samordning av löner, som har inletts i välfärdsområdena. Harmoniseringsprocessen framskrider etappvis under 2023–2025 och i det första skedet har flera olika yrkesgrupper beaktats.
Palkkauksen yhteensovitus- ja sopimuskorotukset päätetty Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella2.6.2023 13:29:02 EEST | Tiedote
Palkkojen yhteensovittamisprosessi etenee Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Yhteensovittamiserä on osa palkkaharmonisointia eli palkkojen yhteensovittamisprosessia, joka on aloitettu hyvinvointialueilla. Harmonisointiprosessi etenee vaiheittain vuosien 2023–2025 aikana ja ensimmäisessä vaiheessa on huomioitu useita eri ammattiryhmiä.
Organiseringsavtal för HUS i välfärdsområdesstyrelsen29.5.2023 16:10:29 EEST | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner organiseringsavtalet för HUS. Dessutom gav välfärdsområdesstyrelsen en redogörelse som social- och hälsovårdsministeriet begärt av välfärdsområdena för det ekonomiska läget inom Västra Nylands välfärdsområde.
HUS-järjestämissopimus aluehallituksessa29.5.2023 16:07:00 EEST | Tiedote
Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle HUS-järjestämissopimuksen hyväksymistä. Lisäksi aluehallitus antoi sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointialueilta pyytämän selvityksen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen talouden tilasta.
Välfärdsområdesstyrelsen diskuterade balansering av ekonomin15.5.2023 16:11:41 EEST | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen behandlade välfärdsområdets delårsrapport och diskuterade en hållbar och långsiktig balansering av välfärdsområdets ekonomi. Välfärdsområdesstyrelsen diskuterade dessutom respons som samlats in från olika intressentgrupper för upprättande av servicestrategin samt samarbetet med HUS.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme