Tero Saarinen Company

Tero Saariselta uusi suurteos yhdessä HeBon kanssa - Third Practice Monteverdin radikaalin perinnön jäljillä

Jaa

Tanssin ja barokkimusiikin suomalaiset lippulaivat, Tero Saarinen Company ja Helsingin Barokkiorkesteri, yhdistävät voimansa etsiäkseen uusia ulottuvuuksia oopperan radikaalina kehittäjänä tunnetun Claudio Monteverdin (1567 - 1643) madrigaaleihin. Third Practice jatkaa koreografi Tero Saarisen maailmanmaineeseen nostaneiden tanssia, elävää musiikkia, designia ja teknologiaa yhdistävien suurteosten sarjaa. Kahdentoista tanssijan ja muusikon rinnalla esiintyy kaksi kansainvälisesti ylistettyä solistia: tenori Topi Lehtipuu sekä katalonialaissopraano Núria Rial - jälkimmäinen virtuaalisena näyttämöhahmona.

Tanssia ja elävää musiikkia yhdistävistä suurteoksistaan tunnettu koreografi Tero Saarinen tarttuu uutuusteoksessaan Monteverdin madrigaaleihin yhdessä HeBon kanssa. Kuva: Tanja Ahola.
Tanssia ja elävää musiikkia yhdistävistä suurteoksistaan tunnettu koreografi Tero Saarinen tarttuu uutuusteoksessaan Monteverdin madrigaaleihin yhdessä HeBon kanssa. Kuva: Tanja Ahola.

TSC ja HeBo harjoittelevat ja tekevät teoksen virtuaalisolistiin sekä näyttämöratkaisuihin liittyviä teknisiä kokeiluita Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17. - 18. toukokuuta. Yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan prosessia: Kansallisteatterin avointen harjoitusten lipunmyynti käynnistyy tiistaina 4. joulukuuta. Maailman ensi-iltansa Third Practice saa kansainvälisenä yhteistuotantona Italiassa toukokuun lopussa 2019. Suomen ensi-ilta on Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla 17. - 18. kesäkuuta. Kuopion lipunmyynti alkaa 2. tammikuuta.

Temaattisesti Tero Saarinen Companyn ja Helsingin Barokkiorkesterin tulkitsema Third Practice pureutuu arvojen ja perspektiivien muutokseen yhteiskuntamme murrosvaiheessa. ”Minua kiinnostaa, kuinka joudumme juuri nyt kalibroimaan olemassaoloamme ja pohtimaan ihmisyyttämme: suhdettamme maailmaan, sen muutokseen ja historiaan. Käännekohdissa on aina mahdollisuus löytää, mutta ikävä kyllä myös unohtaa. Monteverdin aikanaan vallankumouksellisen musiikin virtuoottista taitoa vaativa mutta toisaalta vapaasti virtaava ja intiimi luonne inspiroi ja koskettaa. Madrigaaleissa resonoivat renessanssin arvot tuntuvat maailmamme myllerryksessä alati ajankohtaiselta tavalta ankkuroitua. Toisaalta, kuten säveltäjä uutta luoneella ”Seconda pratticalla” aikanaan, haen koreografina uudenlaista ilmaisua - kolmatta käytäntöä”, kertoo koreografi Saarinen.

HeBo on tunnettu tuoreista näkökulmista vanhaan musiikkiin, mutta yhteistyö Saarisen kanssa vie orkesterin jälleen uuden äärelle. ”Vaikka teoksen musiikki on leimallisesti tiettyä epookkia, näyttämölle aukeava maailma tulee olemaan abstrakti. HeBon näkökulmasta erityisen avartavaa on äänentoiston, virtuaalisolistin ja liikkeen yhdistäminen livemuusikoiden työhön. Myös madrigaalien osittain improvisatorisen luonteen suhde näyttämöratkaisuihin ja yhteistyöhön tanssijoiden kanssa on mielenkiintoinen haaste”, kommentoi teoksen musiikin johtava ja sovittava HeBon taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen.

Third Practicen taiteelliseen tiimiin kuuluvat Saarisen ja Häkkisen lisäksi valosuunnittelija Eero Auvinen, projisointisuunnittelija Thomas Freundlich, pukusuunnittelija Erika Turunen, äänisuunnittelija Marco Melchior sekä koreografin assistentti Henrikki Heikkilä. Laulusolistit ovat tenori Topi Lehtipuu ja virtuaalisti esiintyvä sopraano Núria Rial. Päätuottajana toimii Tero Saarinen Company. Kantaesitys toteutetaan Jane & Aatos Erkon säätiön tuella. Maailmanensi-ilta ja yhteistuotantokumppanit julkistetaan 2019.

Tanssi / Tero Saarinen Company: Jenna Broas/Natasha Lommi, Satu Halttunen, Annika Hyvärinen, David Scarantino, Eero Vesterinen, Won Won-Myeong/Pekka Louhio.

Musiikki / Helsingin Barokkiorkesteri: Julien Martin (nokkahuilu), Tuomo Suni ja Aira Maria Lehtipuu (viulu), Mikko Perkola (viola da gamba), Eero Palviainen (teorbi), Aapo Häkkinen (cembalo)

Tero Saarinen - Claudio Monteverdi
Third Practice
Tero Saarinen Company & Helsingin Barokkiorkesteri

Everything changes - nothing perishes.
- Ovidius

Avoimet harjoitukset: Suomen Kansallisteatteri, Suuri näyttämö
17. - 18.5. klo 19. Kesto 90 min. Ei väliaikaa, tilaisuudessa yleisökeskustelu.

Liput 20/10€ www.lippu.fi ja Kansallisteatterin lipunmyynti. www.kansallisteatteri.fi
Myynti alkaa tiistaina 4.12.2018.

Suomen ensi-ilta: Kuopio tanssii ja soi 2019
17. - 18.6. klo 21. Kesto 65 min, ei väliaikaa.

Liput (alk. 48,50€) tulevat myyntiin 2.1.2019. www.kuopiodancefestival.fi

Työryhmän potrettikuvat, ennakkotrailer ja muu lehdistömateriaali Tero Saarinen Companyn mediapankista: https://terosaarinen.com/fi/media-presenters/media/

Yhteyshenkilöt

Terhi Mikkonen
Head of Marketing Communications
Tero Saarinen Company
p. 045 121 2245
terhi.mikkonen@terosaarinen.com

Kuvat

Tanssia ja elävää musiikkia yhdistävistä suurteoksistaan tunnettu koreografi Tero Saarinen tarttuu uutuusteoksessaan Monteverdin madrigaaleihin yhdessä HeBon kanssa. Kuva: Tanja Ahola.
Tanssia ja elävää musiikkia yhdistävistä suurteoksistaan tunnettu koreografi Tero Saarinen tarttuu uutuusteoksessaan Monteverdin madrigaaleihin yhdessä HeBon kanssa. Kuva: Tanja Ahola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tero Saarinen Company
Tero Saarinen Companyhttp://www.terosaarinen.com

Vuonna 1996 perustettu Tero Saarinen Company on suomalaisen tanssin lippulaiva maailmalla. Nykytanssin eurooppalaiseen huippuun lukeutuva ryhmä on esiintynyt 40 maassa kaikissa maanosissa, maailman johtavilla esittävän taiteen näyttämöillä. TSC:n toimintaan kuuluvat myös Saarisen koreografiat muille tanssiryhmille, kansainvälinen opetustoiminta, yhteisölliset hankkeet sekä ulkomaisten tanssivierailujen tuottaminen Helsinkiin. Koreografi Saarinen on tunnettu elävää musiikkia, tanssia ja elämyksellistä visuaalisuutta yhdistävistä teoksistaan. www.terosaarinen.com

Vuodesta 1997 toiminut Helsingin Barokkiorkesteri on Suomen merkittävin vanhan musiikin toimija ja yksi Euroopan arvostetuimmista periodiyhtyeistä. Orkesteri järjestää säännöllisiä konserttisarjoja Helsingin Musiikkitalossa ja Rauman Pyhän Ristin kirkossa sekä ylläpitää Janakkalan barokkifestivaalia.  Lisäksi HeBo levyttää ja esiintyy säännöllisesti korkean profiilin konserttisaleissa ulkomailla. Helsingin Barokkiorkesteri  tunnetaan kyvystään tuoda uusia näkökulmia vanhan musiikin tulkintaan. Sen taiteellisena johtajana on vuodesta 2003 toiminut Aapo Häkkinen. www.hebo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.