Aluehallintovirasto

Terrafame Oy:n akkukemikaalitehtaalle ympäristölupa (Pohjois-Suomi)

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Terrafame Oy:n akkukemikaalitehtaalle. Luvan saajalle on myönnetty oikeus toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään nro 5/2021 myöntänyt Terrafame Oy:lle toistaiseksi voimassa olevan ympäristöluvan akkukemikaalitehtaan toimintaan. Tehtaassa tuotetaan nikkeli-, koboltti- ja ammoniumsulfaattia. Samalla on myönnetty ympäristölupa toimintaan liittyvälle ammoniakkiratapihalle ja ammoniakin varastoinnille. Lupa koskee myös toimintaan liittyvää uutta happitehdasta. Aluehallintovirasto on oikeuttanut Terrafame Oy:n aloittamaan ympäristöluparatkaisun mukaisen toiminnan lupamääräyksiä noudattaen muutoksenhausta huolimatta.

Aluehallintovirasto ei ole hyväksynyt akkukemikaalitehtaan prosessijätteiden sijoittamista hakemuksen mukaisesti toisen vaiheen liuotuskasoille. Jätejakeista bentoniittisakka ja käytetty aktiivihiili on määrätty toimitettavaksi varastoinnin jälkeen muualle käsiteltäväksi tai hyödynnettäväksi. Akkukemikaalitehtaan prosessissa muodostuvan rautasakan palauttaminen liotuskasoille metallien hyödyntämiseksi on sallittu määräajan, 31.7.2023 saakka. Luvan saaja on määrätty asettamaan 200 000 euron suuruinen vakuus asianmukaisen jätehuollon varmistamiseksi.

Ilmaan johdettavien päästöjen osalta keskeisten metallien päästöraja-arvoja on tiukennettu hakemuksessa esitetystä.

Toiminnasta aiheutuvaa melupäästöä on rajoitettu antamalla raja-arvo ympäristömelutasolle. Raja-arvon on alituttava tehdasalueen ympäristön asutuilla kiinteistöillä. Ympäristömelun mittauksessa otetaan huomioon myös nykyisen kaivostoiminnan aiheuttama melu. Uusien melulähteiden päästötaso on määrätty mitattavaksi.

Päätös on nähtävillä aluehallintovirastojen verkkosivuilla Lupa-Tietopalvelussa (ylupa.avi.fi). Päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta 26.2.2021 saakka.

Lisätietoja   

Ympäristöylitarkastaja Mari Murtomaa-Hautala, puh. 0295 017 664

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme