Helsingin yliopisto

Terve tosi ruumis!

Jaa

Teologia.fi:n uudessa teemanumerossa perehdytään uskonnon ruumiillisuuteen ja urheilun henkisyyteen sekä hengellisyyteen. Tarkasteltavana on muun muassa kisapappien työ, jalkapallon rinnastaminen uskontoon, pyhimysten atleettisuus, islamin vaikutus urheiluun sekä joogan kehollinen teologia. Ave verum corpus!

Maailman uskontoperinteisiin liittyy hyvin erilaisia näkemyksiä ihmisruumiista. Ihminen on kuolevainen, siksi hänen ruumiinsa muuttuu koko elämän ajan. Lapsen ruumis kasvaa ja vahvistuu, vanhuksen heikkenee vaivihkaa: näiden väliin sijoittuu aika, jolloin ruumiin suorituskyky on tavallisesti parhaimmillaan.

Kristillinen perinne, antiikin filosofikoulut ja maailman uskontoperinteet tuntevat monia tapoja, joilla kuolevainen ihminen voi harjoittaa itseään tuonpuoleista ajatellen tai päästäkseen johonkin henkiseen päämäärään.

− Liikunnasta on usein nähty olevan myös tämänpuoleista hyötyä. Askeetti karaisee ruumistaan, tyhjentää mielensä ja puhdistaa sielunsa. Hän keskittyy ja tähtää korkealle, tutkija Joona Salminen kirjoittaa Teologia.fi:n Terve tosi ruumis! Ruumiillinen uskonto ja hengellinen urheilu -numeron pääkirjoituksessa.

Teemanumeron artikkelit sivuavat henkisen ja ruumiillisen liitoskohtia ja avaavat näkymiä niin joogaan kuin kehonrakennukseen, urheilun luonteeseen, asketismiin ja urheilukilpailuihin.

Miten islam vaikuttaa urheiluun? Mitä kisapappi tekee? Miksi jalkapallo rinnastetaan uskontoon? Mikä tekee pyhimyksistä atleettisia? Urheilukentällä piispa voi taklata Putinin, fanitus voi muuttua etniseksi tai kansalliseksi ylemmyydentunnoksi ja kilpailut voidaan politisoida.

Terve tosi ruumis! Ruumiillinen uskonto ja hengellinen urheilu -teeman myötä Teologia.fi starttaa kisa- ja kesäkauteen. Toivotamme lukijoille miellyttäviä hetkiä teeman parissa.

Terve tosi ruumis! -teemanumeron artikkelit:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Teologia.fi-palvelua ylläpitävät Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osasto. Sivustolla julkaistaan suomalaista teologista tutkimusta ja teologisia puheenaiheita esittelevää materiaalia vuosittain kolmen eri teeman kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme