Mellakka Helsinki

Terveellistä, hiivatonta ja herkullista - uutuuskirja opastaa trendikkään hapanjuurileivän saloihin

Jaa

Kaikki rakastavat leipää, mutta yhä harvemmat voivat syödä sitä. Leipä aiheuttaa monelle turvotusta, väsymystä ja vatsanpuruja. Mutta mitä jos löytäisitkin uuden tavan tehdä terveellistä ja ravinteikasta leipää, joka ei aiheuta vatsaoireita?

Uunituore Leipävallankumous-kirja avaa hapanjuuren saloja ja tuo terveellisen, ravinteikkaan ja herkullisen leivän takaisin suomalaisten ruokapöytiin. Kirjasta löytyy reseptit niin vaaleaan leipään, pitaleipään, pullaan kuin lukuisiin muihinkin hapanjuurella kohotettuihin leipomuksiin. Resepteissä ei käytetä lisättyä leivinhiivaa, vaan taikinat rakentuvat mikrobien avulla hitaasti ja lempeästi kehittäen leipään syvät aromit. Hapanjuureen tehdyt leivät sopivat hyvin heillekin, jotka saavat tavallisesta hiivalla kohotetusta leivästä vatsaoireita.

”Kun taikina valmistetaan hapanjuuren mikrobien avulla, juuren villihiivat kohottavat leivän. Maitohappobakteerit taas pilkkovat viljan sulavaan muotoon. Leivinhiivalla leivottu leipä aiheuttaa minulle vatsaoireita ja väsymystä, mutta hapanjuurileipää pystyn syömään huoletta”, Leipävallankumous-kirjan kirjoittanut Eliisa Kuusela toteaa.

Kirjan mukaan täydelliseen leipään tarvitaan vain luomujauhoja, vettä ja suolaa – ei mitään muuta. Selkeät ohjeet, kuvat ja grafiikat saavat leipurin oivaltamaan, miten mikrobit valjastetaan leipurin parhaiksi ystäviksi. Kirjassa opastetaan, miten hapanjuuri tehdään ja miten sitä hoidetaan ja säilytetään. Omat niksinsä annetaan myös hapanjuuritaikinan käsittelyyn ja leivän paistamiseen.

Hapanjuurileipä on nouseva trendi Ruotsissa

Fermentointitrendi on vallinnut maailmalla jo pitkään ja kuluttajat suosivat yhä enemmän aitoja, puhtaita ja yksinkertaisia raaka-aineita. Kuusela uskookin, että hapanjuurileipä on seuraava suuri ruokatrendi Suomessa.

”Ruotsissa hapanjuurileipä on ollut nousussa jo pidemmän aikaa, mutta Suomeen villitys tulee jälkijunassa. Meillä on Suomessa hyvin rikas leipäkulttuuri, sillä täällä käytetään leivissä kaikenlaisia viljoja. Siitä syystä myös hapanjuurileipä otetaan varmasti innolla vastaan. Kauraleipävillityksen ja gluteenittomien leipien vanavedessä tulee luontevasti hapanjuurileipä”, hän toteaa.

Tampereella asuva Eliisa Kuusela on intohimoinen itseoppinut hapanjuurileipuri, joka on leiponut leipää yli 30 vuotta. Oppinsa hän on hankkinut pohjoismaisilta leipureilta ja kansainväliseltä nettiyhteisöltä. Sairaanhoitajana hän on aina ollut erityisen kiinnostunut terveyden edistämisestä, ravinnosta ja mikrobiologiasta. Leipävallankumous on hänen esikoiskirjansa. Kirjan kustantaa Readme.fi.

Yrittäjänä toimiva Kuusela kouluttaa, tiedottaa ja neuvoo kotileipureita hapanjuurileivän leipomiseen omassa suositussa Hapanjuurileipurit-verkkoforumissaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt sekä pdf- ja arvostelukappaleet:

Anniina Nissinen
+358 400 380010
anniina@mellakkahelsinki.fi

Kuvat

Lataa
Kirjailija Eliisa Kuusela. Kuva: Anna-Liisa Nikus
Kirjailija Eliisa Kuusela. Kuva: Anna-Liisa Nikus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mellakka Helsinki
Mellakka Helsinki
Pursimiehenkatu 29-31 A
00150 HELSINKI

info@mellakkahelsinki.fihttp://mellakkahelsinki.fi

Mellakka Helsinki on luova PR- ja viestintätoimisto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mellakka Helsinki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme