Hyvinvointiala HALI ry

Terveydenhuollon kriisi pahenee, jos Kela-korvaukset lopetetaan

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry:n mielestä Kela-korvausjärjestelmää ei pidä romuttaa vaan parantaa.

 − Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat toimiva järjestelmä, jota esimerkiksi viime vuonna hyödynsi yli 1,4 miljoonaa ihmistä Suomessa. Niitä tarvitaan ehdottomasti jatkossakin, jos haluamme selviytyä terveydenhuoltomme kriisitilasta ja hoitovelasta, sanoo Hanna-Maija Kause, Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja.

Kesällä valmistuneessa STM:n virkamiesraportissa yhtenä vaihtoehtoina esitetään, että yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksista luovutaan kokonaan. HALI pitää vaihtoehtoa erittäin huolestuttavana. Raportin perustelut vaihtoehdolle ovat lisäksi virheelliset.

− Täysin väärä on esimerkiksi väite siitä, että Kela-korvauksista olisi hyötyä vain suurituloisille. Päinvastoin – Kela-korvauksia on käytetty kaikissa tuloluokissa, ja ne parantavat yhdenvertaisuutta, kun myös pienituloisilla on parempi mahdollisuus välttää julkisen jonot ja päästä hoidettavaksi yksityiselle. Erityisen suosittua niiden käyttö on ollut lapsiperheiden ja ikääntyneiden keskuudessa, Kause sanoo.

− Kun koronapandemian seurauksena hoitojonot ovat paisuneet äärimmilleen, olisi järjetöntä luopua Kela-korvauksista, joilla on ohjattu julkisen jonokuormaa yksityiselle ja jotka ovat kansantaloudelle erittäin edullisia, hän jatkaa.

HALI pitää huolestuttavana myös suunnitelmaa siitä, että Kelan vastuita kuntoutuksesta siirrettäisiin hyvinvointialueille.

− Tämä ei ole ajankohtaista ja vaatii paljon lisäselvittämistä. On esimerkiksi täysin epävarmaa, mitä lapsiperheiden tärkeille vaativille kuntoutuspalveluille, kuten puhe- ja toimintaterapialle, kävisi. Nykyjärjestelmä on ollut toimiva, ja toisaalta hyvinvointialueet ovat vasta muotoutumassa. Tässä tilanteessa isoille muutoksille ei ole perusteita.

Toimivan Kela-korvausjärjestelmän lakkauttamisen tai korvausten merkittävän leikkaamisen sijaan järjestelmää olisi HALIn mielestä parannettava. Kehittämisvaihtoehtoja tulee pohtia lausuntokierroksen jälkeen työnsä aloittavassa parlamentaarisessa työryhmässä.

− Kela-korvauksia olisi leikkaamisen sijaan järkevintä korottaa ja suunnata uudelleen, jotta niiden avulla voidaan purkaa koronan aiheuttamaa hoitovelkaa. Tämä olisi erityisen tärkeää suun terveydenhuollossa, jossa on ollut paljon jono-ongelmia. Lisäksi Kela-korvauksia pitäisi voida hyödyntää entistä paremmin digivastaanottoihin ja esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, kuten psykologikäynteihin, Kause huomauttaa. 

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Joel Kuuva

talous- ja veroasiantuntija

050 414 6444

joel.kuuva@hyvinvointiala.fi

Jarno Talvitie (kuntoutus)

asiantuntija, elinkeinoasiat

050 5695 755

jarno.talvitie@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä9.9.2021 18:26:57 EEST | Tiedote

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme