Terveyskeskushoitoon pääsy huonontunut – suomalaiset haluavat enemmän rahoitusta terveydenhuoltoon
Lääkäriliiton teettämän väestökyselyn mukaan 30 prosentilla terveyskeskuksessa käyneistä oli ollut ongelmia päästä lääkärin vastaanotolle pitkien odotusaikojen takia. Kansalaisista 67 prosenttia toivookin lisää julkisia varoja terveydenhuoltoon.
Lääkäriliiton teettämän väestökyselyn mukaan 30 prosentilla terveyskeskuksessa käyneistä oli ollut ongelmia päästä lääkärin vastaanotolle pitkien odotusaikojen takia. Kansalaisista 67 prosenttia toivookin lisää julkisia varoja terveydenhuoltoon.
”Tilanne hoitoon pääsyssä on jatkuvasti huonontunut, vaikka perusterveydenhuollon ongelmista on puhuttu vuosikausia. Kansalaiset kokevat terveydenhuollon palvelut tärkeinä, ja jopa kaksi kolmesta haluasi terveydenhuoltoon lisää resursseja”, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.
Lääkäriliitto selvitti loka-marraskuussa 2021 kansalaisten käsityksiä hoitoon pääsystä ja terveyspalveluista. Vastaajia oli yhteensä 1 003. Tuloksia verrattiin aiempiin vastaaviin kyselyihin vuosilta 2014 ja 2017.
Kyselyn mukaan hieman alle puolet väestöstä (46 prosenttia) hakeutuisi sairastuessaan ensisijaisesti hoitoon terveyskeskukseen. Työterveyshuoltoon menisi ensisijaisesti 42 prosenttia ja yksityislääkäriin 8 prosenttia.
Hoitoon pääsyn ongelmien vuoksi 37 prosenttia vastanneista on joutunut ainakin ajoittain käyttämään yksityislääkärin palveluja. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat olivat käyttäneet yksityislääkärin palveluja julkisen terveydenhuollon hoitoon pääsyn ongelmien takia.
”Julkiset terveyskeskuspalvelut ovat jääneet pääasiallisesti työelämän ulkopuolella olevien palvelukanavaksi”, Pärnänen toteaa.
Vastaajien enemmistö hoitotakuun kiristämisen puolella
Hallitus on sopinut hoitotakuun kiristämisestä seitsemään päivään vuoden 2023 alusta alkaen. Enemmistö vastaajista (57 prosenttia) oli sitä mieltä, että kiireettömään hoitoon terveyskeskuslääkärin vastaanotolle tulisi päästä enintään viikossa. Joka viidennen mielestä sopiva määräaika olisi enintään kolme arkipäivää.
Kaksi kolmasosaa vastaajista (67 prosenttia) haluasi käyttää enemmän julkisia varoja terveydenhuoltoon. Kun kysyttiin, millä keinolla menojen lisäys pitäisi rahoittaa, 47 prosenttia keräisi varoja leikkaamalla toiselta yhteiskunnan sektorilta, 44 prosenttia veronkorotuksin ja 41 prosenttia asiakasmaksujen korotuksin. Vain 11 prosenttia rahoittaisi lisäyksen ottamalla lisää velkaa.
Tutkimustulokset Lääkäriliiton verkkosivuilla: https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/tutkimus/palvelujarjestelma-ja-potilas/
Lisätiedot:
johtaja Heikki Pärnänen, heikki.parnanen@laakariliitto.fi, 040 546 5316
tutkija Piitu Parmanne piitu.parmanne@laakariliitto.fi, 050 5113774
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki PärnänenPolitiikkatoimialan johtaja
Puh:040 5465316heikki.parnanen@laakariliitto.fiPiitu ParmanneTutkija
Puh:050 5113774piitu.parmanne@laakariliitto.fiTietoja julkaisijasta

Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI
http://www.laakariliitto.fi
Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Lääkärit pääsivät sopimukseen8.6.2022 15:24:40 EEST | Tiedote
Kunta-alan neuvottelujärjestöt JUKO, JAU ja KT pääsivät maanantaina 6.6. neuvottelutulokseen, ja kaikki osapuolet ovat nyt vahvistaneet tuloksen. Lääkärien virka- ja työehtosopimus on kolmevuotinen ja tulee voimaan takautuvasti 1.5.2022 alkaen.
Lääkäriliitto: Julkisen terveydenhuollon rahoitusvaje uhkaa kansalaisten yhdenvertaisuutta16.5.2022 13:28:15 EEST | Tiedote
Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii julkilausumassaan kansalaisten terveydenhuoltopalveluihin lisää rahaa. Hyvinvointialueiden hallinnollinen muutos uhkaa niellä terveydenhuollon ennestäänkin vähäisiä resursseja. Valtuuskunta kokoontui 13.5.2022.
Hyvinvointialueiden tulee noudattaa terveydenhuoltolakia ja kunnioittaa demokraattista päätöksentekoa18.2.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Terveydenhuoltolain 57 pykälän mukaan terveydenhuollon toimintayksikössä on oltava vastaava lääkäri. Lain mukaan vastaava lääkäri johtaa ja valvoo toimintayksikön terveyden- ja sairaanhoitoa.
Nuorten lääkärien suosimat koulutuspaikat julki26.1.2022 10:30:00 EET | Tiedote
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) ja Suomen Lääkäriliiton tekemä selvitys paljastaa viidettä kertaa Suomen parhaat erikoistuvien lääkärien koulutuspaikat. Viidellä tähdellä palkitaan nyt jo yhteensä 66 koulutuspaikkaa.
Lääkäriliiton Max Oker-Blom -palkinto kirurgi Ulla Keräselle26.1.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Lääkäriliiton kahdeksas Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto myönnetään kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Ulla Keräselle pitkäjänteisestä kirurgisen toiminnan kehittämisestä ja laadun parantamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme