HUS

Terveyskylään neljä uutta taloa – Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot avautuivat tänään

Jaa

Terveyskylä.fi laajenee jälleen, kun Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot avautuvat. Uudet talot tarjoavat apua äkillisesti ja parantumattomasti sairastuneille sekä diabeetikoille ja vatsan alueen vaivoista kärsiville. Niihin ja jo aiemmin avattuihin Terveyskylän taloihin kehitetään jatkuvasti digitaalisia hoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia.

Diabetestalo tarjoaa tukea, ohjausta, neuvoja ja vinkkejä omahoitoon niin diabetesta sairastavalle, hänen läheisilleen kuin alan ammattilaisille.

- Diabetekseen sairastuneita on Suomessa yli puoli miljoonaa ja sairastumisriskissä olevia vielä enemmän, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri ja talon projektipäällikkö Pirjo Ilanne-Parikka. Kansallista Diabetestaloa on rakennettu tiiviillä aikataululla, innolla ja mahtavalla yhteistyöllä yliopistosairaaloiden diabetestiimien ja Diabetesliiton yhteistyössä. Valtakunnallisesti yhteneväiset ohjeet sekä digitaalisten hoitopolkujen rakentaminen helpottavat kaikkien työtä ja arkea, Parikka jatkaa.

Palliatiivinen talo on rakennettu parantumatonta sairautta sairastavien potilaiden ja heidän läheistensä tueksi. Talosta löytyy tietoa aikuisten palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista. Sivustolla kerrotaan eri oireisiin liittyvistä hoidoista, mukaan lukien elämän loppuvaiheen hoito.

- Taloa on rakennettu yhteistyössä palliatiivisen ja saattohoidon asiantuntijoiden, potilaiden, läheisten, vertaistukijoiden ja vapaaehtoisten kanssa ympäri Suomen, sanoo professori, HUS:n ylilääkäri ja talon projektipäällikkö Tiina Saarto.

Päivystystalo tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Talon tavoitteena on tukea kansalaisia päätöksenteossa ja tehdä päivystyspoliklinikoiden toimintaa tutuksi. Äkillisen oireen tai tapaturman yllättäessä Päivystystalo tarjoaa toimivat työkalut hoidon tarpeen arvioimiseksi sekä lähimpänä sijaitsevan päivystyksen tai apteekin löytämiseksi. Sivusto ohjeistaa hätätilanteessa toimimiseen ja esittelee keskeisimmät ensiapuohjeet. Päivystystaloon on tuotettu yli kolmekymmentä tutkittuun tietoon pohjautuvaa oirekohtaista itsehoito-ohjetta.

- Sähköisessä Päivystystalo.fi -palvelussa itsehoito-ohjeet kulkevat helposti mukana ja ovat käytettävissä missä ja milloin vain, kertoo Päivystystalon projektikoordinaattori Marja Ylilehto Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Sivustolta saa käytännön neuvoja itsehoitoon, hoitoon hakeutumiseen sekä tietoa ammattilaisten toteuttamista hoidoista. Vatsatalon avausvaiheessa pilotoidaan nivustyräpotilaan digihoitopolku. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville on rakennettu oma IBD-osionsa. Se tarjoaa luotettavaa tietoa suolistosairauksien hoidosta ja seurannasta sekä antaa vinkkejä IBD:n kanssa arjessa ja erilaisissa elämäntilanteissa selviämiseen.

Omapolku ja yksilöllinen digihoitopolku

Omapolku on erikoissairaanhoidon palvelukanava, jolta löytyvät kaikkien Terveyskylän talojen digitaaliset hoitopolut sekä omahoito-ohjelmat. Digihoitopoluille tarvitaan lääkärin lähete tai olemassa oleva hoitosuhde, mutta osa omahoito-ohjelmista tulee olemaan kaikille avoimia.

Digihoitopolku on tietoturvallinen viestikanava potilaan ja hoitavan yksikön välillä. Polku voi sisältää esimerkiksi potilasohjeita, etävastaanottoja, mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen, työkaluja oman terveydentilan arviointiin sekä oireiden ja terveysarvojen seurantavälineitä. Jokainen digihoitopolku on suunniteltu kyseiselle potilasryhmälle sopivaksi ja sisältö on sovitettu yksilöllisesti potilaan tarpeisiin.

Nivustyräpotilaan digitaalinen hoitopolku

HYKS-alue avaa osana virtuaalista Vatsataloa Suomen ensimmäisen nivustyräpotilaille tarkoitetun digitaalisen hoitopolun. Lääkäri valitsee lähetteiden perusteella hoitoon sopivat potilaat, jotka kirjautuvat Omapolulle omilla pankkitunnuksillaan.

Virtuaalisessa ympäristössä potilas voi rauhassa tutustua leikkaukseen liittyviin asioihin, varata sopivan leikkausajan ja osallistua leikkausta edeltävään ohjaukseen oman aikataulunsa mukaisesti.

- Digisairaala on potilaalle aina auki, kertoo osaston ylilääkäri ja Vatsatalon projektipäällikkö Jaana Vironen HYKS Vatsakeskuksesta.

Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä.fi on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylän talojen sisällöt ovat veloituksetta kaikkien käytössä.

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.

Tammikuisen käyttäjätutkimuksen mukaan Terveyskylä on otettu omaksi. 85 prosenttia käyttäjistä on antanut sille hyvän arvosanan ja 95 prosenttia suosittelisi palvelua.

Vuoden 2018 loppuun mennessä Terveyskylässä on avoinna noin 30 taloa ja niissä kymmeniä digihoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia erikoissairaanhoidon potilasryhmille.

Terveyskylää rakennetaan Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihankkeessa, joka on viiden yliopistosairaanhoitopiirin yhteinen projektikokonaisuus. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Tutustu meihin: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pirjo Ilanne-Parikka, projektipäällikkö, Diabetestalo, puh 0400 723651, pirjo.ilanne-parikka@diabetes.fi

Tiina Saarto, projektipäällikkö, Palliatiivinen talo, puh 050 427 0256, tiina.saarto@hus.fi

Marja Ylilehto, projektikoordinaattori, Päivystystalo, puh 040 5904716, marja.ylilehto@ppshp.fi

Jaana Vironen, projektipäällikkö, Vatsatalo, puh 050 442 2892, jaana.vironen@hus.fi

sekä

Sirpa Arvonen, hankejohtaja, Virtuaalisairaala 2.0 -hanke, puh 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi tai

Liina Hemminki, Terveyskylä.fi & Virtuaalisairaala 2.0 -viestintä, puh 040 182 3573, liina.hemminki@hus.fi

Tutustu meihin:

Terveyskylä: www.terveyskyla.fi, facebook.com/terveyskyla.fi, Twitter @terveyskyla_fi

Virtuaalisairaala 2.0 -hanke: www.virtuaalisairaala2.fi, facebook.com/virtuaalisairaala2.0, Twitter @vsairaala

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUSin palvelujen kysynnän kasvu jatkui vuonna 2018 / Efterfrågan på HUS tjänster fortsatte att öka under 201811.3.2019 14:48:22 EETTiedote

HUSin hallitus käsitteli kokouksessaan 11.3.2019 vuoden 2018 tilinpäätöstä. HUSin tarjoamien palvelujen kysynnän kasvu jatkui vuonna 2018. Kiireetöntä hoitoa koskevien elektiivisten lähetteiden määrä kasvoi 3,7 % ja erikoissairaanhoidon päivystyskäyntien määrä kasvoi 4,4 % edellisestä vuodesta. Erikoissairaanhoidossa hoidettiin lähes 560 000 henkilöä. Lisäksi HUSin yhteispäivystyksissä hoidettiin noin 150 000 terveyskeskustasoista päivystyskäyntiä. Koska palvelutuotannon määrä oli selvästi suunniteltua suurempi, muodostui vuodelle 2018 merkittävä toiminnallinen ylijäämä. Valtuuston 13.12.2018 päätöksen mukaisesti vuoden 2018 koko ylijäämä palautettiin jäsenkunnille. Palautus jäsenkunnille oli yhteensä 87,7 miljoonaa euroa. Palautus sisälsi Töölön sairaalakiinteistön myyntivoiton. HUSin toimintatuotot olivat noin 2,3 miljardia euroa, toimintakulut noin 2,2 miljardia euroa ja poistot noin 110 miljoonaa euroa. Investointien yhteismäärä oli 177 miljoonaa euroa, näistä rakennusinvestointien

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme