A-klinikkasäätiö

Terveysneuvontapisteiden palveluja monipuolistettava C-hepatiitin torjunnan vahvistamiseksi

Jaa
Terveysneuvontapisteet tavoittavat suuren määrän C-hepatiittiriskissä olevia henkilöitä, jolloin ne voisivat toimia luontevina paikkoina taudin varhaiseen toteamiseen ja hoitoon ohjaamiseen. Selvitys huumeita pistämällä käyttäville henkilöille suunnatuista palveluista kertoo merkittävistä alueellisista eroista. Palveluvalikoimaa tulisikin monipuolistaa.

Terveysneuvontapisteiden tarjoamissa palveluissa on merkittäviä alueellisia eroja. Pisteet tarjosivat niukimmillaan puhtaita injektioneuloja ja ruiskuja. Laajimmillaan palvelut tarjosivat myös muita käyttövälineitä, jotka ehkäisevät tartuntatauteja ja pistämiseen liittyviä infektioita, sekä rokotuksia ja ehkäisyneuvontaa. Suurimmassa osassa pisteitä ei ollut lainkaan tartuntatautitestausta, kun taas joissakin sitä tarjottiin kiinteänä osana perustoimintaa.

Koska terveysneuvontapisteet tavoittavat suuren määrän C-hepatiittiriskissä olevia henkilöitä, ne voisivat toimia luontevina paikkoina taudin varhaiseen toteamiseen ja hoitoon ohjaamiseen. Pisteiden palveluvalikoimaa tulisi kuitenkin monipuolistaa ja kiinnittää huomiota myös seksuaaliterveyden edistämiseen. Samoin etsivän ja ympäristötyön mahdollisuuksia tulisi kartoittaa osana tartuntatautien torjunnan palveluvalikkoa. 

Tulokset perustuvat A-klinikkasäätiön Huumehaitta-hankkeessa tehtyyn kyselyyn, jossa selvitettiin huumeita pistämällä käyttäville suunnatuista terveysneuvontapisteistä saatavia palveluja vuonna 2017. Kyselyyn vastasivat yhtä lukuun ottamatta kaikki Suomen 43 terveysneuvontapistettä. 

Suomessa jopa kolmella neljästä huumeita pistämällä käyttävistä henkilöistä on arvioitu esiintyvän C-hepatiitti. Vuosittain siihen sairastuu yli 1 100 henkilöä. 
(Tartuntataudit Suomessa 2017, THL 2018.)

Tartuntatautiasetus on vuodesta 2004 velvoittanut kuntia järjestämään terveysneuvontaa ja puhtaiden välineiden vaihtoa huumeita pistämällä käyttäville henkilöille kunnassa esiintyvän tarpeen mukaisesti (Valtioneuvoston asetus tartuntataudeista 146/2017).

Stycz, M., Holm, M. & Tourunen, J (2018). Terveysneuvontapisteiden palvelukysely 2017. A-klinikkasäätiö 2018.

Lisätietoa:

projektikoordinaattori Mervi Holm, p. 041 4981 052, mervi.holm(at)gmail.com, Huumehaitta-hanke (2016-17) ja projektikoordinaattori Juha Sedergren, p. 050 5282 648, juha.sedergren(at)a-klinikka.fi, Verkko-Vinkki, A-klinikkasäätiö

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

A-klinikkasäätiö
Ratamestarinkatu 7 A
00520 Helsinki

tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikkasaatio.fi

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. A-klinikkakonserniin kuuluu säätiön omistama A-klinikka Oy, joka tuottaa päihde- ja mielenterveyspalveluja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö

Maksuton matalan kynnyksen terapiapalvelu vastaa nuorten kasvaviin mielenterveyshaasteisiin10.4.2024 09:01:44 EEST | Tiedote

Nuorten mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävän suurta ja jonot palveluihin ovat pitkiä (Kouluterveyskysely 2023, Nuorisobarometri 2022). Mielenterveyden haasteet näkyvät kotona, kouluissa, työpaikoilla sekä vapaa-ajalla. Lasten ja nuorten keskus ja A-klinikkasäätiön Nuortenlinkki tarjoavat yhteistyössä videovälitteistä terapiapalvelua alle 29-vuotiaille, mahdollistaen nopean pääsyn terapiatapaamiseen.

Hallituksen suunnitelmat heikentävät lasten ja nuorten hyvinvointia9.4.2024 08:45:10 EEST | Tiedote

A-klinikkasäätiö, Aseman Lapset ja Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry ovat vakavasti huolissaan hallituksen suunnittelemista toimista, jotka kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin. Samalla kun hallitus suunnittelee alkoholin saatavuuden lisäämistä, kohdistetaan lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön isoja leikkauksia. Merkittävästi heikentymässä ovat niin etsivän nuorisotyön, nuorten työpajojen, lastensuojelun jälkihuollon kuin Kelan matalan kynnyksen kuntoutuspalveluiden toimintaedellytykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye