A-klinikkasäätiö

Terveysneuvontapisteiden palveluja monipuolistettava C-hepatiitin torjunnan vahvistamiseksi

Jaa

Terveysneuvontapisteet tavoittavat suuren määrän C-hepatiittiriskissä olevia henkilöitä, jolloin ne voisivat toimia luontevina paikkoina taudin varhaiseen toteamiseen ja hoitoon ohjaamiseen. Selvitys huumeita pistämällä käyttäville henkilöille suunnatuista palveluista kertoo merkittävistä alueellisista eroista. Palveluvalikoimaa tulisikin monipuolistaa.

Terveysneuvontapisteiden tarjoamissa palveluissa on merkittäviä alueellisia eroja. Pisteet tarjosivat niukimmillaan puhtaita injektioneuloja ja ruiskuja. Laajimmillaan palvelut tarjosivat myös muita käyttövälineitä, jotka ehkäisevät tartuntatauteja ja pistämiseen liittyviä infektioita, sekä rokotuksia ja ehkäisyneuvontaa. Suurimmassa osassa pisteitä ei ollut lainkaan tartuntatautitestausta, kun taas joissakin sitä tarjottiin kiinteänä osana perustoimintaa.

Koska terveysneuvontapisteet tavoittavat suuren määrän C-hepatiittiriskissä olevia henkilöitä, ne voisivat toimia luontevina paikkoina taudin varhaiseen toteamiseen ja hoitoon ohjaamiseen. Pisteiden palveluvalikoimaa tulisi kuitenkin monipuolistaa ja kiinnittää huomiota myös seksuaaliterveyden edistämiseen. Samoin etsivän ja ympäristötyön mahdollisuuksia tulisi kartoittaa osana tartuntatautien torjunnan palveluvalikkoa. 

Tulokset perustuvat A-klinikkasäätiön Huumehaitta-hankkeessa tehtyyn kyselyyn, jossa selvitettiin huumeita pistämällä käyttäville suunnatuista terveysneuvontapisteistä saatavia palveluja vuonna 2017. Kyselyyn vastasivat yhtä lukuun ottamatta kaikki Suomen 43 terveysneuvontapistettä. 

Suomessa jopa kolmella neljästä huumeita pistämällä käyttävistä henkilöistä on arvioitu esiintyvän C-hepatiitti. Vuosittain siihen sairastuu yli 1 100 henkilöä. 
(Tartuntataudit Suomessa 2017, THL 2018.)

Tartuntatautiasetus on vuodesta 2004 velvoittanut kuntia järjestämään terveysneuvontaa ja puhtaiden välineiden vaihtoa huumeita pistämällä käyttäville henkilöille kunnassa esiintyvän tarpeen mukaisesti (Valtioneuvoston asetus tartuntataudeista 146/2017).

Stycz, M., Holm, M. & Tourunen, J (2018). Terveysneuvontapisteiden palvelukysely 2017. A-klinikkasäätiö 2018.

Lisätietoa:

projektikoordinaattori Mervi Holm, p. 041 4981 052, mervi.holm(at)gmail.com, Huumehaitta-hanke (2016-17) ja projektikoordinaattori Juha Sedergren, p. 050 5282 648, juha.sedergren(at)a-klinikka.fi, Verkko-Vinkki, A-klinikkasäätiö

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

A-klinikkasäätiö
A-klinikkasäätiö
Ratamestarinkatu 7 A, 6. krs
00520 Helsinki

tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikka.fi/

A-klinikkasäätiö ehkäisee ja vähentää päihdehaittoja sekä muita sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö

Tutkimus: Vapaaehtoistoiminnassa on säilytettävä kolmannen sektorin ominaislaatu – samalla moni vapaaehtoinen toivoo polun avautumista työelämään9.11.2018 08:33Tiedote

Omaehtoiseen toimintaan osallistumalla kuntoutujat ja heidän omaisensa voivat vapautua aktiiviseen toimijuuteen itsensä ja viiteryhmänsä hyväksi. Ammattilaiset taas voivat hyödyntää osaamistaan vapaammin kuin palkkatyössä. Moni toivoo, että vapaaehtoistoiminta avaisi polun työelämään. Järjestöissä on tärkeää huomioida toimintaan osallistuvien taustat ja mahdollistaa tehtävien moninaisuus. Näin vertaistuen antaminen ja saaminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä asiantuntijuuden ja ammattitaidon vahvistaminen tulevat mahdollisiksi.

Aamiaisseminaari 29.6.: Soten valinnanvapaus ei saa unohtaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia26.6.2018 06:30Kutsu

Jos soteuudistuksen valinnanvapaus toteutuu suunnitellun laajuisena, se voi asettaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa - mikä ratkaisuksi? Rahapelit saavat olla julkisessa keskustelussa rauhassa - miksei aihe ole jo politisoitunut? Lisäksi aiheena ovat huumeet sekä perustelut yli 20 vuoden takaisen huumausainestrategian päivitystarpeille. Tervetuloa Tieteiden talolle 29.6.2018 klo 9.00.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme