Eckes-Granini Finland Oy Ab

Terveysperusteisempi virvoitusjuomavero uudistus muuttuikin kiireessä sokeriveroksi heittäen aitouden ja luonnollisuuden romukoppaan

Jaa

Uudet, ehdotetut virvoitusjuomaveromäärät:

Light energiajuoma (aspartaami ja asesulfaami-Kvero 9 snt/litra

Light kolajuoma (aspartaami ja asesulfaami-Kvero 9 snt/litra

100% hedelmä/marjasmoothie (makeuttamaton)Sydänmerkki vero 48 snt/litra

Me Eckes-Granini Finland Oy:llä olemme järkyttyneitä 17.11.2022 Eduskunnassa esitellyn virvoitusjuomaveromuutosehdotuksen yksipuolisesta kannasta juomien sisältämään sokeripitoisuuteen. Sokeripitoisuus nähdään muutosehdotuksessa ainoana verotukseen vaikuttavana tekijänä. Perusteluna virvoitusjuomaveron uudistamiselle on ollut sen päivittäminen terveysperusteisemmaksi, jota selkeästi tämä esitetty malli ei kuitenkaan tue.

Olemme erityisen pettyneitä siitä, kun alkuperäinen ehdotus sisälsi selkeästi marja- ja hedelmäperäisten juomien osalta huojennuksia, jossa huomioidaan luontainen sokeri ja hedelmä- ja marjamehujen terveyttä edistävä koostumus (vitamiinit, kivennäisaineiden ja muiden ravitsemuksellisesti tärkeiden yhdisteiden (kuten polyfenolit) osuus). Missä ovat puolueettomat tutkimukset kasvistäysmehujen hyvää tekevistä ominaisuuksista? Entä mihin unohtuivat ravitsemussuositukset, joissa lasillinen täysmehua päivittäin on oiva lisä kasvisten saantiin? Osalle hedelmä- ja kasvissmoothieita on myönnetty Sydänmerkki, niinkö epäterveellisiä ne ovat? Entä vanhusten ja lasten terveyden ravitsemus, jos hedelmä- ja marjamehuilla sekä kasvisvälipaloilla kuluttajahinnat vain nousevat? Light kolallako nesteytetään vanhuksia jatkossa?

Tämä aikaisempi veromuutosehdotus lähti lausuntokierrokselle ja nyt eduskunnalle esitetty muutosehdotus on täysin edellisen vastainen ja suosii räikeästi virvoitusjuomia. Nyt tehdyssä ehdotuksessa mm. raja veroasteikossa menee kolajuoman sokeripitoisuuden ylitse. Samalla veroa alennetaan 50 prosentilla keinomakeutetuille juomille, joiden terveysvaikutusta ei mitenkään ole tieteellisesti todistettu. Tällä uudella veromallilla ohjataan myös tuotekehitystä aiempaa keinotekoisimpiin tuoteinnovaatioihin – luonnollinen, vastuullinen ja terveyttä edistävä ei tämä pitkällä juoksulla ole.

On hämmentävää, että uusi ehdotus tuli kuin tilauksesta ja siihen ei anneta mahdollisuutta lausuntoon. On myös erityisen huolestuttavaa, että annettu ehdotus on ristiriidassa EU-maiden vastaavien käytäntöjen kanssa. Suurin osa EU-maiden lainsäädännöstä myöntää hedelmä- ja marjamehuille terveyttä edistävät ja suositusten mukaiseen päivittäiseen ruokasuosituksiin perustuvat arvot. Suomi on edelleen siis ainoa maa EU:ssa, jossa makeuttamattomia hedelmä- ja marjatäysmehuja verotetaan?

Tällaista täysin puskista tullutta, muka terveysperusteista verotusta ei voida millään tukea.

Täysmehututkimuksia: https://fruitjuicesciencecentre.eu/en/research

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Juha Helokoski
p. 043 824 4012
juha.helokoski@eckes-granini.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eckes-Granini Finland Oy Ab
Eckes-Granini Finland Oy Ab
Pansiontie 47 b
20210 TURKU

020 720 7300https://www.eckes-granini.fi

Eckes-Granini Finland Oy Abvalmistaa, myy ja markkinoi yhteensä yli 200 erilaista
mehutuotetta. Valikoimaan kuuluu mm. täysmehuja,annosmehuja, vähäkalorisia juomia,
funktionaalisia mehuja, janojuomia, perinteisiä mehutiivisteitä ja glögiä. Suosittuja brändejä ovat mm. Marli, Mehukatti, God Morgon, granini, Brämhultsja Tropic. Eckes-Granini Finland Oy Ab on osa Euroopan johtavaa mehuliiketoimintakonsernia Eckes-Granini Group GmbH:ta, jonka pääkonttori sijaitsee Saksassa.

AVAINLUKUJA
Markkinajohtaja, markkinaosuusnoin 32%
Henkilökuntaa yhteensä noin 130
Liikevaihton.80miljoonaa euroa
Tuotetutlitrat n.55miljoonaa
Tuotantolaitos sijaitsee Turun Artukaisissa
6 aseptista tuotantolinjaa, 3 ei-aseptista pullotuslinjaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eckes-Granini Finland Oy Ab

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme