Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Terveysturvallisuus edellä joulukauppaan ja pikkujoulukauteen – myös työvoimakysymykset esillä Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkostossa

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 5.11.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 9. kokoukseen. Savolainen totesi, että koronapandemia ei ole ohi ja tautitilanne vaihtelee jatkuvasti alueellisesti ja paikallisesti. Koronarajoituksia voidaan jatkossa määrätä, mutta toisaalta koronapassi voi antaa vapautuksia niistä. Myös havainnot huutavasta työvoimapulasta Kainuussa ja muuallakin Pohjois-Suomen alueella puhuttivat verkostoa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Savolainen totesi kokouksen alussa yleiskatsauksessaan koronan osalta, että virus on tullut maailmalle jäädäkseen ja deltavariantti on nyt valloillaan, mutta kuolleisuus ei ole maassamme noussut johtuen keskeisesti siitä, että rokotukset suojaavat riskiryhmiä. Hän korosti, että ainoa keino hallita epidemiaa paremmin on rokotekattavuuden kasvattaminen. Kyseessä on nyt ennen kaikkea rokottamattomien epidemia ja tauti leviää Pohjois-Suomen alueella nyt mm. perhepiirissä ja nuoremman väestön parissa. Tartuntaketjut ovat alueella kuitenkin kaiken kaikkiaan melko hyvin kuitenkin tiedossa ja tilannetta seurataan tarkasti.

Savolainen kertoi myös, että koronapassista ja sen käytön laajentamisesta keskustellaan yhteiskunnassa. Hänen mukaansa yksi keskeinen ongelma on, että esimerkiksi ravitsemisliikkeissä liikkuu myös rokottamattomia. Sosiaali- ja terveysministeriössä mietitään parhaillaan koronapassiin liittyviä eri säätämiskysymyksiä. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueen koronatilanteen osalta ylijohtaja Savolainen totesi, että Pohjois-Pohjanmaan osalta on havaittavissa esiintyvyyden nousua, jonka takia nyt ollaan kiihtymisvaiheessa, kun taas Kainuussa tilanne on rauhallisempi. Erikoissairaanhoidon ja tehohoitokapasiteetin kuormitus alueella on varsin alhaisella tasolla, etenkin verrattaessa esimerkiksi Etelä- ja Lounais-Suomen sairaanhoitopiirien vaikeampaan tilanteeseen.

Pohjois-Pohjanmaan rokotekattavuus laahaa ja siellä etenkin nuorten mutta myös työikäisten rokotusten osalta on parannettavaa. Kainuussa 20-40-vuotiaiden sekä 50-vuotiaiden ikäryhmässä rokotekattavuus on heikko vertailussa muuhun maahan. Ylijohtaja Savolainen totesi myös, että tartuntatautilain 58 pykälän mukaisia koronarajoituksia voidaan jatkossa joutua alueellisesti tai paikallisesti määräämään, mutta tämä vaatii tarkkaa harkintaa ja rajoitusten tulee perustua välttämättömyyteen. Myös kunta voi määrätä rajoituksia.

Kaupan alan edustajien mukaan tilanne alalla on kaiken kaikkiaan varsin rauhallinen. Asiakkaiden ja henkilökunnan suojaustoimet säilyvät päivittäistavarakaupoissa yhä ennallaan. Kiihtyvä joulukauppa on käynnistymässä, samoin pikkujoulukausi ja verkostossa toivottiin, että terveysturvallissuosituksia jaksettaisiin loppuvuoden ruuhkissa, jonoissa ja kokoontumisessa noudattaa. Tuotteiden saatavuus on Pohjois-Suomen alueella tällä hetkellä varsin hyvä, vaikka uhkakuvia on ja maailmankaupassa esiintyy huomattavia logistisia haasteita sekä tavara- ja komponenttipulaa.

Pohjois-Suomen TE-viranomaiset toivat työllisyyskatsauksissaan esiin merkittävän työvoimapulan. Erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla on huutava pula päivittäistavarahuollossa tarvittavista ammattilaisista, kuten kokeista, ravintola-alan työvoimasta ja siivoojista.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että yleisiä hygienia- ja etäisyydenpitosuosituksia on syytä noudattaa etenkin loppuvuoden riennoissa ja ruuhkissa. Jatkossakin on hyvä muistaa, että lähikontaktissa on aina taudin tarttumisen riski ja rokottamaton on suuressa riskissä saada myös vakavampi tautimuoto, joka voi johtaa tehohoitoon joutumiseen. Maskin käyttöä kannattaa jatkaa isommissa väkijoukoissa harkinnan mukaan silloin, kun ei voi välttää lähikontaktia. Lähikontaktin välttäminen vähentää myös mahdollisuutta saada tavanomainen flunssa tai influenssa. Myös rokotettuja koskee ohje, että flunssaisena ei tule lähteä muiden ihmisten pariin.

Yhteydenotot medialle:

ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Lisätietoa:

Koronatilanne Pohjois-Pohjanmaalla

Koronatilanne Kainuussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme