Amnesty International

Thaimaan on lopetettava turvaa hakevien laittomat palautukset

Jaa

Amnesty vaatii Thaimaata lopettamaan laittomat palautukset ja tarjoamaan pakolaisille suojelua. Tänään julkaistu raportti osoittaa, että palautettuja ihmisiä on joutunut ihmisoikeusloukkausten ja vainon kohteeksi. Thaimaa ei saa palauttaa Myanmarista etnistä puhdistusta pakenevia rohingyoja.

Thaimaan hallitus on jo vuosien ajan rikkonut kansainvälistä oikeutta palauttamalla pakolaisveneitä ilman, että ihmisille on annettu mahdollisuus hakea turvapaikkaa. Niin sanotuilla push back -toimillaan Thaimaa on loukannut ehdotonta palautuskieltoa.

Ehdoton palautuskielto tarkoittaa sitä, että ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa tämä voi joutua vainon tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi. Thaimaan laivasto on aikaisemmin lähettänyt muun muassa Myanmarista paenneiden rohingyojen veneitä takaisin merelle.

Rohingyoja jätetty merihätään

Rohingyat yrittivät paeta väkivaltaa Thaimaahan meriteitse jo vuonna 2015. Tuolloin Thaimaan laivasto käännytti lukuisia veneitä takaisin merelle. YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 370 ihmistä kuoli.

Kuluneen kuukauden aikana yli 480 000 rohingyaa on paennut Myanmarin armeijan väkivaltaa. Thaimaan hallitus ja viranomaiset ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja rohingyojen tilanteesta. Kuukausi sitten Thaimaan pääministeri Prayut Chan-ocha sanoi, että maan viranomaiset ovat valmiina vastaanottamaan rohingya-pakolaisia. Thaimaan laivasto on sittemmin uhannut käännyttää maan aluevesille saapuvat veneet.

“Sadat tuhannet rohingyat pakenevat etnistä puhdistusta. Thaimaan viranomaisten täytyy tehdä inhimillistä pakolaispolitiikka ja näyttää esimerkkiä muille alueen valtioille”, sanoo Audrey Gaughran, Amnestyn globaalin ihmisoikeustyön johtaja.

”Thaimaan hallitus ei saa palauttaa käsittämättömiä hirmutekoja pakenevia ihmisiä, vaan sen täytyy taata turvallisia reittejä ja oikeudenmukainen menettely kansainvälistä suojelua hakeville.”

Thaimaan pakolaispolitiikka loukkaa kansainvälistä oikeutta

Veneiden pysäyttämisen lisäksi Thaimaa on rikkonut palautuskiellon periaatetta palauttamalla pakolaisia ja turvapaikanhakijoita maihin, joissa he ovat joutuneet vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi. Amnestyn tutkijat ovat seuranneet yli sataa Thaimaasta muun muassa Kiinaan, Bahrainiin ja Turkkiin palautettua ihmistä. Monia heistä on palautuksen jälkeen esimerkiksi kidutettu tai pidätetty mielivaltaisesti.

Merkittävät puutteet Thaimaan lainsäädännössä ovat jättäneet maassa oleskelevat turvapaikanhakijat epävarmaan ja haavoittuvaan asemaan. Thaimaa ei ole allekirjoittanut YK:n pakolaissopimusta, eikä sillä ole kattavaa kotimaista pakolaislainsäädäntöä tai virallista turvapaikanhakuprosessia. Turvapaikanhakijoita pidätetään mielivaltaisesti, eikä heillä ole mahdollisuuksia toimeentuloon, terveydenhuoltoon tai aina edes ruokaan.

Thaimaan sotilashallitus on hiljattain sitoutunut parantamaan pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden saamaa kohtelua ja tunnustanut palautuskiellon periaatteen. Audrey Gaughranin mukaan tämä ei kuitenkaan ole johtanut lakimuutoksiin tai haitallisten käytäntöjen uudistamiseen.

Hallituksen on siirryttävä sanoista tekoihin. Viranomaisten täytyy varmistaa, että pakolaisten oikeudet taataan Thaimaan lainsäädännössä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
+358 44 756 9109
milja.komulainen@amnesty.fi

Kaisa Väkiparta
Pakolaisasiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto
+358 40 833 1532
kaisa.vakiparta@amnesty.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme