Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL julkaisee keskeiset koronaepidemian seurantatiedot vastedes uudella raportointisivustolla – uusi sivusto korvaa nykyisen koronakartan

Jaa

THL alkaa julkaista keskeisiä koronaepidemian seurantatietoja uudella verkkosivustolla 15.12. alkaen. Uusi sivusto korvaa niin sanotun koronakartan mutta se tulee sisältämään myös laajemmin epidemian tilannekuvaa kuvailevia tietoja.

Kaikki koronakartan tärkeimmät tiedot löytyvät myös uudelta raportointisivustolta, ja uuden sivuston tiedot päivittyvät joka arkipäivä klo 12.

Koronakartan avoimeen rajapintaan ja tilastokuutioihin ei ole tulossa joulukuussa muutoksia.

Pikaosoite thl.fi/koronakartta ohjaa käyttäjän nyt uudelle koronan raportointisivustolle.

thl.fi/koronakartta
thl.fi/coronakarta
thl.fi/coronamap

Nykyinen koronakartta ja sen ylläpito THL:n palveluna lakkaa 31.12.2021. Koronakartan teknisestä toteutuksesta on vastannut Esri Finland Oy. Raportointipalveluja ylläpidetään jonkin aikaa päällekkäin, jotta käyttäjät saadaan joustavasti ohjattua uuteen palveluun.

”Pandemian aikana epidemiatilanne ja sen takia myös raportointitarpeet ovat muuttuneet. Raportointialustaa vaihtamalla saamme lisää joustavuutta vastata tuleviin tietotarpeisiin. Muutos myös lisää tietojen saavutettavuutta”, kertoo THL:n tilastotutkija Oskari Luomala.

Uudistetun koronaraportoinnin sisältö

Uudelle Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat -sivustolle on koottu koronakartan keskeinen tietosisältö.

Tutustu Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat -sivustoon

Tiedot tautitapauksista

Tilanne koko maassa:

  • Muutos edellisestä raportointipäivästä
  • Kahden viimeisen seurantaviikon aikana todettujen tapausten ilmaantuvuus / 100 000 asukasta

Tilannetietoja on saatavilla taulukkomuodossa THL:n kuutiokäyttöliittymästä:

  • Sairaalahoidon tuorein kuormitustilanne
  • Sairaalahoidon päivittäinen kuormitustilanne
  • Tautitapaukset ja testausmäärät viikoittain ja alueittain
  • Tautitapaukset ja testausmäärät päivittäin ja alueittain

Myös uudella raportointisivustolla keskeisenä kuviona on tapausilmaantuvuus kartalla. Kartalla esitetään koronatapausten ilmaantuvuus 100 000:ta asukasta kohden sairaanhoitopiireittäin (SHP) tuoreimmalta kahden viikon seurantajaksolta.

Tiedot testaamisesta ja kuolemista

Testaamiseen liittyvänä kuviona on viikoittaiset testimäärät koko maassa analysointipäivän mukaan. Taulukkomuodossa on esitetty testimäärät sairaanhoitopiireittäin ja viikoittain.

Kuolemiin liittyvänä kuviona on viikoittaiset tautiin liittyvät kuolemat koko maassa tilastointipäivän mukaan. Lisäksi on linkitys taulukkomuodossa olevaan tietoon koronatautitapauksiin liittyvistä kuolemista sukupuolen ja ikäryhmän mukaan.
Uudelta raportointisivulta on poistettu tiedot testimääristä yhteensä sekä karttaesitys testauksista.

”Päiväkohtaisista kuvioista siirrytään viikoittaisiin kuvaajiin, koska ne kuvaavat paremmin epidemiatilanteen kehittymistä. Päivittäiset luvut sisältävät paljon erilaisista viiveistä johtuvaa vaihtelua”, Luomala sanoo.

Avoimen rajapinnan ympäristö säilyy ennallaan joulukuussa

Avoimeen rajapintaan ja tilastokuutioihin ei ole tulossa vielä tässä vaiheessa muutoksia. Vuodenvaihde aiheuttaa muutoksia rajapinnan aikamuuttujaan. Kuutioon tullaan lisäämään ensi vuoden päivämäärät ja samalla tekniset parametrit voivat muuttua näiltä osin. Nämä muutokset tehdään joulun ja uudenvuoden välissä, ja muutoksista viestitään erikseen.

Raportointisivustolta on linkitys myös muihin koronaan liittyviin raportointisivustoihimme:

Lisätietoja

Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat -sivusto

Avoin data: Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19)

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – raskaana olevat lisätty vakavan koronataudin riskiryhmiin18.1.2022 16:12:53 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmien listaus on tuotettu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR) kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon. Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat. Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville. Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä. ”Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla”, kert

THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista, koronastrategiassa tulisi painottaa rokotuksia ja oireisten kotieristystä18.1.2022 15:12:55 EET | Tiedote

THL katsoo, että tärkein keino hillitä omikrontartuntojen aiheuttamaa sairaalahoidon kuormitusta on se, että ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan kolmanteen kertaan mahdollisimman nopeasti. Lisäksi etenkin suurimman tartuntariskin tapahtumia tulee edelleen rajoittaa. THL on julkaissut lausuntonsa valmiuslaista sekä koronan epidemiatilanteesta. Lausuntojen mukaan äärimmäiset sulkutoimet voisivat madaltaa omikronin aiheuttamaa tartuntahuippua, mutta toisaalta todennäköisesti pitkittäisivät tautitilannetta. Tämä saattaisi puolestaan nostaa vakavien tautitapausten riskiä, kun rokotettujen saama suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ehtisi heiketä. ”Omikron leviää todella nopeasti. Merkittävä hidastuminen edellyttäisi sitä, että koko väestön kontakteja rajoitettaisiin erittäin voimakkaasti. Tällaisen toimen hyödyllisyys ei kuitenkaan ole yksiselitteistä,” sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve. ”Epidemian pitkittyessä väestön rokotussuoja alkaa hiipua. Pitkittyminen ei myöskään välttämätt

Koronan sairastaminen ei ole este rokotteiden saamiselle – sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta14.1.2022 15:19:40 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirustaudin sairastaneiden rokotussuositusta. Kaikille 18 vuotta täyttäneille aiemmin rokottamattomille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille koronarokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. ”Sairastettu koronatauti ei ole esteenä rokotteiden saamiselle. Koronataudin seurauksena muodostuva immuniteetti säilyy ainakin 6–12 kuukautta ja antaa todennäköisesti ainakin osittain suojaa myös eri virusmuunnosten aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin. Sairastettu koronatauti muodostaa yhtä rokoteannosta vastaavan immuunivasteen. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän vasteen kuin kaksi annosta saaneet, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia. Jos rokotettu sairastuu koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, vahvistaa sairastettu tauti rokotteilla ai

Lasten koronarokotukset ovat pääsemässä vauhtiin koulujen alettua14.1.2022 15:06:10 EET | Tiedote

Suomessa on aloitettu 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli joulukuussa 2021 rokotuksia ikäryhmän lapsille, joilla on perustaudin hoidon tai muun syyn vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi rokotuksia suositeltiin 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on voimakkaasti immuunipuutteinen henkilö. Muille 5–11-vuotiaille suositeltiin tarjottavan mahdollisuutta koronarokotukseen. ”Julkisuudessa on ollut epäselvyyttä mitä mahdollisuuden tarjoaminen tarkoittaa. On saatettu tulkita niin, että rokotuksia ei suositeltaisi perusterveille lapsille lainkaan. Tämä on väärinymmärrys. Comirnaty –koronarokote on lääkeviranomaisen hyväksymä myös 5–11-vuotiaille. Lapsille annettu rokotussuositus ei ole yhtä vahva kuin 12 vuotta täyttäneiden. Tämä johtuu siitä, että vakavan koronataudin riski on 5–11-vuotiailla hyvin pieni”, täsmentää THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. Pienten lasten ohjeistuksessa on myös ha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme