Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL palkitsi Sekasin Kollektiivin merkittävästä työstä kansanterveyden edistämiseksi

Jaa

Vuoden 2021 Kansanterveyspalkinto on myönnetty Sekasin Kollektiivin Sekasin-chat-palvelulle. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta luovutti palkinnon tänään Kansanterveyspäivässä. Kansanterveyspalkinto myönnetään merkittävästä työstä suomalaisen kansanterveyden edistämiseksi.

Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Palvelua on tarjottu verkossa vuodesta 2017 ja siellä päivystävät järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Palvelu perustuu kynnyksettömään tukeen, nuoren kuulemiseen ja kohtaamiseen. Chat-palvelussa kuullaan lapsia ja nuoria kanavissa, jotka soveltuvat heille ja ovat helposti saavutettavia.

”Koronaepidemian aikana Sekasin-chat on ollut tärkeä tukipalvelu lapsille ja nuorille. Chatissa nuoret voivat keskustella itseään askarruttavista asioista ja ongelmista nimettömänä ja luottamuksella.”, sanoo THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.

”Olemme erittäin otettuja merkittävästä tunnustuksesta nuorten mielenterveyden tukemiseksi tehtävälle työlle”, iloitsee Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

”Poikkeuksellisena vuonna nuorten tuen tarve on kasvanut entisestään: yli 170 000 yhteydenottoa kertovat selvää viestiä nuorten pahasta olosta. Anonyymi, verkostoyhteistyönä toteutettu verkkopalvelu on antanut tukea ja ohjausta myös keskellä epidemiaa ja rajoituksia”, Raappana jatkaa.

Kansanterveyspalkinto jaettiin tänä vuonna seitsemännen kerran. Viimevuotinen palkinto jaettiin kahdelle toimijalle Tekniikan Maailma -lehdelle ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle.

Kansanterveyspäivän teemana on tänä vuonna lasten terveys, keskittyen erityisesti alle kouluikäisiin ja ala- ja yläkouluikäisiin lapsiin. Ohjelmaa voi seurata verkossa tänään klo 9–15.30. Tapahtuman jälkeen tallenne on katsottavissa verkossa.

Kansanterveyspäivä 2021 ohjelma ja verkkolähetys

Lisätietoja:

Terhi Aalto-Setälä
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7437
etunimi.sukunimi@thl.fi

Päivi Mäki
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8612
etunimi.sukunimi@thl.fi

Satu Raappana
toiminnanjohtaja
MIELI Mielenterveys ry ja Sekasin Kollektiivi
puh. 040 840 6681
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL ohjeistanut kuntia lyhyellä annosvälillä rokotettujen 3. koronarokoteannoksista – kolmatta annosta ei vielä alle 30-vuotiaille miehille21.9.2021 17:47:33 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta immuunipuutteisten lisäksi henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä. Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla. Tehosteannoksia tarjotaan noin 85 000 ihmiselle Kolmannella annoksella vahvistetaan ja pidennetään kahden annoksen antamaa suojaa niillä, joiden rokotuksesta on kulunut pitkä aika, ja jotka ovat saaneet rokotteensa nykyistä lyhyemmällä 3–4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu terveydenhuoltohenkilöstöä, joka toimii ensilinjassa koronapotilaiden hoidossa ja näytteenotossa. Lisäksi ryhmään kuuluu muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavaa henkilökuntaa. ”Suomesta ja muualta kerätyn seura

THL:n seuranta: sydänlihastulehdukset koronarokotuksen jälkeen ovat Suomessa harvinaisia, ja niitä esiintyy myös koronatartunnan saaneilla21.9.2021 16:08:32 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkastellut sairaalahoitoa vaativan sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronarokotteen saaneilla. Tulehdusten yleisyyttä seurattiin terveydenhuollon rekistereistä neljän viikon ajan sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen jälkeen. Lisäksi THL on tarkastellut sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronavirusinfektion jälkeen.

Lapsen sairastuminen syöpään aiheuttaa mielenterveysoireita etenkin äidille21.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

THL:n ja Sylva-säätiön tuoreen tutkimuksen mukaan lapsen sairastuminen syöpään lisää molempien vanhempien todennäköisyyttä saada psykiatrista hoitoa lyhyellä aikavälillä. Kokonaisuudessaan lapsen syöpä vaikuttaa kuitenkin huomattavasti voimakkaammin äitiin kuin isään. Äitien käynnit psykiatrisessa hoidossa kasvoivat lähes kaksinkertaiseksi lapsen sairastumisvuonna.

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme