Institutet för hälsa och välfärd THL

THL rekommenderar användning av ansiktsmask för att skydda andra – handtvätt och säkerhetsavstånd är de viktigaste sätten att förebygga coronasmitta

Dela
Maskrekommendationen gäller sjukvårdsdistrikt som är märkta med orange (situationen 12.8.2020). I dessa har man konstaterat coronasmitta under de två senaste veckorna.
Maskrekommendationen gäller sjukvårdsdistrikt som är märkta med orange (situationen 12.8.2020). I dessa har man konstaterat coronasmitta under de två senaste veckorna.

THL rekommenderar att medborgarna använder ansiktsmask i vissa situationer för att skydda andra människor. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förebygga spridningen av coronaviruset. Det är fortfarande av största vikt att man håller 1–2 meters säkerhetsavstånd alltid när det är möjligt, att tvätta händerna, hosta i ärmen eller i en engångsnäsduk, samt att undvika att röra vid ansiktet.

Om man har symtom bör man undvika sociala kontakter och omedelbart testa sig för corona.

"Risken för att coronaviruset sprids ökar nu när vi återgår till vardagen och människorna börjar röra på sig mer. Nu vet vi också att smittorisken är särskilt stor vid trängsel. Att använda ansiktsmask är ett sätt att förhindra att epidemin tilltar", säger generaldirektör Markku Tervahauta vid THL.

Vem bör använda ansiktsmask och i vilka situationer?

THL:s rekommendation gäller de sjukvårdsdistrikt där det har förekommit coronavirussmitta under de senaste två veckorna. Rekommendationen gäller inte arbetsgemenskaper, eftersom expertinstitutet i dessa frågor är Arbetshälsoinstitutet.

THL rekommenderar att du använder mask när du

  • använder kollektivtrafik, där det är svårt att undvika närkontakt 
  • är på väg för att testa dig för corona, eller av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet medan du väntar på testresultatet
  • återvänder till Finland från ett riskområde och tar dig från inreseplatsen, t.ex. flygplatsen, till karantänen, samt om du under karantänen av nödvändiga skäl måste röra dig utanför hemmet. 

Ansiktsmask kan fortfarande användas även i andra situationer, om det är omöjligt att hålla säkerhetsavstånd. 

Dessutom kan de regionala myndigheterna för smittsamma sjukdomar inom sitt område utfärda egna kompletterande eller mer begränsade rekommendationer som grundar sig på deras egen riskbedömning. 

Viruset smittar i första hand som droppsmitta 

Det nya coronaviruset smittar främst som droppsmitta, då en sjuk person hostar, nyser, talar eller sjunger. 

En del av dem som smittats av COVID-19 får inga eller obetydliga symtom, varvid man inte själv är medveten om sin smitta.  Viruset kan smitta redan några dagar innan symtomen uppstår. Dessutom har man i studier redogjort för situationer där en symptomfri person har smittat andra i trånga lokaler inomhus.

"Till exempel i sådana situationer kan en ändamålsenlig användning av ansiktsmask minska smittorisken, eftersom masken hindrar att droppar sprider sig till omgivningen", säger överläkare Taneli Puumalainen vid THL.

Användning av ansiktsmasker kräver noggrannhet

Det finns många slags ansiktsmasker. Engångsmasker eller återanvändbara tygmasker går att köpa i affären. Man kan också sy egna tygmasker. 

En ansiktsmask är inget egentligt andningsskydd och skyddar inte sin användare effektivt. Effekten av att använda ansiktsmask grundar sig delvis på att så många som möjligt använder dem på ett ändamålsenligt sätt. 

De egentliga andningsskydden (FFP1, FFP2 eller FFP3) och de CE-märkta kirurgiska mun- och nässkydden, som uppfyller kraven på medicinsk utrustning, skyddar också användaren och är i första hand avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal.

Användning av ansiktsmask kräver noggrannhet för att förhindra att en smutsig mask medför smittorisk. Masken ska alltid hanteras med rena händer.

Man bör inte använda mask om den innebär att det blir orimligt svårt att andas eller om det finns andra hälsoskäl som hindrar användning av mask. Diskutera vid behov med din läkare om ditt hälsotillstånd innebär att det är svårt att använda ansiktsmask.  

Ansiktsmasker lämpar sig inte för barn. Masken kan användas enligt anvisningarna från 15 års ålder.

Minneslista för användning av mask

  • Prova olika masker för att hitta en modell som passar ditt ansikte och som du kan andas igenom.
  • Ha med dig så många masker som du behöver under dagen.
  • Ha med dig handdesinfektion och vid behov extra masker för byte
  • Tvätta eller desinficera händerna innan du sätter på dig en ny eller ren mask.
  • Ta på dig ansiktsmasken i god tid innan du stiger på ett fortskaffningsmedel.
  • Se till att masken sitter tätt mot ansiktet och att den täcker munnen, näsan och hakan.
  • Rör inte masken och dra den inte under hakan eller upp på pannan.
  • Om du rör vid masken under användning, tvätta eller desinficera händerna före och efter beröring.
  • Återanvänd inte en använd mask. 
  • Byt mask om den blir fuktig eller smutsig.
  • Avlägsna masken genom att ta tag i banden med rengjorda händer. Rör inte vid maskens utsida. 
  • Efter användning, släng engångsmasken direkt i soporna och lägg den återanvändbara tygmasken i en plastpåse eller direkt i tvättmaskinen.
  • Tvätta eller desinficera händerna efter att du avlägsnat masken.
  • Tvätta tygmasken i 60 grader efter varje användning eller koka den i fem minuter i vatten med en liten mängd tvättmedel. Skölj masken och torka den på en plats med frisk luft. 

Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker

THL: lägesöversikt

Arbetshälsoinstitutet Information om mun-nässkydd och andningsskydd – se bilderna

Arbetshälsoinstitutet: Information om ansiktsmasker av tyg

Arbetshälsoinstitutet: Anvisningar för arbetsplatserna om återgång till arbetet

Om du misstänker att du blivit smittad av corona ska du göra en bedömning av symptomen i tjänsten Omaolo.
Till tjänsten Omaolo 

Mer information:

Mika Salminen
direktör
THL
tfn 029 524 8454
fornamn.efternamn(at)thl.fi

Taneli Puumalainen
överläkare
THL
tfn 029 524 6080
fornamn.efternamn(at)thl.fi

Bilder

Maskrekommendationen gäller sjukvårdsdistrikt som är märkta med orange (situationen 12.8.2020). I dessa har man konstaterat coronasmitta under de två senaste veckorna.
Maskrekommendationen gäller sjukvårdsdistrikt som är märkta med orange (situationen 12.8.2020). I dessa har man konstaterat coronasmitta under de två senaste veckorna.
Ladda ned bild

Om

Institutet för hälsa och välfärd THL
Institutet för hälsa och välfärd THL
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret. Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin. Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ov

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade klart i fjol – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas på flera orter15.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote

År 2023 anmäldes före utgången av september sammanlagt 160 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar, vilket är 37 fler än året innan. År 2022 anmäldes 123 fall av TBE till registret under hela året, 2021 var antalet 148 och under tidigare år under hundra. Enligt uppföljningsuppgifterna för 2019–2023 har incidensen av fästingburen hjärninflammation varit högst i kommuner i kustområdet – i Gustavs (67 fall per 100 000 invånare) och Pargas (45/100 000) samt på Åland (35/100 000). I dessa områden har man länge känt till den höga risken för sjukdomen. ”Största delen av de personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett vaccinationsskydd i synnerhet om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet”, säger THL:s forskare Henna Mäkelä. År 2023 inte helt jämförbart med tidigare år Tidigare år har förekomsten av fästingburen hjärninflammation följts upp per kalenderår, men häda

Undersökning: Drömmar om barn blir till en allt senare ålder – fertilitetsrådgivning, stöd för barnfamiljer och en positiv diskussion kan stöda nativiteten10.1.2024 12:00:48 EET | Tiedote

Allt fler kvinnor under 35 år är barnlösa. Enligt THL:s undersökning Hälsosamma Finland har 73 procent av kvinnorna i åldern 20–34 år inte fött barn. Antalet kvinnor som inte fött barn har ökat med hela åtta procentenheter sedan 2017. Bland kvinnor som fyllt 35 har däremot antalet förlossningar ökat och andelen kvinnor som fött barn har ökat med två procentenheter. Barnlöshet är inte något som bara gäller kvinnor. Enligt tidigare statistik har också andelen barnlösa män ökat mycket. "Resultaten är betydande både samhällsmässigt och på individnivå. Den sjunkande nativiteten leder till att antalet personer utanför arbetslivet ökar i förhållande till personer i arbetsför ålder”, berättar utvecklingschef Satu Majlander. ”När man blir äldre är det inte nödvändigtvis längre möjligt att bli gravid. När man är äldre medför graviditet och förlossning risker som kan försämra den blivande moderns och fostrets hälsa. En annan faktor som ökar komplikationer under graviditeten är fetma bland kvinnor

Undersökningen Hälsosamma Finland: En allt större andel av finländarna upplever att tillgången till social- och hälsovårdstjänster försvåras av långa köer och höga klientavgifter14.12.2023 09:37:33 EET | Tiedote

Allt fler av de som använder hälso- och sjukvårdstjänster upplever att det finns problem med tillgången till tjänsterna. 57 procent av männen och 63 procent av kvinnorna anser att alltför långa köer har försvårat tillgången till vård. Problemen med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster har ökat med cirka 10 procentenheter jämfört med 2020. Tillgången till tjänster upplevs ha försvårats ytterligare av höga klientavgifter. Ungefär en tredjedel av dem som använder hälso- och sjukvårdstjänster och nästan hälften av dem som anlitat socialservice är av denna åsikt. Inom hälso- och sjukvårdstjänsterna har ökningen varit 15 procentenheter och inom socialservicen 17 procentenheter jämfört med 2020. Cirka 60 procent av de män och kvinnor som anlitat socialservice upplever problem med att hitta lämplig service och med att få tillgång till service tillräckligt snabbt. Situationen är oförändrad jämfört med 2020. "Det är oroväckande att det upplevs som svårt att hitta lämplig service och att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye