Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n esitys: koronarokotuksia jatkettava ikäryhmittäin, kun ikääntyneet ja riskiryhmät on rokotettu

Jaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää, että koronarokotuksia jatkettaisiin ikäryhmittäin sen jälkeen, kun 70 vuotta täyttäneet ja taustasairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat ovat saaneet rokotuksen. Rokotuksia jatkettaisiin ikäryhmittäin myös siinä tapauksessa, että rokotejakelua kohdennettaisiin alueellisesti.

”Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä myös muilla kuin ikääntyneillä. Siksi rokotuksissa on syytä edetä ikäryhmittäin vanhimmista nuorimpiin. Ehdotus rokotusjärjestyksen jatkamisesta on tehty sen perusteella, että se mahdollisimman hyvin ehkäisisi vakavia tautitapauksia ja kuolemia sekä turvaisi terveydenhuollon kantokykyä”, toteaa ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

THL:n ehdotuksen mukaan rokotukset etenisivät kymmenen ikävuoden jaksoissa siten, että ensimmäisenä rokotettaisiin 60–69-vuotiaat. Nuorimpaan ryhmään kuuluisivat 16–29-vuotiaat. Tätä nuorempia ei toistaiseksi rokoteta, sillä koronarokotteiden myyntiluvat on myönnetty vain 16 tai 18 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Koronarokotteiden tehoa ja turvallisuutta lapsilla tutkitaan parhaillaan.

Ehdotuksen laatimisessa on kuultu THL:n nimittämää Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää KRARia, jonka suositus tukee rokotusten jatkamista ikäryhmittäin.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksia edistettävä epidemiatilanteen mukaan

THL ei kannata eri ammattiryhmittäin toteutettavaa rokotusjärjestystä, sillä erot eri ammattiryhmien riskissä saada koronavirustartunta ovat suhteellisen pieniä verrattuna esimerkiksi ikäryhmien välisiin eroihin.

Yksinkertainen rokotusjärjestys myös nopeuttaa väestön rokotusten toteutumista. THL suosittaa kuitenkin, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten rokotuksia jatketaan voimakkaan epidemian alueilla niissä henkilöstöryhmissä, joiden rokottaminen on tarpeen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

”Rokotusten toteuttamisessa on lisäksi tärkeää huomioida laitoksissa asuvat ja muut haavoittuvassa asemassa olevat. Kuntien olisi esimerkiksi mahdollista rokottaa kerralla kaikki samassa laitoksen yksikössä asuvat ihmiset yhtä aikaa riippumatta siitä, mihin rokotettavaan ikäryhmään he kuuluvat”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Koko väestön rokotusten arvioidaan alkavan toukokuussa

Tämän hetken arvion mukaan lähes kaikki ikääntyneet ovat saaneet koronarokotteen huhtikuun puoleenväliin mennessä ja lähes kaikki riskiryhmiin kuuluvat toukokuun puoleenväliin mennessä.

Maahan saatavien rokotteiden määrä todennäköisesti kasvaa huhti-toukokuun aikana siten, että muun väestön rokotuksiin päästäisiin toukokuun aikana. Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen.

THL on laatinut esityksensä rokotusjärjestyksen jatkamisesta sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lisätietoja:

Taneli Puumalainen
THL
ylilääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Hanna Nohynek
THL
ylilääkäri
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa erittäin hyvä – vuonna 2021 syntyneissä rokottamattomien osuus hieman aiempia ikäluokkia suurempi27.3.2024 02:00:00 EET | Tiedote

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa vuodesta toiseen korkea. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille on aloitettu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on vuonna 2021 syntyneistä lapsista saanut lähes 95 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä. Rokotuskattavuuksissa on eroja hyvinvointialueiden välillä. Matalampien kattavuuksien alueilla on kuitenkin tehty pitkäjänteistä työtä rokotusmyönteisyyden lisäämiseksi, ja erot rokotuskattavuuksissa hyvinvointialueiden välillä ovatkin usean rokotteen osalta kaventumassa. Rokottamattomuus on harvinaista, mutta kasvanut hieman Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista täysin rokottamattomia on 1,7 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin aiemmissa ikäluokissa. Vuonna 2020 syntyneistä kolmeen ikävuoteen asti rokottamattomia o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye