Tiedeilta: Millaista sivistystä aika suosii?

Vieläkö tarvitaan (yleis)sivistystä ja kenellä sitä tässä ajassa on?
Millaisin mittarein sivistystä pitäisi mitata?
Mikä on psykologian ja sivistyksen yhteys?
Kaventaako teknologia inhimillistä ajattelua?
Filosofi Olli-Pekka Moisio työskentelee vanhempana yliopistonlehtorina yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Hänen eritysalaansa on 1900-luvun eurooppalainen filosofia. Hän on tutkinut filosofian näkökulmasta ihmisen ja teknologian suhdetta, muun muassa kysymystä tekoälyn kasvatusfilosofiasta.
Tiedeillassa Moisio kertoo, mitä on inhimillinen ajattelu ja mikä on teknologian rooli ajattelussa ja sen muutoksessa.
Apulasprofessori Virpi-Liisa Kykyri on psykologian apulaisprofessori psykologian laitoksella. Kykyri on kliinisen psykologian (erityisesti vuorovaikutuksen) tutkimuksen dosentti sekä työn ja organisaatioiden erikoispsykologi.
Tiedeillassa Kykyri kertoo, miksi vuorovaikutustaitoihin panostaminen on sivistysvaltion ydintehtäviä.
Apulaisprofessori Mika Haapanen on taloustieteen apulaisprofessori ja tutkimuksesta vastaava varadekaani Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän tutkii muun muassa koulutuksen ja työn taloustiedettä, koulutuksen yhteyttä suomalaisten työmarkkinamenestymiseen, muuttokäyttäytymiseen ja mielenterveyteen.
Tiedeillassa Haapanen kertoo, mitä on tapahtunut koulutuksen merkitykselle työmarkkinoilla menestymisessä?
Jyväskylän yliopiston Tiedeilta on tiistaina 16.5. klo 18-19.30 yliopiston kirjasto Lähteessä (Tietoniekka-tila, 1. krs., Seminaarinkatu 15B) sekä suorana verkkolähetyksenä. Tiedeillan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä. Tilaisuus on kaikille avoin.
Lisätietoja tapahtumasta: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/04/tiedeilta-millaista-sivistysta-aika-suosii
Linkki lähetykseen: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hallinto/viestinta/tiedetta-kaikille/suorat-lahetykset/suora
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanja HeikkinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 472 1162tanja.s.heikkinen@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto nousi kestävän kehityksen arvioinnissa: maailman kärkeä ilmastotekojen saralla1.6.2023 14:08:57 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto sijoittui nousi juuri julkaistussa yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta mittaavassa kansainvälisessä THE Impact -arvioinnissa välille 301-400. Vuonna 2022 yliopisto sijoittui välille 401-600.
Akatemialta Jyväskylän yliopistoon seitsemän hankerahoitusta kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimukseen – yhteissumma lähes kolme miljoonaa1.6.2023 01:01:00 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on osoittanut Jyväskylän yliopistoon kaikkiaan seitsemän uutta akatemiahankerahoitusta. Monissa hankkeissa on mukana vahvaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Videopelaamisella ei havaittu yksiselitteisiä vaikutuksia työterveyteen31.5.2023 12:08:20 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että videopelaamisen eri muodoilla tuskin on suurta merkitystä suomalaisten työterveyteen.
Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.
Jaana Kettunen ohjausalan kansainvälisen keskusjärjestön puheenjohtajaksi30.5.2023 15:32:55 EEST | Tiedote
Ohjausalan kansainvälinen keskusjärjestö International Association for Vocational and Educational Guidance (IAEVG) on valinnut FT Jaana Kettusen Jyväskylän yliopistosta hallituksensa puheenjohtajaksi nelivuotiskaudelle 2023–2027. Kettunen on ensimmäinen pohjoismaalainen, joka on valittu kyseiseen tehtävään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme