FolkhälsanFolkhälsan

Tiedekulma 25.10.2021 klo 13-15: Genomilääketiede – haaveita vai arkipäivää

Jaa

Geenit ovat arkipäiväistyneet. Niistä kirjoitetaan lehdissä ja puhutaan somessa. Monet ostavat lahjaksi tai itselleen geenitestin, jolla selvitetään paras ruokavalio, liikuntatottumukset, tautiriskit tai sukulaiset. Suomessa on käynnissä laajamittaisia geenitutkimuksia. Geenit kiinnostavat ja innostavat.

Suomesta halutaan tehdä geenitutkimuksen mallimaa. Kansalaisten genomitieto halutaan keskittää valtakunnalliseen genomikeskukseen ja rekisteriin valmisteilla olevan lakiesityksen perusteella. Tämän toivotaan toimivan tutkimuksen ja lääketeollisen kehityksen veturina sekä kansanterveyden kohentajana. Genomirekisterin hintalappu on kallis, koska genomitieto vie paljon tilaa.

Silti tästä tärkeästä ja laajasta asiasta on keskusteltu vain vähän julkisuudessa. Visionääriset mielipiteet ovat antaneet kuvan suuresta innostuksesta, mutta tasapainottavia asiantuntijanäkemyksiä on kuultu harvoin.

Tässä seminaarissa neljä asiantuntijaa käsittelee suunnitteilla olevia hankkeita useasta eri näkökulmasta.

Professori Angus Clarke on kokenut perinnöllisyyslääkäri, jonka tutkimus on keskittynyt lääketieteellisen genetiikkaan ja sen eettisiin ja sosiaalisiin näkökohtiin. Hän on vuosien ajan johtanut perinnöllisyysneuvonnan maisterikurssia ja vaikuttaa bioetiikan ja käytäntöjen linjauksiin Britanniassa ja Euroopassa. Hän kehittää parhaillaan hanketta, joka tähtää tasa-arvoisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen kliinisen genomiikan palveluissa.

Professori Juhani Knuuti on tunnettu perusteettomien ja vastuuttomien terveysväitteiden paljastajana. Hän sai vastikään valtion tiedonjulkistamispalkinnon työstään.

Dosentti Marjut Salokannel tuo mukaan oikeustieteen näkökulman ihmisoikeusjuridiikan erityisosaajana. Missä on itsemääräämisoikeutemme raja, jollei genomissamme?

Sosiologi, yliopistonlehtori Karoliina Snell on tutkinut Suomessa sitä, mitä ihmiset odottavat geenitutkimusten tuloksilta ja miten he toivovat käyttävänsä tietoa elämässään.

Puheenjohtajana toimii professori Juha Kere, yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia geenitutkijoita.

Seminaarissa haetaan vastauksia kysymyksiin ja tarjotaan aineksia keskustelulle. Onko geenitutkimus tehnyt meistä geeniuskovaisia? Pyritäänkö geenien avulla kansakunnan parantamiseen? Voidaanko geenien perustella ennustaa, kuka sairastuu kansantauteihin? Mitä teen omien geenitietojeni suhteen?

Yhteyshenkilöt

Yhdyshenkilöt:

Carina Wallgren-Pettersson
carina.wallgren@helsinki.fi
puhelin 044 788 6047

Juha Kere, juha.kere@ki.se
puhelin 050 522 5865

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsan
Folkhälsan
Topeliuksenkatu 20
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsan

Folkhälsans Mats Brommels om vårdreformen: Staten kunde ha övertagit ansvaret för vården26.5.2021 14:55:54 EEST | Tiedote

Mats Brommels, långvarig arbetande ledamot och tidigare ordförande för Samfundet Folkhälsan, valdes 25.5 till hedersledamot på Samfundets vårmöte. Vad gäller vårdreformen efterlyser professor Brommels ännu bredare axlar. ”Staten kunde ha övertagit hela vårdansvaret. Folkhälsan innehar efter vårdreformen en viktig roll i att stöda kommunerna i att främja hälsa”, säger han.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme