Helsingin yliopisto

Tiedekulmassa tarjolla eväitä asiapohjaiseen ja kriittiseen keskusteluun uskonnosta 17.4.

Jaa

Mitä uskontolukutaito tarkoittaa? Mihin sitä tarvitaan yhteiskunnassa? Tervetuloa keskustelemaan aiheesta maailman johtavimpien uskontolukutaidon asiantuntijoiden johdolla.

Uskontolukutaidottomuuteen törmää niin poliittisissa kannanotoissa, viranomaistyössä kuin kahvipöytäkeskusteluissakin. Tyypillinen esimerkki uskontolukutaidottomuudesta on uskonnollistaminen eli ihmisen ja hänen toimintansa tarkasteleminen vain oletetun uskonnon kautta. Lisäksi ilmiöön liittyy usein myös uskonnon merkityksen vähättely tai poissulkeminen, eli uskontosokeus.

Moniarvoisessa yhteiskunnassa tarvitaan herkkyyttä ymmärtää erilaisia perinteitä, arvoja ja uskomuksia, sekä kykyä keskustella niistä asiapohjalta, kriittisestikin.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittama monitieteinen Argumenta-hanke Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa järjestää keskiviikkona 17.4. klo 13–15 Tiedekulmassa (Think Lounge, 2. kerros, Yliopistonkatu 4, Helsinki) avoimen yleisötilaisuuden uskontolukutaidosta.

Tilaisuudessa aiheesta alustavat professorit Adam Dinham (Professor of Faith & Public Policy, Goldsmiths, University of London), Tuula Sakaranaho (uskontotieteen professori, Helsingin yliopisto) ja Martin Ubani (uskonnonpedagogiikan professori, Itä-Suomen yliopisto). Alustuspuheenvuorojen jälkeen on aikaa keskustelulle ja kysymyksille.

Tilaisuus järjestetään englanniksi. Yleisökysymyksiä on mahdollista esittää myös suomeksi.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt: hankekoordinaattori Laura Kokkonen, laura.kokkonen@helsinki.fi

Seuraa hanketta osoitteessa katsomukset.fi/argumenta

Twitter @ArgumentaU

Facebook @ArgumentaUskontolukutaito

TERVETULOA MUKAAN!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Monitieteinen Argumenta-hanke ”Uskontolukutaito moniarvoisessa yhteiskunnassa” pureutuu uskontoihin ja suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviin kysymyksiin. Lähdemme liikkeelle seuraavasta väitteestä: Suomessa tarvitaan kasvavassa määrin uskontolukutaitoa, eli tietoa, ymmärrystä ja sensitiivisyyttä erilaisten uskonnollisten ja katsomuksellisten näkemysten ristipaineissa, unohtamatta sitä, että myös ns. uskonnottomuudella ja tapauskovaisuudella on sijansa yhteiskunnassamme. Hankkeessa tarkastellaan tutkimuksen nykytilaa tämän väitteen kannalta ja etsitään väyliä entistä monitieteisempään uskonnontutkimukseen Suomessa.

Hankkeen työryhmään kuuluvat professori Tuula Sakaranaho ja yliopistonlehtori (ma.) Johanna Konttori Helsingin yliopistosta, professori Martin Ubani Itä-Suomen yliopistosta, yliopistonlehtorit Aini Linjakumpu ja Tapio Nykänen Lapin yliopistosta, yliopistonlehtori Inkeri Rissanen Tampereen yliopistosta, Donner-instituutin johtaja, dosentti Ruth Illman, sekä Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija, dosentti Marja Tiilikainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Norjan Barentsinmeren öljyonnettomuuksien riskienhallinta kaipaa huomattavaa uudistamista14.6.2019 11:26:25 EESTTiedote

Helsingin yliopistossa äskettäin valmistuneessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan erilaisia tapoja kartoittaa öljyonnettomuusriskejä Norjan Barentsinmerellä, jossa öljynetsintä ja poraaminen on vastikään sallittu uusilla alueilla. Tutkimuksessa osoitetaan, että tarvitsemme pikaisesti uusia tapoja sisällyttää erilaisia riskikehyksiä ja erinäisiä tiedon muotoja monimutkaisten sosioekologisten riskien riskinhallintaprosesseihin.

Kokemukset terveydenhuollosta värittävät suhtautumista genomitutkimuksiin12.6.2019 15:00:07 EESTTiedote

Vaikka ihmisillä on taipumus arvioida terveyteensä liittyviä riskejä optimistisesti, ihmisten arviot omista riskeistään heijastelevat myös todellisia riskitekijöitä. Esimerkiksi he, joiden perheessä on sydän- ja verisuonisairautta, diabetesta, syöpää tai masennusta, kokevat oman riskinsä sairastua kyseiseen tautiin keskimäärin suuremmaksi kuin muut. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston väitöskirjatutkimuksesta.

Levänluhdan kalmiston mysteeri aukeaa pala palalta monitieteisen tutkimuksen avulla11.6.2019 12:00:14 EESTTiedote

Uusi tutkimus osoittaa, että Isonkyrön Levänluhtaan haudattujen ihmisten DNA on lähellä nykysaamelaisten DNA:ta. Tämä on ensimmäinen fyysinen osoitus saamelaisasutuksesta näinkin eteläisessä Suomessa. Strontiumisotooppianalyysi taas osoittaa, että nämä ihmiset olivat kasvaneet alueella. Se sijaan kysymys siitä, miksi heidät on haudattu veteen, jää edelleen arvoitukseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme