Helsingin yliopisto

Tiedekulmassa tarjolla järkeä hulluun maailmaan

Jaa

Helsingin yliopiston Tiedekulman Crazy World -tapahtumasarjassa 10.–21.9.2018 pohditaan maailman tilaa sekä etsitään ratkaisuja kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä. Tarkasteltavana ovat suurmieskultin paluu, finanssikriisit, luottamus maailmanpolitiikassa, sometotuudet, uskonto ja valta sekä Venäjän mysteeri.

Kansainvälinen maailmanpoliittinen tilanne muuttuu huimaavaa vauhtia ja yhteistyö valtioiden välillä hankaloituu. Yhteiset sopimukset ja ihmisoikeudet ovat jääneet valtapolitiikan ja nationalismin varjoon. Some on tuonut mukanaan uusia osallistumisen tapoja ja läpinäkyvyyttä mutta myös valeuutisia, vihapuhetta ja vaihtoehtoisia faktoja. Uskonto politisoituu monessa maassa ja sen rooli korostuu sodan ja rauhan kysymyksissä.

Tiedekulmassa kysytään, ovatko maailmanpolitiikan ja talouden pelisäännöt muuttuneet?Kaipaammeko vahvoja johtajia? Mitkä ovat olleet kymmenen vuotta sitten kärjistyneen talouskriisin opetukset? Onko demokratia vaarassa, kun vaaleihin ja kansanäänestyksiin pyritään vaikuttamaan uusilla tavoilla? Mitä uskontojen kentällä tapahtuu ja millainen rooli uskonnoilla on maailman valtapolitiikassa? Entä mitä tavallisten venäläisten arjessa tapahtuu?

Kahden viikon aikana Tiedekulman lavalle asettuu nimekkäitä asiantuntijoita sekä kommentaattoreita. Mukana ovat muun muassa Juhana Aunesluoma, Tarja Halonen, Anu Kantola, Anu Koivunen, Petteri Orpo, Elina Vuola ja Johanna Vuorelma. Tervetuloa mukaan!

Ohjelma:

Ma 10.9. klo 17 Anti-Authoritarians – Hullu vuosi 1968

Ti 11.9. klo 17 Maailman henkinen tila

Ke 12.9. klo 17 Itsevaltiaiden paluu

To 13.9. klo 17.30 Finanssikriisit ja lyhyt muisti

Pe 14.9. klo 9 Horizon Europe – Tutkimuksen tulevaisuusaamu (ennakkoilmoittautuminen)

Ma 17.9. klo 17 Elävä tiedekirjasto: Ulkomaat (Kirjojen sijaan tilaisuudessa on lainattavana tutkija 15 minuutiksi innostavaan keskusteluun, valikoimassa maailman eri alueiden ja kulttuurien asiantuntijoita)

Ti 18.9. klo 17 Sometotuuden aika

Ke 19.9. klo 17 Uskonto ja valta

To 20.9. klo 17 Venäjän mysteeri

Pe 21.9. klo 17.30 Pubivisa: Hullu maailma

Ma 10.9. – su 23.9. Valokuvaaja Colin Robinsin näyttely Anti-Authoritarians. West Berlin 1968-2018 on esillä Tiedekulmassa koko teeman ajan.

***

Osallistu tapahtumiin paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena!

Päivitä tietosi maailmasta Tiedekulmassa 10.-21.9. Crazy World

Katso Tiedekulman tapahtumat suorina lähetyksinä tai tallenteina

Parhaat palat näet myös Tiedekulman YouTube-kanavalta

Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:

https://www.facebook.com/tiedekulma

https://twitter.com/tiedekulma

https://www.instagram.com/tiedekulma/

#CrazyWorld

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Tuottaja Toni Rönni, toni.ronni@helsinki.fi, +358 2941 21740

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme