Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

TIEDOTE JA KUTSU Omaishoitajaparlamentti 25.8.2016: Päättäjät vastaavat omaishoitajien kysymyksiin

Jaa

Omaishoitajat ja läheiset -liitto järjestää Suomen ensimmäisen omaishoitajaparlamentin Helsingissä torstaina 25.8.2016. Tilaisuus toteutetaan eduskunnan kyselytuntia mukaillen. Liiton paikallisyhdistysten edustajat esittävät päättäjille kysymyksiä ajankohtaisista omaishoitoasioista.

Omaishoitajaparlamentin puhemiehenä toimii kansanedustaja Eero Heinäluoma. Ministeriaitiossa omaishoitajien kysymyksiin vastaavat Juha Rehula, perhe- ja peruspalveluministeri, Päivi Laajala, kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja, valtiovarainministeriö, sekä Tuija Oivo, ylijohtaja, työ- ja elinkeinoministeriö. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on estynyt, mutta hänelle esitettyjen kysymysten vastaukset luetaan tilaisuudessa.

Omaishoitajien kysymyksissä esiin nousevat mm. Kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman kohtalo, omaishoidon asema sote-uudistuksessa sekä omaishoitajien vaikutusmahdollisuudet ja tasavertaisuus. Vastauksia perätään hoitopalkkion verotusta, omaishoitoperheen toimeentuloa ja omaishoitajan eläkettä koskeviin kysymyksiin. Lisäksi tietoa kaivataan lyhytaikaishoidon vaihtoehdoista sekä omaishoitoperheen asumisvaihtoehdoista siinä vaiheessa, kun omaishoitaja ei enää jaksa hoitaa. Omaishoitajia kiinnostaa myös, paljonko omaishoidon kautta säästyneitä yhteiskunnan varoja palautetaan omaishoidon tukemiseen.

Omaishoitajien kysymysten pohjana ovat omaishoidon teesit, jotka liitto on 25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi päivittänyt yhdessä paikallisyhdistystensä kanssa.
Teesi 1: Omaishoitoa on arvostettava
Teesi 2: Omaishoitotilanteet on tunnistettava
Teesi 3: Omaishoitoperheen oikeusturvaa on vahvistettava
Teesi 4: Omaishoitajalla on oltava oikeus omaan aikaan ja ansiotyöhön
Teesi 5: Omaishoitosuhde on ihmissuhde

Teesit taustoineen ja kuvineen löytyvät osoitteesta www.omaishoitajat.fi/omaishoidon-teesit.

Parlamenttiin osallistuu noin 170 Omaishoitajat ja läheiset -liiton paikallisyhdistysten edustajaa.

Tilaisuuden päätteeksi muusikko Mikko Herranen esittää omaishoitajille säveltämänsä ja sanoittamansa laulun Uhri vai soturi.

Omaishoitajaparlamentti
Aika               25.8.2016 klo 13–16. Osallistujien tulee olla paikalla klo 12.45,
                        jolloin salin ovet suljetaan.
Paikka           Hotelli Arthur, juhlasali, Vuorikatu 19, Helsinki
Lisätietoja     Merja Purhonen, järjestöpäällikkö, puh. 020 7806 522
LIITE              Omaishoitajaparlamentin ohjelma

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan omaishoitajaparlamenttia
Ilmoittautumiset, lisätiedot, haastateltavat ja painokelpoiset teesisarjakuvat
Juha Viitanen, tiedottaja, puh. 020 7806 544, juha.viitanen@omaishoitajat.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry on omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme