Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 8.12.2022

Jaa

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa kuultiin moniammatillisesta yhteistyöstä vaikeiden ja pitkittyneiden kiusaamistilanteiden ratkaisemiseksi kouluympäristössä. Lisäksi esiteltiin nuorisopalveluiden toiminnan kärjet vuodelle 2023 sekä muutosehdotukset nuorisopalveluiden kesätoiminnan linjauksiin. Lisäksi kokouksessa kuultiin Gräsan taitojen talon toiminnan ja maksuttoman harrastetoiminnan jatkumisesta nuorisopalveluiden toteuttamana myös vuonna 2023.

Moniammatillinen yhteistyö vaikeiden ja pitkittyneiden kiusaamistilanteiden ratkaisemiseksi kouluympäristössä

Espoon kaupunki ja Aseman Lapset ry ovat tehneet sopimuksen palvelusta, jossa Aseman Lapset ry toteuttaa konfliktien ratkaisuun liittyvää moniammatillista yhteistyötä. Kiusaamis- ja konfliktitilanteet saattavat ulottua koulun ulkopuolelle oppilaiden vapaa-ajalle ja mahdollisesti internetverkkoon ja niiden selvittely vaatii usein moniammatillista yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Palvelua tuottavat henkilöt työskentelevät kouluilla, verkkosivustoilla sekä muissa sopivissa sijainneissa Espoon alueella.

Palveluun sisältyy koulujen ja oppilaitosten henkilöstön opastus ja kouluttaminen kiusaamista ennaltaehkäisevien toimintamallien käyttöön sekä kiusaamiseen puuttumiseen. Palvelua tuottavat henkilöt jalkautuvat tarvittaessa kouluihin ja julkisiin tiloihin, joissa kiusaamis- ja konfliktitilanteita on havaittu. Oleellisia asioita tapausten selvittämisessä ovat kiusaamis- ja konfliktitilanteen kokonaiskuvan luominen ja ratkaiseminen eri osapuolia tapaamalla ja esimerkiksi haastattelemalla.

K-0 -työmuoto (selvittämättömiä konflikteja nolla) muokkautuu kaupungin tarpeiden ja rakenteiden mukaan. Työntekijöiden pääsääntöinen työ Espoossa tulee painottumaan kiusaamis- ja väkivaltatilanteiden selvittämiseen, prosessien johtamiseen ja laajaan verkostoyhteistyöhön.

Nuorisopalveluiden muutosehdotukset kesätoiminnan linjauksiin

Nuorisopalvelut ehdottaa mahdollisuutta pitää päiväleirejä myös iltapainotteisesti ja viikonloppuisin, klo 9–21 välillä. Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille nuorisopalvelut järjestäisi päiväleirejä jatkossa loppuviikkopainotteisesti, esimerkiksi keskiviikosta tai perjantaista sunnuntaihin.

”Nuorisopalveluiden kesätoiminnassa päiväleirejä on pidetty maanantaista torstaihin klo 9–17 välillä. Palautteiden perusteella aikaväli ei tavoita esimerkiksi yläkouluikäisiä ja on erityisteemojen päiväleireissä joustamaton. Edellä mainituilla muutoksilla parantaisimme leiritoimintojen saavutettavuutta ja houkuttelevuutta myös yläkouluikäisten nuorten keskuudessa”, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Merja Nordling.

Lisäksi nuorisopalvelut ehdottaa, että jatkossa leirimaksujen palautukselle luodaan palautusehdoksi 14 vuorokautta ennen toiminnan alkua. Viime hetken peruutukset ovat vieneet leiri- ja kurssipaikkoja jonossa olevilta lapsilta ja nuorilta sekä aiheuttaneet turhia kustannuksia muun muassa ennakkoon tilattujen ruokailujen ja retkien osalta.

Nuorisopalveluiden toiminnan kärjet vuodelle 2023

Nuori Espoo painopisteet vuodelle 2023 ovat digitaalinen nuorisotyö, kansainvälinen nuorisotyö, kestävä nuorisotyö, nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen, osallisuus ja vaikuttaminen, sekä yhdenvertaisuus.

Gräsan taitojen talon toimintaa kehitetään yhteistyössä kulttuuripalvelujen kanssa. Kestävän nuorisotyön sekä kansainvälisen nuorisotyön toimintatapoja kehitetään ja hyviä toimintamalleja levitetään nuorisopalvelujen sisällä. Kansainvälisen nuorisotyön toiminta toteuttaa osaltaan kasvun ja oppimisen toimialan kansainvälisyys- ja globaalikasvatusohjelmaa, huomioiden valtakunnallisen nuorisopoliittisen ohjelman suuntaviivat nuorisotyöalalle. Vammaisten nuorten vapaa-ajantoimintaa ja digitaalisen pelaamisen mahdollisuuksia kehitetään yhdessä järjestötoimijoiden sekä liikunnan ja urheilun tulosyksikön kanssa. Uutena strategisena kärkenä kehitetään nuorisotyöllisiä menetelmiä nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Pohjois-Espooseen perustetaan nuorille mopopaja, jonka toiminnan toteuttamiseen etsitään kumppaneita oman toiminnan lisäksi. Etsivää nuorisotyötä vahvistetaan yhdellä uudella nuorisonohjaajan vakanssilla, jossa huomioidaan arabiankielisen työntekijän tarve. Etsivä nuorisotyö on vahvasti mukana nuorten hyvinvointia vahvistavassa ja syrjäytymistä ehkäisevässä toiminnassa. Ohjaamotalossa tehdään tiivistä yhteistyötä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa toisen asteen opiskelijoiden sekä nuorten aikuisten palvelujen osalta. Laajentuneen oppivelvollisuuden toteuttamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä suomenkielisen toisen asteen koulutuksen tulosyksikön koulutuspalvelut -palvelualueen kanssa. Nuorisotyötä tukevien palvelujen painopisteenä on erityisesti järjestöjen toimintaedellytysten parantaminen kasvattamalla mm. aluejärjestö-, kohde- sekä yleisavustusten määrää. Nuorisovaltuustovaaleja tuetaan sekä rahallisesti että toiminnallisesti.

Nuorisopalvelut haki yhteistyössä tulosyksikön koulutuspalvelujen, suomenkielisen perusopetuksen sekä ruotsinkielisten sivistyspalvelujen kanssa valtionavustusta koulunuorisotyön kehittämiseen vuodelle 2023. Espoolle myönnettiin valtionavustusta 160 000 euroa. Toiminta on tarkoitus kohdistaa yläkouluille ja lukioihin. Koulunuorisotyön kokonaisuus johdetaan nuorisopalveluista käsin.

Nuorisopalvelut on hakenut akkreditoitumista ERASMUS+ -ohjelmaan syksyn 2022 aikana. Akkreditoitumisen päätösten tavoiteaikataulu on vuoden 2022 loppuun mennessä.

Gräsan taitojen talon toiminta ja maksuton harrastetoiminta nuorille jatkuu nuorisopalveluiden toteuttamana myös vuonna 2023

Kaupunginvaltuuston talousarvioneuvotteluiden tuloksena toiminta jatkuu nuorisopalveluiden avoimena toimintana, yhteistyössä kulttuuripalveluiden kanssa. Syksyn 2022 aikana Gräsan taitojen talon tiloissa toteutettiin remontti ajalla 2.5.-19.10.2022 ja toimintaa ei voitu tänä aikana toteuttaa. Marras-joulukuun aikana Gräsan taitojen talossa toteutetaan yksittäisiä kursseja.

Nuorisopalvelut toteuttaa jatkossakin kädentaitojen toimintaa sekä mopotoimintaa nuorille Gräsan taitojen talossa neljän nuorisonohjaajan voimin. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä järjestöjen kanssa. Lisäksi yhteistyössä kulttuuripalveluiden kanssa suunnitellaan Gräsan taitojen talon toiminnan laajentamista ja monipuolistamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston puheenjohtaja, Oscar Smith, p.044 231 5545, oscar.smith2212@gmail.com

Nuorisopalvelupäällikkö Merja Nordling, p. 043 824 7060, merja.nordling@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme