WSOY

Tiedote: Kirsi Kunnas -runopalkinto 2022 myönnetään postuumisti Jukka Itkoselle

Jaa

WSOY:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Kirsi Kunnas -palkinto myönnetään tänä vuonna postuumisti kirjailija–runoilija Jukka Itkoselle (1951–2021) tämän ansioista lastenrunokulttuurin hyväksi. 10 000 euron suuruinen palkinto ohjataan Valveen sanataidekoululle lastenrunoutta, sen tekemistä ja kokemista tukevaan toimintaan.

Maamme rakastetuimpiin kuuluva kirjailija, akateemikko Kirsi Kunnas menehtyi viime syksynä 96-vuotiaana. Hänen muistonsa ja lähtemätön jälkensä kirjallisuuteen vaikutti erityisellä tavalla nyt kolmatta kertaa jaettavan Kirsi Kunnas -runopalkinnon myöntämiseen. Tänä vuonna WSOY:n ja WSOY:n kirjallisuussäätiön nimeämä raati kohdisti huomion sinne, missä Kunnaksen vaikutus on ollut voimakkain ja missä kielen ja kirjakulttuurin tulevaisuus kytee: lastenrunouteen.

Palkinnon saajaksi valittiin Jukka Itkonen, jonka runsas ja monilajinen tuotanto on kannatellut ja uudistanut Suomen lastenrunokulttuuria vuodesta 1974. Kirsi Kunnas -palkinnon avulla raati halusi nostaa esiin Itkosen jo viidenkymmenen vuoden ajalle ulottuvan vaikutuksen kotimaiseen lastenrunouteen.

Palkintoraadin perustelut:

Lapsuudestaan saakka Jukka Itkonen halusi kirjoittaa päivittäin, ja näin hän myös teki. Viimeiseen saakka aktiivinen runoilija jätti jälkeensä mittaamattoman arvokkaan, laajan ja monipuolisen runollisen perinnön, josta riittää ammennettavaa vielä sukupolviksi eteenpäin. Päätyönsä Itkonen teki lastenrunouden parissa, mutta hän kirjoitti myös proosaa, laululyriikkaa ja runoutta aikuisille.

Itkonen oli aikakautensa runoilijoista kielenkäyttäjänä virtuoosi, hänen kielentajunsa oli ilmiömäinen ja sanavarasto pohjattoman rikas. Jukka Itkonen tunnettiin erityisesti mitan ja riimien taiturina, jonka kekseliäät säkeet jättävät lukijaan pysyviä muistijälkiä. Itkosen tuotantoa sävyttää lempeä huumori, ja parhaan runouden tavoin se ottaa huomioon niin lapsen kuin aikuisenkin lukijan.

Jukka Itkonen kirjoitti useita temaattisesti yhtenäisiä, lapsille suunnattuja runoteoksia, aiheina esimerkiksi koti- ja villieläimet, ammatit ja urheilu. Hän käytti hauskoja viittauksia muuhun kirjallisuuteen ja loi näin oman, ilmeikkään runokielen kirjallisen tradition perustalle. Hän kehitti muun muassa limerikkien pohjalta omat ”rimelikit” sekä riimitteli tunnettuja satuja ja varioi Kantelettaren lasten perinnettä.

Kirsi Kunnas ilmaisi useaan otteeseen huoltaan runokulttuurista ja samassa yhteydessä myös kielemme tulevaisuudesta. Hän toivoi uusien sukupolvien ottavan kielen omakseen ja tekevän runovallankumouksen. Tämä toive mielessään ja sekä Kirsi Kunnaksen että Jukka Itkosen perintöä kunnioittaakseen raati päätti ohjata palkintorahat Valveen sanataidekoululle runouden lukemisen, tekemisen sekä runollisten kohtaamisten hyväksi.

Valveen sanataidekoulu on osa Oulun lastenkulttuurikeskusta ja se tunnetaan vireänä sanataidekasvatuksen kehittäjänä. Palkintosumman avulla Valve toteuttaa Jukka Itkosen mukaan nimettävän sanataidekokonaisuuden. Taidekoulussa toimii ympärivuotisesti lukuisia sanataiteen harrastusryhmiä, ja Valve tekee vaikuttavaa yhteistyötä varhaiskasvattajien ja perusopetuksen piirissä. Raati toivoo palkintosumman tukevan nimenomaan lasten ja nuorten kohtaamisia runouden parissa.

Vuoden 2022 palkintoraatiin kuuluivat runoilija Jenni Haukio (pj.), kustantajat Paula Halkola ja Anna-Riikka Carlson sekä kirjallisuudentutkijat Sakari Katajamäki ja Leena Kirstinä

Kirsi Kunnas -palkinto perustettiin vuonna 2017 Kirsi Kunnaksen 70-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin elävää ja vaikuttavaa runoutta ja runokulttuuria. WSOY ja WSOY:n kirjallisuussäätiö jakavat palkinnon joka toinen vuosi aikuisten tai lastenrunouden erityiselle runoteokselle, runoilijalle tai runoutta edistäneelle toimijalle. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Vuonna 2018 palkinnon sai Helsinki Poetry Connection, joka on edistänyt ansiokkaasti runouden näkyvyyttä ja kuuluvuutta lavarunouden parissa. Vuonna 2020 palkinto jaettiin kahden runoilijan, Heli Laaksosen ja Niillas Holmbergin kesken, jotka molemmat tavoittavat laajoja yleisöjä runoudellaan ja vahvistavat näin kieli- ja kulttuuri-identiteettiä.

Lisätietoja:

Kustantaja Paula Halkola, paula.halkola@wsoy.fi, 050 3414 210 

Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, liisa.aalto@wsoy.fi, 050 473 3377

Jukka Itkosen perikunta: Juho Itkonen, juho.o.itkonen@gmail.com, 040 721 9211 

Avainsanat

Kuvat

Jukka Itkonen. Kuva: Tommi Tuomi 2011 / Otava
Jukka Itkonen. Kuva: Tommi Tuomi 2011 / Otava
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Tiedote: WSOY julkaisee Jenni Haukion kirjan keväällä 202316.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Teoksessa Jenni Haukio kertoo työstään tasavallan presidentin puolisona kymmenen vuoden ajalta. Hän kirjoittaa teoksessaan kohtaamistaan ihmisistä, presidentin puolison roolista sekä niistä teemoista, joiden puolesta hän on puhunut ja joiden hyväksi työskennellyt. Keskeisinä sisällöllisinä aihealueina teoksessa nousevat esille muun muassa kirjallisuus, lasten ja nuorten hyvinvointi, luonto- ja ympäristökysymykset, kansallisen kulttuuriperinnön vaaliminen sekä veteraanisukupolven työn kunnioittaminen. Teos ilmestyy 26.4.

Ruotsin suosituimmat hiiret vipeltävät vauhdilla Suomeen: kolme Musse ja Helium -lastenromaania ilmestyy kuluvana vuonna17.5.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Ruotsissa kirjailija–lauluntekijä Camilla Brinckin Musse ja Helium -kirjoja on myyty yli miljoona kappaletta, ja hiiret ovat nousseet valtavaksi ilmiöksi eri-ikäisten lasten keskuudessa. WSOY julkaisee kuluvan vuoden aikana suomeksi sarjan kolme ensimmäistä kuvitettua lastenromaania. Avausosa ilmestyy 19.5. Kuuden vuoden aikana hiirisisarukset Musse ja Helium ovat nousseet valtavaan menestykseen länsinaapurissamme. Kirjailija Camilla Brinck on onnistunut luomaan jännityksen- ja huumorintäyteisen fantasiamaailman, joka kolahtaa niin leikki-ikäisiin, kouluikäisiin kuin lapsille lukeviin aikuisiin. Ennen täysipäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymistä hän teki yli 15-vuotisen uran laulajana ja lauluntekijänä. ”Minulla on lukihäiriö, joten koen tärkeäksi kirjoittaa mukaansatempaavia ja helposti seurattavia tarinoita”, Brinck kertoo. ”Saan joka päivä palautetta lukijoilta viesteinä, kirjeinä ja piirustuksina, ja hienointa on kuulla, miten kirjat ovat innostaneet lukemaan itse ja yhdessä.” Nyt sat

Mariana Enriquezin Mitä liekit meiltä veivät -teokselle ja sen kääntäjälle Sari Selanderille Jarl Hellemann -palkinto23.4.2022 14:15:00 EEST | Uutinen

Jarl Hellemann -palkintoraati on valinnut vuoden 2021 parhaaksi käännöskirjaksi Mariana Enriquezin teoksen Mitä liekit meiltä veivät (WSOY 2021). Suomentaja Sari Selanderille myönnettävän palkinnon suuruus on 5000 euroa ja sen jakaa Suomen Kirjasäätiö. Raati kuvaa teosta ja sen suomennosta näin: Argentiinalaisen Mariana Enriquezin Mitä liekit meiltä veivät on monivivahteinen novellikokoelma, joka muokkaa novellia lajina: novellit päättyvät yhtäkkiä, näennäisesti kesken, mikä pitää lukijan valppaana. Voi vaikuttaa siltä, että liekit veivät kertojilta kyvyn sommitella kokonaisia kertomuksia, mutta vaikutelma kumoutuu, kun havahtuu siihen, miten taidokkaasti ne on rakennettu. Auki jäävät novellit kaikuvat ja elävät lukijan mielessä. Kokoelma ammentaa gotiikan, kauhun ja maagisen realismin perinteistä. Henkilöinä on levottomia nuoria, rikollisia, korruptoituneita poliiseja, noitia. Kokoelma vie lukijan keskelle argentiinalaisten naisten väkivaltaista elämää, joka saa yllättäviä ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme