Vaasan kaupunki - Vasa stad

TIEDOTE: Olga palaa lapsuudenkotiinsa - Tikanojan taidekodin Olli ja Bucklan -näyttelyssä on yllättäviä kytköksiä Vaasaan

Jaa
Taiteilijapari Olga Gummerus-Ehrströmin (1876–1938) ja Eric O. W. Ehrströmin (1881–1934) Vaasassa 27.11. avautuva näyttely kertoo monipuolisesti heidän elämästään ja taiteestaan. Tikanojan taidekodilla on erityinen merkitys näyttelypaikkana, sillä se on Olgan lapsuudenkoti.
S Liljeqvist 1896 Pohjanmaan museon arkisto
S Liljeqvist 1896 Pohjanmaan museon arkisto

Lempinimillään Olli ja Bucklan tunnetut Olga Gummerus-Ehrström ja Eric O. W. Ehrström ovat suomalaisen taidehistorian suuria tuntemattomia, joiden aktiivisin työskentelykausi oli 1890 - 1930-luvuilla. Tikanojan taidekodissa 27.11.2020 - 25.4.2021 esillä oleva näyttely on tehty yhteistyössä Mäntässä toimivan Serlachius-museoiden kanssa, jossa näyttely oli esillä ennen Vaasaan siirtymistä.

Näyttely perustuu Serlachius-museoiden tutkija Helena Hännisen tutkimukseen ja luettelointityöhön. Hänninen on kuratoinut alkuperäisen näyttelyn ja teosvalikoiman, johon myös Tikanojan taidekodin näyttely perustuu. Harvinaisesti lähes koko Ehrströmien tuotanto, yli 4300 luonnosta ja teosta muistiinpanoineen kuuluu Serlachius-museoiden kokoelmaan, jonka taiteilijapari testamenttasi 1930-luvulla Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle. Tämän kokonaisuuden luettelointi- ja tutkimustyö on tuottanut paljon tietoa pariskunnan taiteellisesta tuotannosta ja elämästä, mikä tuotiin esiin yleisölle vuonna 2019 avautuneen näyttelyn ja sen yhteydessä ilmestyneen julkaisun myötä.

Uutta tutkimustietoa – Ollin paluu lapsuudenkotiin

Gummerusten perhe muutti Vaasaan vuonna 1884, kun isä Herman Erik Gummeruksen sai työpaikan Vaasan radan liikennetirehtöörin apulaisena ja Alavuden Vaasan rataosuuden ratainsinöörinä. Olli oli tuolloin 8-vuotias, eikä hänen kasvuvuosistaan Vaasassa ollut olemassa kovinkaan paljon tietoa. Tikanojan näyttelyn yhteydessä asiaa haluttiin ryhtyä selvittämään, tuoden näin täydennystä Serlachius-museoiden tutkimustyöhön.

Vaasan poliisilaitoksen arkistosta paljastuikin merkittävä tieto: Olli perheineen asui Vaasassa osoitteessa Koulukatu 24, eli rakennuksessa, jossa nykyään sijaitsee Tikanojan taidekoti. Yllättäen näyttelystä siis tuli myös Ollin paluu lapsuudenkotiinsa ja samalla saatiin lisää tietoa myös Tikanojan taidekodin varhaisista vaiheista. Tärkeän tutkimustiedon johdosta taidekoti oli tuolloin tulevan taiteilijan koti – Tikanojan taidekoti lunastaa nyt nimensä aivan uudesta näkökulmasta.

Ollin nuorempi veli Johan Gummerus on myöhemmin kuvannut perheen elämää Vaasassa onnelliseksi ja tasapainoiseksi. Asunto oli tilava ja mukava, Ollilla oli oma pieni huone isän työhuoneen ja vanhempien makuuhuoneen välissä. Rakennus oli tuolloin jaettu useammaksi asunnoksi, mutta valitettavasti rakennuspiirroksia 1800-luvun lopulta ei ole ainakaan tähän mennessä löytynyt. Gummerusten naapureina Koulukatu 24:ssä asui mm. merikapteeni Liljeqvist perheineen, myöhemmin mm. luutnantti Schönberg perheineen.

Perheen elämä Vaasassa oli myös sosiaalisesti aktiivista. Ollin ystäviin ja koulutovereihin kuului mm. rovastin tytär Saimi Nyholm, Signe Liljeqvist, josta tuli myöhemmin laulajatar, sekä Leideniuksen sisarukset Anna ja Agnes. Kirjeissään Olli mm. kertoo retkistä Hietalahteen, osallistumisesta koululaisena kevätjuhlan (Majfest) paraatiin ja jouluisista tanssiaisista.

”Och i går for vi till Sandviken, och vandrade tillbaka, och den drucko vi chokolad och plaskade i vattnet med bara fötterna, som Moster lofvade oss, och vi hade så förfärligt roligt.”

Ollin kirje äidilleen 4.6.1887 (lähde: Gummerus-suvun kokoelma, Kansallisarkisto)

Olli kävi Vaasan ruotsalaista tyttökoulua (Svenska Frutimmersskolan), jossa hänen tätinsä Augusta Krook (1853–1941) toimi johtajana. Täti pysyi tärkeänä hahmona Olgan elämässä myös myöhemmin ja oli tämän seurana Pariisin matkoilla vuosina 1898 ja 1900. Hän oli ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Vaasan pohjoisesta vaalipiiristä 1909 - 1910, kuului Vaasan Marttayhdistyksen ja Pedagogisen yhdistyksen hallituksiin ja oli mukana perustamassa Lotta Svärd -järjestöä.

16-vuotiaana Olli muutti Helsinkiin opiskelemaan Ateneumin piirustuskoulussa. Vain paria kuukautta myöhemmin 16.10.1892 perheen isä, Herman Gummerus, kuoli. Heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta Ollli pystyi jatkamaan opintoja piirustuskoulussa vapaaoppilaana. Helsingissä hän asui äidinäitinsä, Elisabeth Krookin luona, kun muu perhe jäi Vaasaan aina vuoteen 1896 asti. Olli vieraili perheensä luona Vaasassa edelleen säännöllisesti, vaikka he asuivat eri paikkakunnilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amanuenssi Anna Franck, Vaasan kaupungin museot, p. 040 672 5415, anna.franck@vaasa.fi
Vs. amanuenssi Nina Takala, Vaasan kaupungin museot, p. 040 487 9233, nina.takala@vaasa.fi

Kuvat

S Liljeqvist 1896 Pohjanmaan museon arkisto
S Liljeqvist 1896 Pohjanmaan museon arkisto
Lataa
Augusta Krook Pohjanmaan museon arkisto
Augusta Krook Pohjanmaan museon arkisto
Lataa
Vaasa 1894 Pohjanmaan museon arkisto
Vaasa 1894 Pohjanmaan museon arkisto
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Koko perheen pyöräilypäivä käynnistää pyöräilyviikon – Vaasassa viikko täynnä pyöräilyaiheista ohjelmaa23.4.2024 15:31:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jälleen toukokuussa. Vaasassa viikko polkaistaan käyntiin lauantaina 4.5., kun koko perheen pyöräilypäivä valtaa kauppatorin. Viikon aikana tarjotaan myös ilmainen aamupala pyöräileville, järjestetään pyöräilytempaus kaikilla Vaasan seitsemällä nuorisotilalla sekä poljetaan Vaasan ladun johdolla Närvänmutkan laavulle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye